Keliakia
On useita syitä, miksi monet valitsevat syödä gluteenitonta ruokaa. Täältä voit lukea lisää gluteenista, gluteeni-intoleranssista ja gluteenittomasta ruokavaliosta.
- Mikä on gluteeni?
- Gluteen intoleranssi
- Gluteeniton ruokavalio
Jauho, pasta ja jyvät sisältävät gluteenia.
Mikä on gluteeni?
Gluteenia käytetään yleisesti kattotermillä lukuisille erilaisille kasviproteiineille, jotka löytyvät viljakasveista, kuten vehnästä, rukiista ja ohrasta sekä elintarvikkeista, jotka sisältävät näitä viljakasveja. Vehnä on yleisesti tunnettu korkeasta gluteenipitoisuudestaan, ja siksi se onkin niin suosittu leivonnassa. Gluteenilla on nimittäin erityisiä ominaisuuksia, jotka mahdollistavat pehmeiden, hienojen ja kuohkeiden leipomotuotteiden valmistuksen.
Gluteenia löytyy myös muista viljalaaduista, kuten speltistä (tattari), kamutista ja kaikkien mainittujen viljalaatujen risteytyksistä. Siksi on tärkeää aina lukea ainesosaluettelo, jotta vältät elintarvikkeet, jotka sisältävät kyseisiä viljalaatuja, jos et halua tai voi syödä gluteenia. Tässä alla annamme sinulle joitakin esimerkkejä siitä, mitä sinun pitäisi välttää ja mitä voit valita sen sijaan gluteenittomalla ruokavaliolla:
Vältä | Valitse sen sijaan |
Leipä | Gluteeniton leipä (valmis tai gluteeniton leivontamix) |
Yleisimmät jauhot | Vaihtoehdot voivat olla siemen- tai pähkinäjauhot |
Levite | Gluteenittomat levitteet esim. gluteeniton kaura (voi sisältää gluteenijäämiä) |
Pasta | Maissipasta, papupasta, shiratakinuudelit |
Leivonnaiset | Nykyään gluteenittomia keksejä löytyy useimmista elintarvikeliikkeistä |
Jotkut kastikkeet | Tee omat kastikkeet ilman jauhoa jne. |
Jotkut makkarat ja kalapuikot jne. (katso ainesosaluettelo) | Makkara, jossa on paljon lihaa, ja omaa paneroitua kalaa (HUOM! Tarkista aina makkarapaketin ainesosaluettelo) |
Gluteenintoleranssi
Kaikki tietävät, että gluteen intoleranssi aiheuttaa epämukavuutta gluteenin nauttimisen yhteydessä, mutta harvat tietävät mitä elimistössä todellisuudessa tapahtuu, kun gluteenista intolerantti henkilö syö gluteenia. On myös tavallista, että vehnäallergiaa ja gluteeni-intoleranssia sekoitetaan toisiinsa.
Gluteenintoleranssi tai keliakia, joksi sitä usein myös kutsutaan, on nk. autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa oireita kuten väsymystä, ripulia ja muita vatsavaivoja gluteenin tai vastaavien prolamieniinien (kasvikerrosproteiini) nauttimisen yhteydessä joko vehnästä, rukiista tai ohran tai vastaavien viljakasvien nauttimisesta. Diagnoosi tehdään vasta-ainetesteillä ja biopsialla. Autoimmuuni reaktio, joka tapahtuu kun gluteenista intolerantti henkilö syö gluteenia, kohdistuu tTG-entsyymiin. Tämä johtaa lääketieteellisin termein ilmaistuna johonkin, jota kutsutaan "tasaiseksi limakalvoksi", eli ohutsuolen nukkakerroksen (suolen limakalvon) korvautumiseen enemmän tai vähemmän tuhoutuneella kudoksella. Tätä havainnollistetaan alla olevassa kuvassa.
Teoria siitä, miksi kaikki eivät kehitä gluteenintoleranssia on, että tTG-entsyymi gluteenista intoleranteilla muokkaa gluteeniproteiinia kemialliseen rakenteeseen, joka lisää mahdollisuuksia autoimmuunireaktiolle. Tämän lisäksi vaikuttaa siltä, että gluteenintoleranssi voi kehittyä ainoastaan, jos henkilö kantaa HLA-DQ2 tai -DQ8(1) -geeniä, ja näin ollen voidaan päätellä, että sairaus on osittain perinnöllinen.
Gluteeniton ruokavalio
On useita syitä, miksi monet noudattavat gluteenitonta ruokavaliota, ja monet uskovat, että gluteeni on kaiken kaasun, tulehduksellisten suolistosairauksien ja ylipainon sekä huonon unen ja hormonihäiriöiden syynä. Aiheesta on olemassa useita tutkimuksia, jotka tukevat näitä väittämiä. Toinen yleinen syy gluteenittomaan ruokavalioon on automaattisesti sulkea pois leivonnaiset, kuten pullat ja kakut ruokavaliosta, mikä tietysti on erittäin hyvä niille, jotka haluavat pitää painon kurissa tai laihtua.
Vinkki! Tee gluteenitton Tatabbouleh kvinoalla
Monet tutkijat ja lääkärit ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että terveellä henkilöllä, joka ei kärsi gluteen intoleranssista, ei ole lääketieteellistä syytä sulkea pois gluteenia ruokavaliostaan. Viime vuosien aikana on kuitenkin alettu ymmärtää, että jotkut ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) kärsivät näyttävät olevan herkempiä gluteenille ja näin ollen voivat kokea oireita kuten turvotusta, suolistokaasua ja ripulia syötyään gluteenia sisältäviä elintarvikkeita. Uusi tutkimus kyseenalaistaa kuitenkin tämän ja tutkii sen sijaan, voisiko olla niin, että joidenkin tiettyjen hiilihydraattien, jotka ovat yleisiä gluteeniviljoissa, olevan syyllinen. Tämän lisäksi aiheesta on kirjoitettu useita populaaritieteellisiä kirjoja, joissa voit lukea siitä, että gluteeni olisi haitallista kaikille.