Shilajit, myös nimellä Mountain Blood
Shilajit, myös nimellä Mountain Blood, on ollut tuhansia vuosia käytössä ayurvedisessa perinteessä sen rikkaan hivenaine-, aminohappo- ja humushappopitoisuutensa vuoksi. Shilajit löytyy vuoristoalueilta kuten Himalaja, Altai ja Kaukasus, missä se tummanpunaisena aineena tihkuu hitaasti vuorenhalkeamista verenkaltaisesti - saaden siten symbolisen nimensä "Mountain Blood". Opi lisää tästä ainutlaatuisesta aineesta sekä sen tuhansia vuosia kestäneestä käytöstä ja ominaisuuksista.
Shilajit sisältää runsaasti hivenaineita, aminohappoja ja humushappoja.
Mitä shilajit on?
Shilajit, jota kutsutaan myös nimillä Mountain Blood tai shilajit, ja se on luonnollinen mineraaliaine, joka muodostuu tuhansia vuosia kestävässä kasvillisuuden hajoamisprosessissa vuoristoalueilla kuten Himalaja, Altai ja Kaukasus. Shilajit-nimi tulee sanskritista ja tarkoittaa "se, joka tuhoaa heikkouden". Shilajitia on kautta aikojen käytetty perinteisissä ayurvedisissa menetelmissä, jossa sitä pidetään voimakkaana ravinnon ja energian lähteenä. Shilajit on mustanruskea, tervamainen massa, joka sisältää runsaasti mineraaleja, aminohappoja, humushappoja ja fulvihappoja, ja siitä on viime aikoina tullut suosittu ravintolisä länsimaisessa terveysmaailmassa.
Miksi shilajitia kutsutaan "Mountain Bloodiksi"?
Shilajitia kutsutaan nimellä "Mountain Blood" (vuoren veri) sen tumman värin ja symbolisen merkityksen vuoksi. Aine tihkuu hitaasti vuorenhalkeamista ja sillä on tervamainen, tumman punertava väri, joka muistuttaa verta. Mountain Blood heijastaa myös shilajitin roolia voimakkaana ja ravitsevana aineena, jonka uskotaan kantavan mukanaan vuorten elinvoimaa ja energiaa.
Mihin shilajit on hyväksi?
Shilajit tunnetaan parhaiten ravitsevasta sisällöstään ja korkeasta biologisesta saatavuudestaan, sillä se on täysin luonnollinen aine. Shilajit sisältää yli 85 erilaista hivenainetta aktiivisissa ioniessaan, joita ovat mukaan lukien rauta, pii, sinkki, magnesium, kupari ja molybdeeni. Shilajit sisältää myös luonnostaan aminohappoja kuten alaniini, arginiini, asparagiinihappo, kysteiini, glutamiinihappo, glysiini, leusiini, lysiini ja tyrosiini, jotka osallistuvat kehon moniin toimintoihin. Jos kehosta puuttuu hivenaineita, solujen mitokondriot eivät voi toimia optimaalisesti.
Shilajit on korkean mineraali- ja aminohappopitoisuutensa lisäksi tunnettu myös korkeasta humusainepitoisuudestaan. Aine koostuu peräti 70% humusaineista kuten humus- ja fulvihapoista sekä hippurihapoista.
Kuinka käytän shilajitia?
Shilajit on viime aikoina tullut suositummaksi länsimarkkinoilla, mikä on johtanut suuriin laatueroihin shilajit-tuotteissa. Jos olet kiinnostunut ottamaan shilajit-lisäravinteen, on hyvä tietää millaisia ominaisuuksia hyvälaatuisella ja puhtaalla shilajitilla on. Laadukas shilajit tulisi täyttää seuraavat kriteerit:
- Shilajit saa kiinteämmän koostumuksen kylmässä lämpötilassa ja pehmenee ja muuttuu muokattavammaksi lämmetessään.
- Shilajitin tulisi liueta täysin kuumassa vedessä tai maidossa ilman, että siihen jää palasia tai paakkuja.
- Shilajitilla tulisi olla voimakas, savuinen ja tervamainen tuoksu ja maku.
Shilajit-lisäravinteita ostetaan joko jauheena tai sen luonnollisessa muodossa ja ne sekoitetaan lämpimään juomaan, kuten veteen tai maitoon, ja juodaan 1-3 kertaa päivässä ennen ateriaa. Normaali päiväannos on yleensä 1 g 2-3 dl nestettä.