Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

7 merkkiä esivaihdevuosista - näin lievität oireita

Epäsäännölliset kuukautiset, väsymys ja mielialan vaihtelut voivat olla merkkejä esivaihdevuosista eli premenopaussista. Mutta mistä voi tietää, että kyseessä on juuri esivaihdevuodet? Ja voiko oireita lievittää? Lue täältä, mitä sinun on hyvä tietää esivaihdevuosista.

Nainen luonnossa. Esivaihdevuodet kestävät useita vuosia ja voivat aiheuttaa hankalia oireita. Apua on kuitenkin saatavilla!

Mitä ovat esivaihdevuodet?

Ensimmäistä vaihdevuosien vaihetta kutsutaan esivaihdevuosiksi tai premenopaussiksi. Esivaihdevuodet ovat siirtymävaihe vaihdevuosiin (1). Tavallisesti esivaihdevuodet alkavat noin 45-vuotiaana, mutta joillakin ne voivat alkaa jo 35-vuotiaana. Usein esivaihdevuodet kestävät noin neljä vuotta ja päättyvät, kun saat viimeiset kuukautisesi (2). Se voi aiheuttaa sekä lieviä että erittäin hankalia oireita.

Mitä kehossa tapahtuu esivaihdevuosien aikana?

Esivaihdevuosien aikana kehon hormonitasot alkavat laskea. Progesteronin väheneminen voi johtaa epäsäännöllisiin kuukautisiin. On yleistä, että kuukautiset tulevat ensin useammin ja ovat runsaampia, mutta alkavat sitten harventua ja jäädä vähitellen pois. Samaan aikaan myös kehon estrogeenitasot laskevat, mikä voi aiheuttaa tavallisempia vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja, sydämentykytystä, väsymyksen tunteita ja hikoilua. Ensimmäinen ja yleisin merkki esivaihdevuosista on yleensä epäsäännölliset kuukautiset, jotka voivat jatkua useita vuosia ennen kuin ne lakkaavat kokonaan.

Vinkki! Runsaat ja tiheästi tulevat kuukautiset voivat johtaa raudanpuutteeseen, joka voi aiheuttaa väsymystä ja uupumusta. Rautalisä voi auttaa pitämään rautatasot normaaleina.

7 merkkiä esivaihdevuosista

Esivaihdevuosien alkaminen ja oireiden hankaluus ovat yksilöllisiä. Joillakin oireet vaikuttavat vahvasti arkeen, kun taas toiset eivät välttämättä huomaa juuri mitään. Tässä on listattu muutamia oireita, joihin on syytä kiinnittää huomiota:

  1. Epäsäännölliset kuukautiset, välivuodot tai vuodon määrän vaihtelu
  2. Kuumat aallot ja yöhikoilu
  3. Univaikeudet
  4. Mielialan vaihtelut, ahdistus ja huoli
  5. Painonnousu vyötärön ympärillä
  6. Vähentyneet seksihalut
  7. Väsymys ja energianpuute

Voiko esivaihdevuosien oireita lievittää?

Voit yrittää tukea ja tasapainottaa hormonitoimintaasi luonnollisesti, jotta annat kehollesi parhaat mahdolliset olosuhteet ja edellytykset hyvinvointiin.

Täydennä ravintoaineilla – Toimiakseen optimaalisesti kehon on saatava ravintoaineita. Varmistamalla, että et kärsi tärkeiden ravintoaineiden puutteesta vaihdevuosien alkaessa, tuet kehosi omaa hormonaalista tasapainoa. Syö monipuolisesti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa ja proteiinia ylläpitääksesi hyvää energiatasoa, tukeaksesi immuunijärjestelmää ja vakauttaaksesi mielialasi. Myös kofeiinin ja alkoholin vähentäminen voivat auttaa.

Priorisoi palautuminen – Stressaava elämäntilanne voi vaikuttaa negatiivisesti kehoon ja hormoneihin. Liian korkea stressitaso saa kehon käyttämään osan progesteronista kortisolin tuotantoon. Tämä voi johtaa ns. estrogeenidominanssiin, mikä voi osaltaan aiheuttaa esivaihdevuosioireita (3). Rentoutumisharjoitukset ja mindfulness voivat auttaa vähentämään stressiä ja tasapainottamaan kehon hormoneja.

Liiku säännöllisesti – Liikunta ja fyysinen aktiivisuus ovat tärkeitä hyvinvoinnille. Fyysisen aktiviteetin aikana vapautuu endorfiineja, jotka voivat kohentaa mielialaa ja vähentää ahdistuksen ja masennuksen riskiä. Liikunta voi myös lievittää hikoilua ja kuumia aaltoja ja se on tärkeää, sillä se vahvistaa lihaksia ja luustoa, jotka saattavat heiketä vaihdevuosien yhteydessä (4).

Hae apua: Jos oireesi ovat vakavia, voit hakea apua terveydenhuollosta tai naisten terveyteen perehtyneeltä klinikalta. Esivaihdevuodet ja vaihdevuodet ovat luonnollinen osa elämää, ja niihin on saatavilla apua.

Vitamiinit ja kivennäisaineet esivaihdevuosien aikana

Varmista, että saat kaikki tarvittavat ja tärkeät ravintoaineet esivaihdevuosien aikana. Erityisesti näitä vitamiineja ja kivennäisaineita kannattaa pitää silmällä tässä siirtymävaiheessa:

D-vitamiini on erittäin tärkeä vitamiini vaihdevuosi-ikäisille naisille, koska se auttaa kalsiumin imeytymistä kehoon. Se on erittäin tärkeää luiden vahvuuden ylläpitämisessä samalla, kun se auttaa torjumaan lisääntynyttä osteoporoosiriskiä. D-vitamiini on myös yhdistetty ahdistuksen ja masennuksen lieventämiseen, mikä voi parantaa myös elämänlaatua.

Kalsium on kivennäisaine, joka on keskeisessä asemassa uusien luiden muodostuksessa ja luuntiheyden ylläpidossa. Vaihdevuosien aikana naisten osteoporoosiriski kasvaa, joten riittävä kalsiumin saanti päivittäin on erittäin tärkeää luuntiheyden ylläpitämiseksi.

B-vitamiinit ovat tärkeitä naisten kognitiivisille toiminnoille vaihdevuosien aikana, ja niiden puute voi johtaa aineenvaihduntaongelmiin ja lisääntyneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. B6- ja B12-vitamiinit ovat keskeisessä roolissa mielialan vaihteluiden, ahdistuksen ja masennuksen lievittämisessä edistämällä serotoniinin, GABA:n ja dopamiinin tuotantoa. B5-vitamiini on tärkeä kolesterolin aineenvaihdunnalle sekä steroidihormonien ja signalointiaineiden synteesille, mikä voi vähentää väsymystä ja uupumusta.

Magnesium on kivennäisaine, joka on merkittävässä roolissa muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten D-vitamiinin ja kalsiumin sekä luustoterveyden ylläpitämisessä. Koska osteoporoosiriski kasvaa vaihdevuosi-ikäisillä naisilla, on tärkeää ylläpitää riittäviä magnesiumpitoisuuksia. Magnesium vaikuttaa myös estrogeenin aineenvaihdunnan ja serotoniinitasojen sääntelyyn, mikä edistää hormonitasapainoa ja parantaa mielialaa. Lisäksi magnesiumilla on rentouttava vaikutus, se voi estää sydämentykytystä ja edistää parempaa unta.

Vinkki! Täältä löydät lisää tietoa hormonaalisesta epätasapainosta.

Onko esivaihdevuosien aikana mahdollista tulla raskaaksi?

Kyllä, esivaihdevuosien aikana on mahdollista tulla raskaaksi. Kun kuukautiset ja ovulaatio ovat epäsäännöllisempiä, niiden ennakoiminen voi olla aiempaa vaikeampaa, mutta niin kauan kuin munasarjat tuottavat edelleen elinkelpoisia munasoluja, raskaus on mahdollinen.

Tuotevinkit

 
Kalsium & Magnesium
 
Vaihdevuosiin
 
B-monivitamiini 100
 
Mehiläiskuningatargeeli
 
GLA Helokkiöljykapselit
 
Hormone Advantage
 
D3-vitamiini 1000 IE
 
Femme Balanssi
 
Menopaussi Monivitamiini
 
Hormonal Balance
 
Menopaussi

LÄHTEET:

  1. 1177. Klimakteriet. (Viitattu: 2025-02-12)
  2. Kry. Vid vilken ålder börjar klimakteriet. (Viitattu: 2025-02-12)
  3. Hercare. Förklimakteriebesvär. (Viitattu: 2025-02-12)
  4. Socialstyrelsen. 2020. Levnadsvanors betydelse för lindring av klimakteriebesvär. (Viitattu: 2025-02-12)
  5. Elisabeth Lerchbaum. 2014. Vitamin D and menopause--a narrative review.(Viitattu: 2025-02-12)
  6. Anne-Mette Hvas, Svend Juul, Per Bech, Ebba Nexø. 2004. Vitamin B6 level is associated with symptoms of depression. (Viitattu: 2025-02-12)
  7. O Muneyyirci-Delale, V L Nacharaju, M Dalloul, B M Altura, B T Altura. 1999. Serum ionized magnesium and calcium in women after menopause: inverse relation of estrogen with ionized magnesium. (Viitattu: 2025-02-12)
Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei