Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Infrapuna ja punavalohoito

Punavalohoidosta on tullut todellinen terveystrendi, mutta mikä tekee siitä niin suosittua? Tässä artikkelissa käymme läpi punavalon monia terveyshyötyjä ja käyttötarkoituksia.

  • Mikä on infrapunavalo?
  • Punavalon ja infrapunavalon välinen ero
  • Miksi punavalohoito?
  • Onko punavalohoidossa riskejä?

Punavalohoitoa käytetään monien erilaisten terveysongelmien hoitamiseen.

Mikä on infrapunavalo?

Infrapunavalo on luonnollinen auringonsäteiden osa ja tärkeä hyvinvoinnin lähde ja tarvitsemme sitä voidaksemme hyvin. Se on sähkömagneettista säteilyä, joka on paljaalle silmälle näkymätöntä ja koettavissa vain lämpönä. Toisin kuin UV-säteily, joka myös kuuluu auringon spektriin, iho voi altistua infrapunavalolle pitkänkin ajan (säädellyissä määrin) palamatta tai vahingoittumatta. Punavalohoidossa vaaralliset UV-säteet jäävät pois, mutta voimme silti hyötyä infrapunavalon terveysvaikutuksista. Alla käymme läpi punavalon monia käyttötarkoituksia sekä iholle että kehon syvemmille kudoksille.

Punavalon ja infrapunavalon välinen ero

Punavalo kattaa aallonpituudet 610-670 nm (nanometriä) ja pystyy tunkeutumaan kehoon 4-5 millimetrin syvyyteen. Punavalo on paljaalle silmälle nähtävissä.

Infrapunavalo, tai lähi-infrapuna (NIR), kattaa aallonpituudet 810-850 nm ja pystyy tunkeutumaan kehoon 5 millimetristä 5 senttimetriin. Infrapunavalo on meille näkymätöntä ja se koetaan vain lämpönä kehossa. Infrapunavalo voi tunkeutua aina sisäelimiin asti.

Miksi punavalohoito?

Punavalohoito, joka tunnetaan myös nimellä fotobiomodulaatio, käyttää punavaloa ja infrapunavaloa aallonpituuksilla 600-1000 nm, jotka tunkeutuvat erilaisiin syvyyksiin kehon kudoksissa. Kudosten sanotaan vaikuttavan syvällisesti hyödyntämällä tiettyjä aallonpituuksia. Puna- ja infrapunavalon uskotaan voivan vahvistaa solun mitokondrioita sekä lisätä energiantuotantoa, mikä parantaa solujen toimintaa. Koska kyseessä on suhteellisen uusi hoitomuoto, tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta hoidon tehokkuuden vahvistamiseksi, mutta monet tutkimukset ovat osoittaneet hyviä tuloksia punavalohoidolla (1).

Infrapunavalon aallonpituudet voidaan tuottaa LED-valojärjestelmillä, kuten lampuilla, maskeilla tai infrapunasaunoilla, ja niitä voidaan mukauttaa tarpeen mukaan.

Rentoutuminen, kivunlievitys ja palautuminen

Aivan kuten auringon säteet lämmittävät kehoa lämpimänä kesäpäivänä, infrapunavalo antaa miellyttävää lämpöä, joka tuntuu tulevan sisältäpäin. Infrapunavalon tuottama lämpö koetaan usein rentouttavana ja se voi auttaa henkiseen rentoutumiseen. Punavalohoidon uskotaan myös omaavan anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että punavalo saattoi vähentää tulehdusta ja tulehduksellista kipua stimuloimalla kehon soluja ja vähentämällä oksidatiivista stressiä (2).

Ihon nuorentaminen ja paraneminen

Toisin kuin UV-valo, joka vähentää ihon kollageenituotantoa, punavalo voi lisätä sitä (3). Kollageeni on kehon oma aine, joka on mukana sidekudoksen rakenteessa ja muodostaa noin 70 % ihosta. Ikääntyessämme kollageenin tuotanto vähenee, mikä johtaa ohuempaan ihoon ja enempiin ryppyihin. Kollageenin lisääntynyt tuotanto antaa iholle enemmän elastisuutta ja vahvuutta. Infrapunavalon väitetään voivan nopeuttaa ja helpottaa haavojen ja muiden iho-ongelmien paranemisprosessia. Tutkimukset ovat osoittaneet lupaavia tuloksia esimerkiksi psoriaasin hoidossa (4).

Vinkki! Haluatko oppia lisää kollageenista? Lue Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kollageenista!

Lisää energiaa ja hyvinvointia

Tutkimuksissa on havaittu, että punavalohoito voi vaikuttaa positiivisesti sekä mielialaan että kognitioon (5). Sitä kutsutaan transkraniaaliseksi fotobiomodulaatioksi ja tuotetut aallonpituudet ulottuvat kallon kautta aivoihin asti. Sen uskotaan parantavan aivojen toimintaa lisäämällä verenkiertoa ja parantamalla aivosolujen toimintaa.

Suolistofloora tasapainossa

On hyvin tiedossa, että suolistofloora vaikuttaa hyvinvointiimme. Suolistofloora muun muassa muodostaa suuren osan immuunijärjestelmästämme (6) ja suoliston toiminnan sanotaan olevan myös aivoterveyden osatekijä vaikuttamalla kehomme välittäjäaineisiin ja hormoneihin. Joissakin tutkimuksissa punavalohoidon on havaittu lisäävän hyvien bakteerien määrää suolistossa (7), mikä on terveydellemme edullista. Alalla tarvitaan lisää tutkimusta tulosten varmistamiseksi, mutta kyseessä on erittäin mielenkiintoinen tutkimusalue!

Parempi uni ja vuorokausirytmi

Kehomme vapauttaa melatoniinihormonia pimeällä, mikä signaloi keholle nukkumisen ajankohdan ja auttaa meitä säätelemään vuorokausirytmiä. Jos esimerkiksi selaamme puhelinta ennen nukkumaanmenoa, altistumme siniselle valolle, joka voi häiritä unta. Punavalo sen sijaan toimii päinvastoin auttaen stimuloimaan melatoniinin tuotantoa (8). Aivan kuten aamukävely voi kertoa keholle, että on aika herätä, punavalo voi olla erityisen tehokasta, kun altistumme sille aikaisin aamulla.

Silmien terveys

Myös tässä punavalo on erotettu sinisestä valosta, jotta se ei vahingoita silmiämme. Iän myötä ATP:n (adenosiinitrifosfaatin) tuotanto vähenee. ATP on solun energianlähde, ja silmä on erityisen riippuvainen ATP:stä valon muuntamiseksi sähköisiksi signaaleiksi. Tutkimukset ovat osoittaneet hyviä tuloksia, joissa lyijyvalohoito näyttää voivan vaikuttaa positiivisesti ikääntymiseen liittyviin silmäsairauksiin jo lyhyen altistuksen jälkeen (9).

Onko punavalohoidossa riskejä?

Infrapunavalolla, kuten aallonpituuksilla 810-850 nm, ei ole osoitettu olevan terveysriskejä. On kuitenkin suositeltavaa käyttää laitteita aina ohjeiden mukaisesti.

Suosittelemme

 
Punavalolamppu
 
Punavalo 1500 W
 
Punavalo Kasvoille
 
Infrapunalamppu
 
The Wave

Viitteet:

  1. Shang-Ru Tsai, Michael R Hamblin. 2017. Biological effects and medical applications of infrared radiation. (Haettu: 2024-08-19)
  2. Jan Magnus Bjordal, Mark I Johnson, Vegard Iversen, Flavio Aimbire, Rodrigo Alvaro Brandao Lopes-Martins. 2006.Low-level laser therapy in acute pain: a systematic review of possible mechanisms of action and clinical effects in randomized placebo-controlled trials.(Haettu: 2024-08-19)
  3. Alexander Wunsch, Karsten Matuschka. 2014.A Controlled Trial to Determine the Efficacy of Red and Near-Infrared Light Treatment in Patient Satisfaction, Reduction of Fine Lines, Wrinkles, Skin Roughness, and Intradermal Collagen Density Increase. (Haettu: 2024-08-19)
  4. Glynis Ablon. 2010.Combination 830-nm and 633-nm light-emitting diode phototherapy shows promise in the treatment of recalcitrant psoriasis: preliminary findings.(Haettu 2024-08-19)
  5. Farzad Salehpour, Alireza Majdi, Mahdiyeh Pazhuhi, Faranak Ghasemi, Mahsa Khademi, Fariba Pashazadeh, Michael R Hamblin, Paolo Cassano. 2019.Transcranial Photobiomodulation Improves Cognitive Performance in Young Healthy Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis.(Haettu: 2024-08-19)
  6. Livsmedelsverket. Tarmfloran. 2023. (Haettu: 2024-08-19)
  7. Brian Bicknell, E-Liisa Laakso, Ann Liebert, Hosen Kiat. 2021.Modifying the Microbiome as a Potential Mechanism of Photobiomodulation: A Case Report. (Haettu: 2024-08-19)
  8. Jiexiu Zhao, Ye Tian, Jinlei Nie, Jincheng Xu, MSS, Dongsen Liu. 2012.Red Light and the Sleep Quality and Endurance Performance of Chinese Female Basketball Players. (Haettu: 2024-08-19)
  9. Harpreet Shinhmar, Manjot Grewal, Sobha Sivaprasad, Chris Hogg, Victor Chong, Magella Neveu, Glen Jeffery. 2020. Optically Improved Mitochondrial Function Redeems Aged Human Visual Decline.(Haettu: 2024-08-19)
Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei