Kaikki entsyymeistä
Mikroskooppisilla entsyymeillä on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä niiden pienestä koosta huolimatta. Entsyymit ovat proteiinipohjaisia ja auttavat hajottamaan syömäämme ruokaa, jotta kaikki ravintoaineet voisivat imeytyä kunnolla.
Entsyymeillä on suuri vaikutus vatsaan.
Entsyymien toiminta
Elimistössä on lukuisia entsyymejä, joilla on erilaisia ominaisuuksia ja tehtäviä. Entsyymit koostuvat mikroskooppisista proteiinimolekyyleistä, jotka käynnistävät kemiallisia reaktioita elimistössä ja auttavat kiihdyttämään tai hidastamaan reaktion nopeutta. Solumme sisältävät runsaasti entsyymejä, ja yhdessä solussa voi olla jopa 1000 entsyymiä. Entsyymejä tarvitaan, jotta syömämme ruoka voidaan hajottaa ja ravintoaineet imeytyä. Myös vitamiinit, mineraalit ja hormonit tarvitsevat entsyymejä voidakseen toimia kunnolla.
Koentsyymit ovat pieniä molekyylejä, jotka sitoutuvat entsyymeihin ja edistävät niiden toimintaa sekä auttavat kuljettamaan kemiallisia ryhmiä entsyymien välillä. Koentsyymejä valmistetaan vitamiineista; esimerkiksi useat B-vitamiinit ja Q10 toimivat koentsyymeinä, ja koentsyymit syntyvät suurelta osin elimistössä tasapainoisen pitoisuuden ylläpitämiseksi.
Ruoansulatuksen eri entsyymit
Ruoansulatus on kehittynyt prosessi, jota tapahtuu elimistössä jatkuvasti. Entsyymeillä on suuri rooli sen toimivuuden varmistamisessa, ja ne täyttävät tehtävänsä jo suusta suolistoon saakka.
Kun pureskelemme ruokaa, entsyymi amylaasia erittyy jo suuhun syljen avulla. Amylaasi auttaa hiilihydraattien pilkkomisessa. Mahanesteessä ruoka kohtaa mahan happamuuden, missä entsyymi pepsiini hajottaa ruoasta proteiineja. Pepsiinin tehokas toiminta on riippuvainen mahan happamuudesta. Kun ruoka sitten kulkeutuu pohjukaissuoleen, amylaasi-entsyymi jatkaa hiilihydraattien hajottamista samalla kun lipaasi-entsyymi hoitaa rasvojen pilkkomista ja trypsiini hajottaa proteiineja.
Entsyymit voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään:
Metaboliset entsyymit | Toimivat verenkiertojärjestelmässä, elimissä ja kudoksissa. |
Ruoansulatusentsyymit | Valmistetaan luonnollisesti elimistössä ja auttavat hajottamaan ruokaa, jotta ravintoaineet imeytyvät. |
Ruokaentsyymit | Saamme niitä ruoan kautta. Ruokaentsyymejä saamme pääasiassa hedelmistä ja vihanneksista, ja ne auttavat ruoansulatuksessa kuten elimistön omat ruoansulatusentsyymit. |
Entsyymilisät
Vinkkejä ruoansulatusongelmien hoitoon
Ruoansulatusongelmat voivat ilmetä vatsakipuina, löysänä tai kovana vatsana, ja jos ravintoaineiden imeytyminen on heikentynyt, se voi aiheuttaa myös väsymystä. Ongelmien syitä voi olla monia; pitkäaikainen stressi, huonosti pureskeltu ruoka tai entsyymien puute. Jotkut meistä jopa kaipaavat tiettyjä entsyymejä, ja yleinen ongelma on laktaasi-entsyymin puute, joka hajottaa maidon laktoosia. Laktoosi-intoleranssi on yleinen ongelma, jota parhaiten helpotetaan jättämällä maitotuotteet pois tai valitsemalla laktoosittomia tuotteita.
Ruoansulatusongelmien yhteydessä on tärkeää tarkastella elintapojaan ja ruokavaliotaan selvittääkseen ongelmien aiheuttajat. Varmista, että noudatat ravitsevaa, vaihtelevaa ruokavaliota ja että syöt rauhallisesti, stressittömissä olosuhteissa. Yksipuolinen ruokavalio voi aiheuttaa ongelmia. Henkilöt, jotka syövät erittäin proteiinipitoista ruokaa tai joiden ruokavalio koostuu suurimmaksi osaksi hiilihydraateista, voivat kokea samanlaisia ongelmia, vaikka se johtuu erilaisista ruokavaliosta.
Tarjolla on lisäksi monia elintarvikkeita ja ravintolisiä, joita voit lisätä ruokavalioosi edistääksesi ruoansulatusta. Vehnänoras, papaija ja aloe vera sisältävät runsaasti entsyymejä. Jos ruokavaliosi on hyvin proteiinipitoinen, entsyymilisät kuten bromelaiini, proteaasi ja papaiini ovat suositeltavia, sillä nämä entsyymit auttavat hajottamaan erityisesti proteiineja. Myös hiilihydraatti- tai rasvapitoiseen ruokavalioon löytyy sopivia entsyymilisäyksiä, kuten amylaasi ja lipaasi. Laktoosi-intoleranteille on saatavilla laktasientsyymiä niille tilanteille, kun haluaa nauttia maitotuotteita ilman vatsavaivoja.
Toinen vinkki on pitää mielessä, että ruoasta saamamme entsyymit ovat lämpöherkkiä ja ne tuhoutuvat osittain yli 48 asteen lämpötiloissa. Siksi on suositeltavaa syödä säännöllisesti jonkin verran raakaravintoa. Erityisesti vanhempien ihmisten tulisi kiinnittää huomiota siihen, mitä he syövät, sillä elimistön oma entsyymituotanto vähenee iän myötä. Lyhyesti sanottuna tasapainoinen ja vaihteleva ruokavalio sekä sopivien entsyymien lisäys tarvittaessa ovat paras ratkaisu hyvään vatsaterveyteen.