Boori - aliarvostettu mineraali
Mineraali booria esiintyy luonnostaan ihmisen luustossa ja se on osoittautunut välttämättömäksi aineeksi kasveille. Boori on ollut mielenkiintoinen tutkimuskohde monilla eri aloilla, kuten luuston ja nivelten terveydelle. Lue lisää boorista täältä!
- Mitä on boori?
- Missä ruoassa on booria?
- Miksi booria pitäisi syödä?
- Suositukset ja päivittäinen boorin saanti
- Voiko booria yliannostella?
- Boorin tulevaisuus
Ravintolisät voivat olla boorin lähde.
Mitä on boori?
Boori tai boroni on puolimetallinen mineraali, jota esiintyy luonnostaan ihmisen luustossa. Saamme booria pääasiassa ruoan ja juoman kautta, mutta sitä voi tulla myös hengitysilman välityksellä, sillä boori voi levitä ilmaan kaivostoiminnan ja lasin tai keramiikan valmistuksen yhteydessä. Normaalisti booripitoisuudet ympäröivässä ilmassa ovat hyvin matalat. Suurin osa ihmisistä saa päivittäin noin 0,5-3 mg booria. Booria on tutkittu monilla eri tutkimusaloilla. Boorin vaikutuksia on tutkittu muun muassa luuston ja nivelten terveyden, hormonien, neurologisten toimintojen ja kilpirauhasen toiminnan yhteydessä.
Missä ruoassa on booria?
Ruoat ja juomat ovat tärkeimmät boorin lähteet ihmisille. Eri elintarvikkeet ja ruokavalinnat sisältävät kuitenkin erilaisia määriä booria, mikä vaikuttaa päivittäiseen boorin saantiin. Esimerkkejä elintarvikkeista, joissa on usein korkeita määriä booria, ovat pähkinät, sienet ja palkokasvit sekä tietyt hedelmät ja vihannekset, kuten persikat, viinirypäleet, avokadot ja kuivattavat luumut.
Juomavesi on myös yksi boorin lähde, mutta juomaveden booripitoisuudet vaihtelevat eri puolilla maailmaa ja jopa eri maiden sisällä. Juomavedessä booripitoisuudet ovat pääasiassa noin 0,1-0,3 mg/l. (1)
Miksi booria pitäisi syödä?
Boori luokitellaan ei-välttämättömäksi mineraaliksi ihmisille. On kuitenkin tehty havaintoja siitä, että boori voi vaikuttaa aineenvaihduntaan ja tiettyjen ravintoaineiden imeytymiseen. Esimerkiksi kalsiumin saantiin voi vaikuttaa boorin kulutus. Boori voi siksi olla hyödyllinen luuston ylläpidossa ja ehkäistä kalkkeutumista (1). Eräs tutkimus osoittaa, että boorin lisääntynyt saanti vaikuttaa positiivisesti D-vitamiinimäärään kehossa, mikä voi parantaa kalsiumin imeytymistä (2).
Booria on tutkittu myös useissa tutkimuksissa luustosairauksiin liittyen, ja 3-6 mg päivittäinen boorin saanti on tuottanut positiivisia tuloksia ilman sivuvaikutuksia (2,5).
Boori, jota saadaan ruokavaliosta, voi joidenkin tutkimusten mukaan vaikuttaa positiivisesti luuston kasvuun ja ylläpitoon (3,4). Erään tutkimuksen mukaan boori on välttämätön selenon kasvulle ja ylläpidolle (4).
Jotkin tutkimukset osoittavat myös mielenkiintoisia tuloksia boorin ja magnesiumin yhteisvaikutuksesta (4). Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että alhainen magnesiumin saanti voi pahentaa joitakin alhaisen boorin saannin negatiivisia vaikutuksia (3).
Muissa tutkimuksissa on tutkittu alhaisen booripitoisuuden (noin 0,25 mg/päivä) ruokavalion vaikutuksia verrattuna kohtalaisen tai korkean booripitoisuuden ruokavalioon (noin 3,25 mg/päivä) terveillä keski-ikäisillä ja ikääntyneillä miehillä ja naisilla. Alhainen boorin saanti johti heikentymiseen tietyissä kognitiivisissa ja psykomotorisissa toiminnoissa (6) sekä alensi superoksididismutaasin (SOD) tasoja, jolla on antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia (3, 4).
Tutkimukset korostavat kuitenkin jatkotutkimusten tärkeyttä, jotta voidaan tarkasti määrittää, kuinka boori vaikuttaa ja miksi se toimii, kuten se toimii.
Suositukset ja päivittäinen boorin saanti
Vaikka boori on näyttänyt positiivisia tuloksia useissa tutkimuksissa, pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa ei tällä hetkellä ole suositeltua boorin saantia. Myöskään EU tai WHO eivät ole julkaisseet suosituksia päivittäisestä boorin saannista. Booria ei luokitella välttämättömäksi aineeksi.
Voiko booria yliannostella?
EU on asettanut sietokyvyn päivittäiselle boorin saannille ihmisillä. Tämä perustuu eläinkokeisiin, joissa boorin toksiset vaikutukset havaittiin, kun sen saanti ylitti 9,6 mg booria painokiloa kohden, mikä vastaa 672 milligrammaa päivässä 70-kiloiselle henkilölle. EU:n sietokyvyn päivittäiselle saannille arvioidaan olevan 0,16 mg booria painokiloa kohden päivässä, mikä vastaa 11,2 milligrammaa päivässä 70-kiloiselle henkilölle. Terveyshaittojen minimoimiseksi ja suuren turvallisuusmarginaalin saavuttamiseksi siedettävälle päivittäiselle boorin saannille on asetettu raja noin 2 % annoksesta, joka voi sisältää toksiineja.
World Health Organization (WHO) on asettanut omat ohjeensa boorille ja muille mineraaleille ja määritellyt turvallisen päivittäisen saannin aikuisille olevan 1-13 mg booria päivässä.
Boorin tulevaisuus
Useat tutkimukset viittaavat siihen, että boori pitäisi luokitella välttämättömäksi aineeksi ihmisille (2, 3), mutta boorin vaikutus ja rooli elimistössä eväti ole vielä täysin selvillä. Lisää tutkimusta tarvitaan, jotta voidaan määrittää tarkasti, mikä vaikutus boorilla on, kuinka se toimii ja miksi.
Lisäaineet boorille
Lähteet:
1. Svensson, K. Beckman-Sundh, U. Darnerud, P. O. Forslund, C. Johnsson, H. Lindberg, T och Sand, S. (2009) Livsmedelsverket: Kemisk riskprofil för dricksvatten. Rapport 14. (Haettu 2024-05-05)
2. Rondanelli M, Faliva MA, Peroni G, Infantino V, Gasparri C, Iannello G, Perna S, Riva A, Petrangolini G, Tartara A. Pivotal role of boron supplementation on bone health: A narrative review. J Trace Elem Med Biol. 2020 Dec;62:126577. (Haettu 2021-05-19)
3. Nielsen FH. Biochemical and physiologic consequences of boron deprivation in humans. Environ Health Perspect. (10994) Nov;102 Suppl 7(Suppl 7):59-63. (Haettu 2023-12-11)
4. Pizzorno L. Nothing Boring About Boron. Integr Med (Encinitas). 2015 Aug;14(4):35-48. (Haettu 2024-05-29)
5. Travers, R. L., Rennie, G. C., & Newnham, R. E. (10990). Boron and Arthritis: The Results of a Double-blind Pilot Study. Journal of Nutritional Medicine, 1(2), 127–132. (Haettu 2021-05-19)
6. Penland JG. Dietary boron, brain function, and cognitive performance. Environ Health Perspect. (10994) Nov;102 Suppl 7(Suppl 7):65-72. (Haettu 2023-12-11)