Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Suosittu chaga - todellinen luonnon oma ravintotujaus!

Suosittu chaga, tunnetaan myös nimellä pakuri, sekä kansanomaisesti nimellä koivukääpä. Se on sieni, joka kasvaa koivun rungossa, jossa se kehittyy erittäin ravinteikkaaksi. Chaga-jauhetta käytetään nykyään terveydelle hyödyllisenä ravintolähteenä, ja se on arvostettu ravintorikkaan sisältönsä vuoksi, ja se onkin todellinen superlähde useille vitamiineille, mineraaleille ja antioksidanteille. Lisäksi kupillinen chaga-teetä maistuu todella hyvältä vaniljan vivahteilla.

chagatee

Keitä kupillinen chaga-teetä ja nauti sen vaikutuksista. Koko kroppa kiittää sen luonnon voimaa tuovista ravinteista!

Mikä on chaga ja mistä saamme sitä?

Sana "chaga" tulee venäjän sientä tarkoittavasta sanasta, ja se chaga onkin. Suomessa tunnemme sen yleisemmin nimellä pakuri tai koivukääpä (Inonotus obliquus). Se on musta sieni, joka joskus tarttuu koivunrunkoihin. Pakurikääpä toimii koivun parasiittina, jossa se kiinnittyy rungon halkeamiin ja leviää hitaasti sisältä ulospäin usean vuoden ajan, koivu voi elää koivunkäävän kanssa 15–30 vuotta. Pakurikääpä kerää kaiken ravinnon koivusta ja kukoistaa puun kustannuksella, mikä on myös syy, miksi chaga on niin ravinteikas.

Huom! Chaga eli pakuri-sientä ei kuitenkaan pidä sekoittaa vääriin koivukääpiin, jotka ovat muita koivun kasvustoja. Koivut ovat yleensä melko kyhmyisiä ja niissä on epämuodostumia rungon pituudelta ilman, että ne ovat saaneet sienitartunnan. Aito koivukääpä on musta ja näyttää ns. pullistumalta.

Vain harvat koivut elävät pakurikäävän kanssa, noin 1 5000:sta koivusta, joten se on todella haluttu raaka-aine. Terveydenhuollon markkinoilla oleva chaga kerätään suurimmaksi osaksi suomalaisista ja kanadalaisista koivuista, joissa maa on erityisen rikas mineraaleista, joita chaga voi kerätä. Chagaa myydään chaga-jauheena, joka on kuivattu ja jota käytetään chaga-teehen ja smoothieiden perustana, ja nykyään onkin saatavilla korkealaatuista chaga-jauhetta edulliseen hintaan. Voit myös itse lähteä luontoon ja raaputtaa chagaa koivuista veitsen avulla. Paras on kerätä sieni silloin, kun puu on talviunilla, koska sieni sisältää suuren määrän vettä kesäkauden aikana. Jätä aina osa sienestä jäljelle runkoon, jotta et tuhoaisi puuta, ja jotta sieni voi kasvaa uudelleen. Muista myös aina kysyä maanomistajan lupaa ennen kuin raaputat chagaa puista.


Suositut chaga-tuotteet

 
Pakurijauhe Luomu
 
Pakuri Uute
 
Pakuri Kaps.
 
Chaga-jauhe
 
Pakuri Jauhe
 
Pakuri & Ginseng

Chaga terveydenhuollon ravintolisänä

Chagaa on pitkään käytetty luonnonlääkkeenä erilaisiin vaivoihin, ja jo Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat pitivät raaka-ainetta pyhänä. Sitä on käytetty sekä ennaltaehkäisevästi että lievittävästi, ja sillä uskotaan olevan anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Nykyään chagaa käytetään yleisesti, kun halutaan lisätä ravintoaineita vitamiinien ja mineraalien muodossa normaalin immuunijärjestelmän ylläpitämiseksi, sekä detoxin ja puhdistavien kuurien yhteydessä. Ihmiset, jotka ovat ihastuneet chagan ominaisuuksiin, uskovat, että chaga on ylivoimainen muihin terveydenhuollon käyttämiin sieniin, kuten reishiin, shiitakeen ja maitakeen verrattuna.

Vaikka chagan väitetyille terveysvaikutuksille ei tänä päivänä ole tieteellistä perustaa, voidaan kuitenkin todeta, että sillä on monipuolinen ravintoainesisältö, sillä siitä on tunnistettu mm. vitamiineja, mineraaleja, beetaglukaania, steroleja, fytokemikaaleja, sekä paljon muuta. Fytokemikaalit toimivat antioksidantteina, jotka neutraloivat elimistössä olevia vapaita radikaaleja. Tätä ominaisuutta mitataan yleensä ORAC-arvolla (Oxygen Absorbance Capacity), ja mitä korkeampi arvo, sitä tehokkaampi aine on. Chagan ORAC-arvo on analysoitu keskimäärin 100 000:ksi, mikä on verrattavissa muihin superfood-tuotteisiin, kuten mustikkaan, jolla se on 9000, tai kaakaoon, jolla se on 30 000.

Jos haluat kokeilla chagaa, helpoin tapa on valmistaa chaga-teetä. Anna chaga-jauheen hautua kuumassa vedessä, kunnes liemi saa kullanruskean värin. Maku muistuttaa tavallista mustaa teetä luonnollisella makeudellaan ja vaniljan vivahteilla. Chagan ja chaga-teen kokeilemiseksi on monia jännittäviä reseptejä. Kokeile esimerkiksi lisätä hieman kaakaojauhetta kupilliseen chaga-teetä saadaksesi siihen kosketuksen suklaan makua. Toinen suosittu resepti on chaga chai latte, joka on maustettu hieman kanelilla ja muskottipähkinällä yhdessä lusikallisen hunajaa ja ripauksen mantelimaitoa kanssa. Toinen vinkki on keittää chagaa ja käyttää sitä ravinteikkaana pohjana smoothieille.

Onko chaga vaarallista?

Tällä hetkellä chagalla ei tiedetä olevan sivuvaikutuksia, mutta kuten kaikkien vaikuttavien aineiden kanssa, sitä ei koskaan pidä yliannostella ja sen kanssa on oltava varovainen raskauden ja imetyksen aikana sekä reseptilääkkeitä käytettäessä!



Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei