Ekologiset voiteet

Nykyisin yhä useampi on oivaltanut, että omalla toiminnallaan ja kulutustottumuksillaan on merkitystä maailman tilan ja ympäristön näkökulmasta. Ei ole vain niin, että erilaiset ympäristöongelmat ovat isojen tehtaiden tai globaalien suuryritysten johtajien käsissä. Kuka tahansa kuluttaja voi olla omalla toiminnallaan viemässä maailmaa parempaan suuntaan. Tästä syystä moni vastuullinen kuluttaja haluaa ulottaa ekologisen kuluttamisen myös käyttämäänsä kosmetiikkaan.

Ja koska kysyntää ekokosmetiikalle ja muille hyvinvointituotteille on, monet yritykset ovat alkaneet valmistaa näitä tuotteita ja ovat joko täysin muuttaneet tuotantoprosessejaan tai vähintäänkin muokanneet toimintaansa uuteen suuntaan.

Ekokosmetiikalla ja -ihonhoitotuotteilla viitataan tuoteperheisiin, joiden valmistusprosessissa sekä raaka-ainevalinnoissa on otettu huomioon ympäristö ja ekologisuus. Ei ole lainkaan sama, mitä raaka-aineita käytetään: on tärkeää varmistaa, että raaka-aineet ovat turvallisia eikä niiden hankinta esimerkiksi polje alkuperämaan ihmisoikeuksia tai tuhoa ympäristöä. Raaka-aineen tuotannon tulee olla kestävää ja eettistä.

Tärkeää on myös se, että ainesosat eivät sisällä mitään haitallisia, epäluonnollisia kemikaaleja. Jotkin kemikaalit voivat nimittäin saada aikaan ihossa tai hiuksissa haluttuja tuloksia, mutta päädyttyään suurina määrinä viemäriverkostoon ja vesistöihin ne voivat aiheuttaa ongelmia. Siksi on tärkeää suosia luonnollisia ja ekologisia raaka-aineita.

Luonnollisuus on tärkeää etenkin silloin, kun puhutaan erilaisista voiteista ja muista iholle jätettävistä tuotteista. Kuluttajat eivät halua käyttää ihollaan mitään, mistä saattaisi imeytyä kehoon haitallisia aineita. Moni luottaakin luonnon omiin tehoaineisiin ihonhoidossa.

Ekovoiteiden valikoima on kasvanut vuosi vuodelta. Yhä useammat valmistajat haluavat tarjota asiakkailleen luonnontuotteita, jotka ovat paitsi tehokkaita ihonhoidossa myös ekologisesti kestäviä. Aiemmin erilaisten ekotuotteiden koettiin olevan toki eettisiä valintoja, mutta varsinaiselta teholtaan heikompia. Viimeaikaisen kehitystyön ansiosta tilanne on muuttunut, ja nyt tarjolla on lukematon määrä laadukkaita tuotteita. Moni valitsee ekovoiteen puhtaasti sen tehokkuuden vuoksi, eikä siksi, että valinta on ympäristöystävällinen – ekologisuus on myönteinen lisä ostoksessa.

Ekovoiteet eivät siis välttämättä eroa muista voiteista muuten kuin siinä, että niiden valmistusprosessi on erilainen ja raaka-ainelista sisältää luonnonmukaisia ainesosia. Usein tuotetta ei ole myöskään testattu eläimillä. Varsinaisen käyttötarkoituksen osalta on kyse yksinkertaisesti tehokkaasta ihonhoidosta.