Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Lisäravinteiden valmistus

Ehkä otat säännöllisesti ravintolisiä, tai harkitset niiden kokeilemista. Joka tapauksessa voi olla mielenkiintoista tietää, miten ravintolisät valmistetaan ja mistä ne tulevat.

Tässä artikkelissa käymme läpi seuraavien ravintolisien tuotannon:

  • Proteiinijauheet
  • Aminohapot
  • Omega-3
  • Vitamiinit
  • Mineraalit

Valikoima Healthwellin ravintolisiä, vitamiineja ja mineraaleja.

Ravintolisillä voi olla erilaisia alkuperiä: jotkut tulevat elintarvikkeista, toiset löytyvät raaka-aineista ja jotkut ovat synteettisesti valmistettuja. Koska eri yritysten valmistusprosessit usein eroavat toisistaan, ei ole yllättävää, että markkinoilla on niin monia erilaisia ravintolisiä. Lisäksi usein eri valmistajat käyttävät erilaisia makuaromeja, makeutusaineita tai muita apuaineita antamaan lisälle halutun maun ja koostumuksen. Useimmille valmistajille perusprosessi on kuitenkin sama, ja alla voit lukea lisää siitä, miten erilaiset ravintolisät yleisesti valmistetaan.

Miten proteiinijauhetta valmistetaan?

Lyhyesti proteiinijauheesta: Sekä kaseiini että hera ovat peräisin maidosta ja niitä valmistetaan lisäämällä erilaisia entsyymejä, jotta proteiinit voidaan erottaa toisistaan.

Vitamiinit

 
B-monivitamiini 50
 
C-vitamiini 500
 
E-Vitamiini 400 IE
 
D3-vitamiini 3000 IE
 
B6 Vitamiini 25
 
Vegaaninen D3 3000 IE
 
B12 Metyloitu
 
C-Vitamiini + Bioflavonoidi
 
C Pure Liposomaalinen
 
QURE C Liposomi

Markkinoiden yleisimpiä proteiinijauheita ovat kaseiini ja hera. Molemmat näistä jauheista ovat tehty lehmänmaidosta, jossa hera on sivutuote, joka jää yli juuston valmistuksen yhteydessä. Noin 20 % lehmänmaidon proteiineista koostuu herasta ja noin 80 % kaseiinista. Lisäksi on olemassa vegaanisia proteiinijauheita, munaproteiinia ja soijaproteiinia.

Hera syntyy, kun juoksetetta lisätään maitoon juuston valmistamiseksi. Juoksete saa kaseiinin ja rasvan hyytymään ja muodostamaan kiinteän juustomassan. Maidon osa, joka sisältää heraa, pysyy nestemäisenä ja sisältää sekä rasvaa, proteiinia, hiilihydraatteja että vitamiineja ja mineraaleja. Hera suodatetaan, joskus useita kertoja, tuottaakseen erityisen tiivistetyn tyyppistä heraa, jota kutsutaan isolaatiksi. Neste kuivataan sitten jauheeksi, joka sisältää noin 90 % heraa. Jauhe pakataan ja myydään eri jakelijoille, jotka maustavat ja makeuttavat tuotteen toiveiden mukaan.

Kaseiini on siis jäljellä olevat 80 % maidosta, jota ei lasketa heraksi. Tuotanto tapahtuu samankaltaisella tavalla, joten lopulta kaseiini muutetaan jauheeksi, jonka voi maustaa ja käyttää ne, jotka haluavat lisätä tätä proteiinia.

Lähikuva proteiinijauheesta mittalusikassa pussista.

Miten aminohappoja valmistetaan?

Lyhyesti aminohapoista: Bakteerit fermentoivat hiilihydraatteja tuottamaan aminohappoja, joita sitten voidaan käyttää BCAA- ja EAA-ravintolisiin.

Aminohappolisät ovat viime vuosina muuttuneet erittäin suosituiksi, ja yleisintä on, että aminohapot kuten BCAA (haarautuneet aminohapot) ja EAA (välttämättömät aminohapot) tuotetaan käyttäen bakteereja. Bakteerikantoja muunnetaan geneettisesti, mikä kutsutaan niiden mutaatioksi, mikä tarkoittaa, että saadaan bakteereita, jotka pystyvät tuottamaan suuria määriä aminohappoja. Yleisesti käytetään bakteerikantoja Corynebacterium glutamicum ja Escherichia coli. Bakteereille annetaan sitten halpoja hiilikysyntejä, usein hiilihydraatteja sokerin muodossa, joka bakteerit fermentoivat. Tämän käymisprosessin tuloksena syntyy aminohappoja.

Mineraalit

 
Seleeni 100
 
Sinkki 25
 
Kromi 200
 
Kalsium & Magnesium
 
Kalium 750

Tämä voi kuulostaa yksinkertaiselta tekniikalta, mutta tosiasia on, että se on suhteellisen monimutkaista. Kun toimiva bakteerikanta on olemassa, voidaan hyvin tuottaa suuria määriä aminohappoja, mutta haasteena on tuottaa toimiva bakteerikanta. Bakteereita ei ole helppo saada tuottamaan aminohappoja tasaisesti yli ajan, ja lisäksi käymisprosessissa tarvitaan monia erilaisia entsyymejä ja muita apuaineita, jotka kaikki on oltava läsnä juuri oikeissa määrissä. Toisin sanoen, hallitaksesi, että kaikki toimii kuten pitää, vaaditaan monia säätelyvaiheita, ja joskus on vaikeaa saada ne toimimaan.

Miten omega-3-rasvahappoja valmistetaan?

Lyhyesti omega-3:sta: Omega-3 tulee pääasiassa rasvoista erilaisista kalalajeista, mutta sitä saadaan myös levistä kuten chlorellasta ja spirulinasta.

Omega-3 on yleinen lisä ja yleisintä on käyttää öljyä kalasta, levistä tai mikrolevistä omega-3:n lähteenä. Omega-3-pitoisuus vaihtelee kalasta toiseen, mutta yleisimmin käytetään rasvaista kalaa kuten lohta, makrillia, silliä ja anjovista.

Omega-3

 
Omega-3 Kalaöljy
 
Omega-3 Plus

Omega-3 kaloista

Kalat, joita käytetään omega-3-ravintolisien valmistamiseen, pyydetään ja sen jälkeen kuumentetaan suurissa vesitankkeissa. Lämmityksen aikana kalasta erotetaan kalaöljy ja muut kalankomponentit, jolloin öljy nousee pinnalle. Tässä vaiheessa olevaa öljyä kutsutaan raakaöljyksi, ja nestettä suodattamalla voidaan erottaa raakaöljy muusta sisällöstä. Raakaöljy myydään sitten jalostamoille, jotka käsittelevät öljyä useassa vaiheessa; jäähdyttäminen, suodatus ja puhdistus. Tässä puhdistusprosessissa poistuvat kyllästetyt rasvahapot ja raskasmetallit, jotka mahdollisesti ovat läsnä öljyssä. Antioksidantit, usein E-vitamiini, lisätään yleensä kalaöljyyn, ennen kuin se kapseloidaan ja myydään kuluttajalle. E-vitamiinin lisäys johtuu siitä, että se on erityisen hyvä suojaamaan tyydyttymättömiä rasvahappoja hapettumiselta ja tuhoutumiselta.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei