Mikä on sarviapila?
Sarviapilayrttiä käytetään mausteena lukuisissa ruokalajeissa muun muassa Intiassa, Thaimaassa ja Iranissa, mutta viimeiaikoina se on nostanut suosiotaan myös täällä Pohjoismaissa. Sarviapilalla on monia hyviä ominaisuuksia. Tässä artikkelissa selvitämme, mitä sarviapila oikeastaan on ja miten sitä käytetään ruoanlaitossa ja ravintolisänä.
- Mikä on sarviapila?
- Sarviapila mausteena ruoanlaitossa ja leivonnassa
- Sarviapilan hyödyt ravintolisänä
Sarviapilaa käytetään mausteena ruuanlaitossa, mutta myös ravintolisänä hyvien ominasuuksiensa ansiosta.
Mikä on sarviapila?
- Maukas, hieman kitkerän makuinen mauste
- Curryn ainesosa
- Voidaan nauttia kapseli-, jauhe- tai siemenmuodossa
Sarviapila eli Fenugreek, joka on sen englanninkielinen nimi, on erittäin vanha yrtti, joka on ollut suosittu ruoanlaitossa sekä ulkoisesti kehon hoitoon jo tuhansien vuosien ajan. Latinaksi kasvi tunnetaan nimellä Trigonella foenum-graecum ja se kuuluu hernekasvien perheeseen. Kasvi on yksivuotinen, mikä tarkoittaa, että se kuolee yhden kasvukauden jälkeen.
Sarviapilalöytyy luonnonvaraisena Välimeren itäiseltä alueelta Kiinaan asti, mutta sitä voidaan hyvin kasvattaa myös muualla maailmassa. Useimmiten sarviapilan siementä on käytetty eri tarkoituksiin, muun muassa ihon ärsytysten lievittämiseen, suoliston toiminnan ylläpitämiseen, verensokerin vakauttamiseen ja kehon testosteronitasojen säätelyyn. Ne, jotka eivät halua syödä itse kasvia mutta silti hyödyntää sen hyviä ominaisuuksia, voivat sen sijaan valita sarviapilasta valmistetun kapselin ravintolisänä.
Sarviapila mausteena ruoanlaitossa ja leivonnassa
Sarviapilatunnetaan ehkä parhaiten osana maultaan rikasta mausteseosta currya, mutta sitä löytyy useista ruokalajeista, jotka ovat peräisin Persian, Intian ja Thaimaan keittiöistä. Useimmiten sarviapilan siemenet kuivataan ja murskataan mausteeksi, mutta siemeniä voidaan myös käyttää sellaisenaan ruoassa tai liottamalla saadaan esille maukkaita ituja. Sarviapilalla on makea, pähkinäinen maku, joka sopii myös hyvin leipien ja leivonnaisten mausteeksi. Joskus myös itse kasvin lehtiä kuivataan ja käytetään samaan tarkoitukseen sen siementen kanssa.
Sarviapilan siementen ja sarviapilajauheen käyttö ruoanlaitossa onnistuu hyvin, mutta on hyvä ottaahuomioon, että sekä siemenillä että jauheella on lievästi kitkerä maku. Sen vuoksi kannattaakin kokeilla lisätä maustetta vähän kerrallaan, jotta maustetta tulee sopivasti. On myös tärkeää käyttää varmasta lähteestä saatua sarviapilaa, sillä muuten on olemassa ruokamyrkytyksen riski. Turvallisuuden varmistamiseksi voit paahtaa siemeniä pannulla ennen niiden jauhamista tai lisäämistä ruokaan.
Sarviapilan hyödyt ravintolisänä
Sarviapilan maku on suosittu ruoanlaitossa, mutta kasvi on arvostettu myös monien muiden ominaisuuksiensa ansiosta.
Suositut sarviapilaravintolisät
Ravintosisältö
Sarviapila on sekä erittäin proteiinipitoinen että kuiturikas. Juuri kuidut ovat saaneet aikaan suosituksia käyttää sarviapilaa suoliston toiminnan ylläpitämiseen ja aineenvaihdunnan edistämiseen. Kuten kaikki kuitupitoiset elintarvikkeet, se edistää myös pidempää kylläisyyden tunnetta, aiheuttaa verensokerin tasaisen nousun ja lisää syljeneritystä suussa, mikä on hyväksi myös hampaille (1).
Ravintolisä diabeteksen yhteydessä
Useita tutkimuksia on tehty sarviapilanvaikutuksesta verensokeriin, ja tarkemmin, miten se vaikuttaa tyypin 2-diabetesta sairastaviin henkilöihin. Intian Punjab Agricultural Universityssa tehtyssä tutkimuksessa 60 tyypin 2-diabetesmiesten alkoivat ottaa ravintolisänä sarviapilajauhetta, katkeramelonia ja jambolanomenaa, minkä jälkeen tarkkailtiin heidän verensokeritasojaan. Miehet saivat 1 gramman lisäravintetta puolentoista kuukauden ajan ja 2 grammaa toisen puolentoista kuukauden ajan, tuloksena oli, että heidän verensokerinsa oli todellakin laskenut kolmen kuukauden kuluttua (2). Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta sarviapilan ja diabeteksen yhteydestä tehdäkseen lääketieteellisen arvion vaikutuksista. Siitä huolimatta sarviapila on suosittu lisä myös ei-diabeetikoille sen suolistovaikutusten vuoksi.
Lähteet:
1. Livsmedelsverket: Fibrer https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer (Viitattu 19.2.2025)
2. Effect of supplementation of traditional medicinal plants on blood glucose in non-insulin-dependent diabetics: a pilot study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16379570/ (Viitattu 19.2.2025)