Ravinteet nivelten terveydelle!
Mikä on nivelterveyden ja ravinnon välinen yhteys, ja mitä elintarvikkeita meidän tulisi oikeastaan syödä pitääksemme nivelemme mahdollisimman terveinä? Opi lisää tästä artikkelista!
- Näin ravinto vaikuttaa nivelterveyteemme
- Elintarvikkeet, jotka tukevat nivelterveyttä
- Ravintolisät nivelterveyteen
- Elämäntapa hyvän nivelterveyden puolesta
Hedelmät ja vihannekset sekä omega-3-rikas lohi ovat esimerkkejä elintarvikkeista, jotka ovat hyödyllisiä nivelillemme.
Näin ravinto vaikuttaa nivelterveyteemme
Saamamme ravinto auttaa rakentamaan koko kehomme, mukaan lukien luustomme, lihaksemme ja nivelemme. Siksi sillä, mitä syömme, on merkittävä vaikutus sekä yleiseen terveyteemme että nivelterveyteemme. Syömällä monipuolista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, terveellisiä rasvoja, kuituja ja proteiineja, voimme täyttää kehon tarvitsemat ravintoaineet ja näin edistää vahvojen, terveellisten ja liikkuvien nivelten ylläpitoa läpi elämän. Tässä artikkelissa voit oppia lisää elintarvikkeista ja ravintolisistä, jotka ovat erityisen kiinnostavia nivelterveyden kannalta.
Elintarvikkeet, jotka tukevat nivelterveyttä
Kuten jo edellä mainittiin, ruokavalio, joka on rikas hedelmistä ja vihanneksista, terveellisistä rasvoista ja hiilihydraateista sekä kuiduista ja proteiineista, on tärkeää sekä yleiselle terveydellesi että niveltesi terveydelle. Se varmistaa, että saat tärkeät vitamiinit, mineraalit ja antioksidantit, joita kehosi tarvitsee voidakseen hyvin. On kuitenkin olemassa muutamia elintarvikkeita ja aineita, joita mainitaan erityisesti nivelterveyden yhteydessä ja joita voit mielellään syödä runsaasti. Lue niistä lisää alla!
Täällä voit lukea lisää:
Ruusunmarjat ovat luonnollisesti rikkaita useissa vitamiineissa ja mineraaleissa. Niillä on korkea C-vitamiinipitoisuus, joka muun muassa edistää kollageenin tuotantoa - ainetta, joka puolestaan tukee ruston toimintaa. Tutkimukset viittaavat siihen, että ruusunmarjojen nauttiminen voi auttaa vähentämään turvotusta ja lisäämään nivelten liikkuvuutta (1). Nykyään ei ole riittävästi tutkimusta, jotta voitaisiin varmistaa, että näin on todella, mutta monet nivelvaivoista kärsivät kokevat, että ruusunmarjojen lisääminen ruokavalioon auttaa. Haluatko oppia lisää ruusunmarjoista ja nivelten liikkuvuudesta? Lue sitten artikkelimme!
Inkivääri on ollut pitkään suosittu sekä ruoanlaitossa että terveyttä edistävissä uutteissa. Aasian kulttuurissa inkivääriä on käytetty tuhansia vuosia erilaisten vaivojen hoitoon kivun lievittämiseksi ja tulehduksen vähentämiseksi. Tämän uskotaan johtuvan inkiväärin sisältämistä aktiivisista aineista, gingeroleista, joita on tutkittu laajasti niiden oletetun tulehdusta vähentävän vaikutuksen vuoksi (2). Voit hyödyntää inkiväärin ominaisuuksia sekä tuoreena ruoanlaitossa että uutteen muodossa ravintolisissä. Lue lisää kuinka tehdä ihana punajuuri-inkivääri smoothie!
Kurkuma on toinen elintarvike, josta puhutaan usein nivelterveyden yhteydessä. Kurkuma on sekä suosittu mauste, erityisesti intialaisessa keittiössä, jossa sillä on pitkä perinne. Viime aikoina sitä on myös tutkittu sen mahdollisten terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi. Erityisesti kurkumiini, kurkuman aktiivinen aine, on tehnyt tästä juuresta niin tunnetun. Kurkumiinin uskotaan omaavan sekä antioksidanttisia että tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia. Sitä on muun muassa tutkittu kiinnostavin tuloksin polviartroosin yhteydessä (3). Hyödynnä terveellistä kurkumaa mausteena tairavintolisänä. Täällä voit lukea lisää kurkumasta.
Vinkki! Kokeile mielellään reseptiämme herkulliseen ja lämmittävään kultamaitoon kurkumalla.
Valkosipuli ei ole vain arvostettu maun parantaja ruuissa, vaan sillä uskotaan olevan myös useita terveydelle suotuisia ominaisuuksia. Vanha kotikonsti syödä valkosipulia vilustumiseen on pitkään käytetty keino. Vaikka tutkijat eivät ole täysin yhtä mieltä, on olemassa tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että valkosipulilla voi olla tulehdusta vähentävä vaikutus ja siten se voi olla hyvä kivun ja tulehduksen vähentämiseen nivelissä (4). Ei siis haittaa kokeilla lisätä enemmän valkosipulia ruokavalioosi, joko tuoreena tai kapseleina.
Rasvainen kala on toinen elintarvike, joka sinun tulisi lisätä ruokavalioosi. Rasvainen kala on nimittäin rikas useissa ravintoaineissa ja terveellisissä rasvahapoissa, erityisesti ne sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoa. Omega-3 on erityisesti tunnettu tärkeistä ominaisuuksistaan sydämen ja verisuonten hyväksi, mutta tutkimukset viittaavat myös siihen, että sillä voi olla tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia, jotka puolestaan voivat auttaa vähentämään turvotusta ja arkuutta nivelissä (5). Omega-3 löytyy pääasiassa rasvaisista kaloista kuten lohesta, makrillista, sardiineista ja taimenesta. Suunnittele siis mielellään kalaa menulle useita päiviä viikossa - noin 2-3 kertaa viikossa on sopivasti elintarvikeviraston mukaan. Voit myös saada omega-3:ta kasviperäisistä elintarvikkeista kuten pähkinöistä ja siemenistä. Pistaasipähkinät, mantelit, pellavansiemenet ja chia-siemenet ovat hyviä esimerkkejä terveellisen rasvahapon lähteistä. Kourallinen pähkinöitä on siis erinomainen välipala tai naposteltava!