Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Mitä ovat fytoestrogeenit?

Fytoestrogeenit, joita kutsutaan myös kasviestrogeeneiksi, ovat luonnollisia kasviyhdisteitä, jotka jäljittelevät naishormoni estrogeeniä. Näitä yhdisteitä löytyy useista tavallisista elintarvikkeista, kuten soijasta, pellavansiemenistä ja marjoista. Fytoestrogeenit ovat nousseet suosituksi vaihtoehdoksi vaihdevuosioireiden hoidossa, mutta niiden tarkka vaikutus ei ole vielä täysin selvä. Samaan aikaan pohditaan, pitäisikö miesten syödä paljon fytoestrogeenirikkaita elintarvikkeita vai ei. Tässä artikkelissa käsittelemme, mitä fytoestrogeenit ovat, miten ne toimivat ja millaisia mahdollisia vaikutuksia niillä voi olla.

Erilaisia papuja aseteltuna lautaselle ja puulusikoille puupöydälle.Erilaiset pavut ovat yksi monista elintarvikkeista, jotka sisältävät fytoestrogeenejä.

Mitä ovat fytoestrogeenit?

Fytoestrogeenit eli toiselta nimeltään kasviestrogeenit, ovat saaneet nimensä kreikan sanasta "fyto", joka tarkoittaa kasvia. Fytoestrogeeni on yleisnimitys naishormoni estrogeeniä muistuttaville kasviyhdisteille, kasviestrogeeneille. Estrogeeni voidaan jakaa useisiin eri ryhmiin, joista yksi on estradioli. Juuri tätä hormonia fytoestrogeenit muistuttavat. Fytoestrogeenejä on lukuisissa eri kasveissa ja eri muodoissa. Tunnetuimpia kasviestrogeeneja ovat isoflavonit ja daidzeiini, joita on soijassa, lignaanit, joita löytyy pellavansiemenistä, rukiista ja marjoista, sekä prenyyliflavonoidit, joita löytyy humalasta. Fyto- eli kasviestrogeenien on tutkimuksissa todettu pystyvän sitoutumaan nisäkkäiden estrogeenireseptoreihin, mikä taas voi kehossa vaikuttaa hormonitasapainoa tasapainottavasti tai häiritsevästi (1).

Fytoestrogeenit elintarvikkeissa

Fytoestrogeenejä on helppo saada ravinnosta, sillä niitä on luonnollisesti useissa säännöllisesti syömissämme, erityisesti kasvikunnasta peräisin olevissa, elintarvikkeissa. Pelkästään ravinnon kautta on kuitenkin vaikea saada suurempia määriä kasviestrogeeneja.

Fytoestrogeenejä sisältävät seuraavat elintarvikkeet:

  • * Pellavansiemenet, auringonkukansiemenet ja seesaminsiemenet
  • * Mantelit ja saksanpähkinät
  • * Omenat ja granaattiomenat
  • * Mansikat, karpalot ja viinirypäleet
  • * Porkkanat, jamssit ja linssit
  • * Idut ja pavut
  • * Soijatuotteet
  • * Puna-apila, humala ja lakritsijuuri
  • * Kaura, ruis ja ohra

Fytoestrogeenit vaihdevuosioireiden hoidossa

Sillä määrällä fytoestrogeeniä, jota saamme syömästämme ravinnosta, ei ole havaittu olevan vaikutusta kehon hormonitasapainoon (2). Fytoestrogeeneä, kuten esimerkiksi isoflavoneja, sisältävät ravintolisät ovat kuitenkin tulleet suosituiksi esimerkiksi vaihdevuosioireiden hoidossa. Isoflavoneja ja niiden mahdollisia positiivisia vaikutuksia kuumien aaltojen hoidossa sekä mahdollisiin hyötyihin luutiheyden ja verensokeritasojen osalta on tutkittu (3). Myös humalauutetta ja puna-apilaa, jotka molemmat sisältävät isoflavoneja ja prenyyliflavonoideja, on tutkittu niiden vaihdevuosioireita, kuten stressiä ja unihaasteita, lieventävien ominaisuuksien osalta (4). Tutkimuksessa useat naiset söivät humalauutetta 12 viikon ajan ja muun muassa kuumien aaltojen huomattiin vähenevän jo neljän viikon jälkeen. Vaikka fytoestrogeenejä on tutkittu paljon, asiantuntijat eivät vieläkään ole yksimielisiä fytoestrogeenien todellisista vaikutuksista meihin ja hormoneihimme, mutta niiden mahdollisia positiivisia vaikutuksia ei voida kuitenkaan kiistää.

Onko fytoestrogeenillä sivuvaikutuksia?

Fytoestrogeenejä runsaasti sisältävien ruokien syöminen ja kasviestrogeenilisäravinteiden käyttö jakavat mielipiteitä. Samoin kuin se, onko niillä todellisuudessa sivuvaikutuksia. Fytoestrogeenejä pidetään luonnollisina hormonitasapainoa häiritsevinä aineina, joita esiintyy muun muassa soijassa ja kaalissa, mutta ei sellaisia määriä, että niitä pidettäisiin terveydelle vaarallisina (2). Pohjoismainen raportin mukaan meijerituotteiden korvaaminen soijapohjaisilla tuotteilla voi kuitenkin olla lapsille mahdollinen terveysriski (2). Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää elintarvikkeita runsailla fytoestrogeenipitoisuuksilla ei ole osoittanut negatiivista tai positiivista vaikutusta hormonitasapainoon. Fytoestrogeeniravintolisää ei myöskään ole tarvetta lisätä omaan ruokavalioon, mikäli hormonitasapaino toimii normaalisti. Monet kokevat kuitenkin positiivisen vaikutuksen, joten parasta onkin kokeilla itse ja arvioida miten se vaikuttaa juuri sinuun.

Tulisiko miesten välttää fytoestrogeeniä?

Mikään ei viittaa siihen, että miesten tulisi aktiivisesti välttää fytoestrogeenejä sisältäviä elintarvikkeita. Vaikka estrogeeni on naishormoni, sitä esiintyy myös miesten kehossa, vaikkakin pienemmässä määrin. Tukholmalaisen Karolinska Institutenin tutkimuksessa havaittiin, että miehet, jotka söivät runsaasti fytoestrogeenipitoisia ruokia, kuten soijatuotteita, papuja, pellavansiemeniä, auringonkukansiemeniä, marjoja ja maapähkinöitä, oli pienempi riski sairastua eturauhassyöpään (5). Suojavaikutuksen uskotaan johtuvan fytoestrogeeneistä, mutta tästä ei ole varmoja todisteita. Terveysongelmissa on aina suositeltavaa kääntyä terveydenhuollon puoleen.

Fytoestrogeenit ravintolisissä

Markkinoilla on useita fytoestrogeenivalmisteita niille, jotka haluavat luonnollisen vaihtoehdon hormoniongelmiin. Tavallisimpia ainesosia hormonitasapainon ravintolisissä ovat puna-apila, humalauute ja soija, jotka sisältävät fytoestrogeenejä eli kasviestrogeenejä. Myös B-vitamiiniravintolisät, erityisesti B6- ja B12-vitamiinit, ovat suosittuja, sillä ne tukevat normaalia energiantuotantoa ja voivat auttaa väsymystä vastaan. Usein lisäravinteissa fytoestrogeenejä yhdistetään juurikin B-vitamiineihin, esimerkiksi 4 HER Menopause tai New Nordic Meno Joy. Myös villijamssia sisältävät lisäravinteet ovat suosittuja luonnollisia vaihtoehtoja ja ne sisältävät runsaasti fytoestrogeeni diosgeniiniä. Diosgeniini on flavonoidi, joka toimii kasviestrogeeninä ja voi helpottaa alhaisista estrogeenitasoista johtuvia oireita.

Tips på produkter

 
Wild Yam
 
DCG Wild Yam
 
Femarelle Unstoppable
 
Femarelle Rejuvenate
 
Femarelle Recharge
 
Menopaussi
 
Hormonal Balance
 
GPH Puna-apila
 
Femme Paus
 
Femme Balanssi
 
Me-No Vaihdevuosiin
 
Vaihdevuosiin
 
Dong Quai

Lähteet:

1. Ivonne M C M Rietjens, Jochem Louisse, Karsten Beekmann. 2017. The potential health effects of dietary phytoestrogens. (Viitattu: 2024-10-25)
2. Livsmedelsverket. 2024. Hormonstörande ämnen. (Viitattu: 2024-10-25)
3. Li-Ru Chen, Nai-Yu Ko, Kuo-Hu Chen. 2019. Isoflavone Supplements for Menopausal Women: A Systematic Review. (Viitattu: 2024-10-25)
4. Vida Aghamiri, Mojgan Mirghafourvand, Sakineh Mohammad-Alizadeh-Charandabi, Hossein Nazemiyeh. 2015.The effect of Hop (Humulus lupulus L.) on early menopausal symptoms and hot flashes: A randomized placebo-controlled trial. (Viitattu: 2024-10-25)
5. Maria Hedelin 1, Asa Klint, Ellen T Chang, Rino Bellocco, Jan-Erik Johansson, Swen-Olof Andersson, m.fl. 2006.Dietary phytoestrogen, serum enterolactone and risk of prostate cancer: the cancer prostate Sweden study (Sweden). (Viitattu: 2024-10-25)

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei