Kaikki kaakaosta
Kaakaota, tai "jumalten ruokaa", on viljelty satoja vuosia, ja se on sekä maukasta että terveellistä. Se sisältää muun muassa kuituja, mineraaleja ja antioksidantteja, ja voi tehdä meistä sekä virkeitä että iloisia. Lue lisää kaakaon ominaisuuksista täältä!
Kuinka kaakao valmistetaan?
Kaakaon oikea nimi on Theobroma cacao, ja se tarkoittaa "jumalten ruokaa". Muinaisessa Etelä-Amerikassa asteekit uskoivat, että kaakaopavut olivat Jumalan lahja ihmiskunnalle, ja sitä on aina käytetty sekä ruoanlaitossa että juomissa, sekä hyvän maun että sen terveyshyötyjen vuoksi.
Kaakao kasvaa trooppisissa ilmastoissa ja sitä on kolmenlaista: Criollo, Forastero ja Trinitario. Pavut kukoistavat kaakaohedelmän sisällä, joka kasvaa korkeissa puissa. Kaakaon ja suklaan valmistuksessa pavut kuivataan ja paahdetaan, minkä jälkeen ne kuumapuristetaan kaakaomassaksi ja kaakaovoiksi. Riippuen siitä, millaista suklaata halutaan valmistaa, näitä sekoitetaan tietyissä suhteissa. Kaakaojauhe on kuivattua ja jauhettua kaakaomassaa.
Vinkki! Kokeile ravinteikasta chaga-jauhetta!
Mitä kaakao sisältää?
Kaakao sisältää kuituja, vitamiineja ja mineraaleja kuten magnesiumia, sinkkiä ja rautaa. Sen lisäksi se sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten flavonoideja ja polyfenoleja. Antioksidanttinen vaikutus auttaa torjumaan vapaita radikaaleja elimistössä, jotka kuluttavat ja tuhoavat soluja. Polyfenolit kasvattavat myös typpikaasutasoa kehossa, jolloin verisuonet voivat rentoutua ja näin verenpaine laskea (1).
Tiesitkö, että 1 kilon suklaata valmistamiseen tarvitaan 10-20 kaakaohedelmää?
Kaakaossa on myös teobromiinia, ainetta, joka aktiivisesti laajentaa keuhkoputkia, jotta veri voi hapettua (2). Samoin kaakaopapu sisältää kofeiinia, ja molemmat näistä ainesosista auttavat meitä tuntemaan olomme virkeäksi ja valppaaksi. Jos olet joskus syönyt paljon tummaa suklaata myöhään illalla, olet varmasti huomannut, että nukahtaminen on ollut vaikeampaa!
Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, tutkimukset ovat osoittaneet, että kaakao ja suklaa voivat vaikuttaa myönteisesti mielialaan ja halukkuuteen (3). Kaakao sisältää nimittäin paljon tryptofaania eli aminohappoa, joka on serotoniinin eli hyvän olon välittäjäaineen, rakennuspalikka. Kun serotoniinia vapautuu kehossa, se viestii aivoille, että voimme hyvin, mikä voi aikaa myöten vaikuttaa positiivisesti myös seksuaaliseen halukkuuteemme. Ei ole sattumaa, että suklaata on joinakin aikakausina käytetty afrodisiaakkina!
Valitse oikea kaakao
Suuri osa maailman kaakaosta viljellään Norsunluurannikolla ja Ghanassa, ja kaakaoviljely on yksi suurimmista metsäkadon syistä näissä maissa (4). Tämä tuo mukanaan monia negatiivisia vaikutuksia, sillä sademetsien hakkuu voi aiheuttaa suuria seurauksia ilmastolle ja biologiselle monimuotoisuudelle.
Koska kaakaontuotantoa leimaavat huonot työolosuhteet, orjatyö ja joissakin tapauksissa jopa lapsityövoima, on tärkeää kiinnittää huomiota reiluun kauppaan valitessasi kaakaota (6). Ekologisten ja reilun kaupan tuotteiden ostaminen voi olla askel kohti parempaa suklaateollisuutta ja pieni toimenpide sademetsien, ilmaston ja niissä työskentelevien ihmisten työolosuhteiden puolesta.
Muista! Kaakao ja suklaa ovat vaarallisia sekä koirille että kissoille jo pieninä määrinä, koska ne eivät pysty hajottamaan teobromiinia. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos lemmikkisi on syönyt kaakaota tai suklaata (4).
VIITTEET:
- Valeria Ludovici, Jens Barthelmes, Matthias P Nägele, Frank Enseleit, Claudio Ferri 2, Andreas J Flammer, Frank Ruschitzka, Isabella Sudano. 2017. Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function.(Viitattu: 2024-09-24)
- Bas van den Bogaard, Richard Draijer, Berend E Westerhof, Anton H van den Meiracker, Gert A van Montfrans, Bert-Jan H van den Born. 2010. Effects on peripheral and central blood pressure of cocoa with natural or high-dose theobromine: a randomized, double-blind crossover trial. (Viitattu: 2024-09-24)
- Ji-Hee Shin, Chong-Su Kim, Jiah Cha, Sojeong Kim, Seokoh Lee, Suyeon Chae, Woo Young Chun, Dong-Mi Shin. 2022. Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trial. (Viitattu: 2024-09-24)
- Naturskyddsföreningen. 2024. Kakao och choklad.(Viitattu: 2024-09-24)
- Tietoinen kulutus. Kaakao ja suklaa. 2021. (Viitattu: 2024-09-18)
- Myrkkytietokeskus. Suklaa - lemmikit. (Viitattu: 2024-09-18)