Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Kookossokeri

Yhä useammat välittävät terveellisemmän elämäntavan hankkimisesta ja vähemmän terveellisten elintarvikkeiden vaihtamisesta terveellisempiin vaihtoehtoihin on lähes itsestäänselvyys. Makeutus on yksi näistä kategorioista, jossa vilisee terveellisempiä vaihtoehtoja tavalliselle sokerille ja tähän kuuluu ravinteikas kookossokeri.

  • Mikä on kookossokeri?
  • Kookossokeri vai sokeri?
  • Mihin kookossokeria voi käyttää?
  • Onko kookossokeri hyväksi vai huonoksi?

Suositellut tuotteet

 
Kookospalmusokeri

Mikä on kookossokeri?

Kookossokeri saadaan kookospalmun nektarista, joka on makeaa ja ravintorikasta. Kukista poistetaan nektari ennen kuin ne muuttuvat kookospähkinöiksi, minkä jälkeen nektari lämmitetään noin 80 asteen lämpötilaan. Sen jälkeen nektari kiteyttetään ja jauhetaan kookossokeriksi. Vaikka kookossokerin kuumennus ylittää 42 asteen lämpötilan (lämpötila, jossa elintarvikkeita voidaan kutsua raaoiksi), varovainen valmistusmenetelmä takaa, että lähes kaikki ravintoaineet säilyvät koskemattomina valmiissa tuotteessa.
Kookossokeri koostuu pääasiassa tavallisista hiilihydraateista, mutta ravinteikas sisältö tarkoittaa, että syöt enemmän kuin vain tyhjiä hiilihydraatteja. Vaikka kookossokeri on tullut tunnetuksi makeutusaineena vasta hiljattain, sillä on tuhansien vuosien historia aasialaisessa ruoanlaitossa. Kookossokeri ei maistu kookokselta, vaan maku voidaan kuvailla miedoksi toffeen vivahdukseksi ja se soveltuu useimpiin makeutustarkoituksiin siellä, missä tavallisesti käytät sokeria. Käytä kookossokeria esimerkiksi leivonnassa samassa määrässä kuin tavanomaista sokeria.

Kookossokeri vai tavallinen sokeri?

Kuten aiemmin mainitsimme, kookossokeri valmistetaan kookospalmun nektarista, toisin kuin tavallinen sokeri, joka saadaan sokerijuurikkaasta tai sokeriruo'osta. Toisin kuin tavallinen sokeri, joka koostuu pääosin tyhjistä kaloreista, kookossokeri sisältää huomattavasti enemmän ravinteita. Kookossokeri on rikas antioksidanttien, useiden vitamiinien (suuria määriä B-vitamiineja) sekä mineraalien kuten raudan, magnesiumin ja sinkin osalta. Vaikka kookossokeri sisältää melkein yhtä paljon energiaa kuin tavallinen sokeri, se vaikuttaa verensokeriin vähemmän sen alhaisen GI-arvon takia, joka on 35 verrattuna sokerin 97 GI-arvoon.

Mihin kookossokeria voi käyttää?

Kookossokeria voi käyttää tavallisen sokerin vaihtoehtona. Siellä missä tavallisesti käytät sokeria, voit korvata sen kokonaan kookossokerilla. Jos seuraat reseptiä, jossa on ilmoitettu tavallisen sokerin määrä, voit usein käyttää saman annostuksen kookossokeria. Käytä kookossokeria leivonnassa tai lisää sitä teehen ja kahviin. Kookossokeri soveltuu myös erinomaisesti makeuttamiseen hillojen valmistuksessa.

Onko kookossokeri hyväksi vai huonoksi?

Korkea vitamiinien, mineraalien ja antioksidanttien pitoisuus tekee kookossokerista terveellisemmän kuin tavallisesta sokerista. Lisäksi sen alhainen GI-arvo estää verensokerin piikkaamista. Siitä huolimatta kookossokeri sisältää jonkin verran fruktoosia, jota tulisi välttää suurissa määrissä. Siksi kohtuullisen määrän nauttiminen on suositeltavaa.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei