E-vitamiini toimii antidoksidanttina
E-vitamiini toimii antioksidanttina, joka suojaa soluja ennenaikaiselta vanhenemiselta. Se on rasvaliukoinen vitamiini, joten muista syödä myös rasvaa vitamiinin kanssa, jotta voit hyödyntää sen.
- Mitä on E-vitamiini?
- E-vitamiinin lisäravinteet
- Mistä sitä löytyy luonnostaan?
Avokado ja pähkinät ovat hyviä E-vitamiinin lähteitä.
Mikä on E-vitamiini?
E-vitamiini on eri tokofeereiden ja tokotrienolien yleisnimitys. Se toimii antioksidanttina, joka suojaa kehoa oksidatiiviselta stressiltä. Kyseessä on jatkuva prosessi, joka kiihdyttää solujen vanhenemista ja aiheutuu kun vapaita radikaaleja vapautuu vereen. Kun syömme huonosti, stressaamme paljon, tupakoimme tai olemme auringossa, vapaiden radikaalien eritys lisääntyy. E-vitamiini neutraloi vapaat radikaalit ja suojaa soluja hajoamiselta.
E-vitamiini on rasvaliukoista, mikä tarkoittaa, että vitamiinin täytyy sitoutua rasvahappoon, jotta voimme hyödyntää sen.
E-vitamiinin lisäravinteet
Suositusannos on 8 mg naisille ja 10 mg miehille sekä raskauden aikana. Yleisesti ottaen saamme päivittäisessä ruokavaliossamme hieman liian vähän E-vitamiinia, joten lisäravinteita on saatavilla niille, jotka haluavat varmistaa saantinsa. E-vitamiinia sisältyy myös monivitamiineihin ja joskus rasvahappolisäaineisiin, kuten kalaöljy. Jos otat E-vitamiinin lisäravinteena, sinun tulisi tehdä se aterian yhteydessä, koska se tarvitsee rasvaa voidakseen imeytyä elimistöön.
Vinkki! Monivitamiini lisäravinteissa on E-vitamiinia, samalla kun saat muita tärkeitä vitamiineja.
Haittavaikutukset
Koska E-vitamiini on rasvaliukoista, se voi myös varastoitua kehoon. Vaaditaan kuitenkin äärimmäisen suuria määriä yliannostukseen, ja suositeltua annosta noudattamalla ei ole riskiä tästä.
Mistä E-vitamiinia löytyy luonnostaan?
E-vitamiinia on runsaasti rasvaisissa kasvituotteissa, kuten pähkinöissä ja avokadossa. Sen ominaisuuksien ansiosta sitä käytetään myös antioksidanttina esimerkiksi kalaöljylisäaineissa.