Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Näin pidät huolta aivoistasi

Aivot ovat kehon tärkein elin, ja ne hallitsevat kaikkea tunteista ja ajatuksista käyttäytymiseen. Jotta voisimme mahdollisimman hyvin, on tärkeää, että aivot toimivat kunnolla. Tässä artikkelissa opit, miten aivosi toimivat, mitä aivoterveys tarkoittaa ja mitä voit tehdä huolehtiaksesi aivoistasi parhaalla mahdollisella tavalla.

  • Mitä on aivoterveys?
  • Mikä vaikuttaa aivojemme terveyteen?
  • Stressi voi olla haitallista aivoille
  • Aivot korjautuvat nukkuessamme
  • Aivot muuttuvat ikääntyessämme
  • Aivot tarvitsevat ravitsevaa ruokaa
  • Liikunta vahvistaa aivoja

Mitä on aivoterveys?

Aivoterveys on käsite, joka yksinkertaisesti tiivistää, miten aivosi voivat. Se kattaa esimerkiksi muistin, keskittymiskyvyn ja mielialan. Aivot ovat uskomattoman monimutkaiset, ja aikuisen aivot koostuvat keskimäärin noin 100 miljardista aivosolusta, jotka ovat yhteydessä toisiinsa suuressa verkostossa. Nämä solut ovat vuorovaikutuksessa keräämällä ja lähettämällä tietoa keholle, joka sitten reagoi tietoon eri tavoilla.

Tämä monimutkainen järjestelmä toimii jatkuvasti, ja suurimman osan ajasta aivomme pystyvät käsittelemään kaiken uuden saamamme tiedon, ja hermosolujen välinen viestintä toimii kuten sen pitääkin. Jos taas aivojemme on käsiteltävä liikaa asioita, hermosto voi ylikuormittua ja saatamme kokea oireita, kuten stressiä, väsymystä, univaikeuksia ja heikentynyttä muistia. Aiemmin tutkijat ajattelivat, ettemme voi muodostaa uusia aivosoluja, ja että ne aivosolut, joilla synnymme, ovat "varasto" koko elämämme ajan. Uudemmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, ettäasia ei ole näin. Aivomme ovat neuroplastisia, mikä tarkoittaa, että ne pystyvät muodostamaan uusia soluja ja yhteyksiä koko elämän ajan. Voimme siis harjoittaa itseämme terveempiin ja vahvempiin aivoihin.

Ymmärtämällä, miten elämäntapamme vaikuttavat aivoterveyteemme, voimme vahvistaa aivojamme - ja siten parantaa koko kehomme hyvinvointia.

Huolehtiaksesi aivoistasi parhaalla mahdollisella tavalla, on tärkeää miettiä, miten muu kehosi voi. Itse asiassa fyysinen terveys ja aivoterveys kulkevat käsi kädessä - fyysinen hyvinvointi vaikuttaa siihen, miten voimme psyykkisesti ja päinvastoin. Pitääksemme aivomme terveinä ja valppaina, ne tarvitsevat useita asioita: unta, oikeaa ravintoa, stimulaatiota, liikuntaa ja palautumista. Ymmärtämällä, miten elämäntapamme vaikuttavat aivoterveyteemme, voimme vahvistaa aivojamme - ja siten parantaa koko kehomme hyvinvointia.

Mikä vaikuttaa aivojemme terveyteen?

Kuten sanottu, keho ja aivot ovat tiiviisti yhteydessä oleva järjestelmä, joka on keskinäisessä riippuvuussuhteessa toimiakseen optimaalisesti. Jotta aivomme voivat toimia normaalisti, on tärkeää tietää, mikä vaikuttaa niihin myönteisesti ja kielteisesti. Täältä voit lukea, mitä voit tehdä parantaaksesi aivojesi terveyttä ja mitä sinun tulisi välttää.

Stressi voi olla haitallista aivoille

Stressiä on erilaista, ja niitä kutsutaan yleensä myönteiseksi stressiksi ja kielteiseksi stressiksi. Kohtuullinen stressi voi olla hyväksi meille, sillä se auttaa meitä pysymään keskittyneinä ja valppaina, silloin kun sitä tarvitaan. Kun stressi kuitenkin muuttuu toistuvaksi ja pitkäkestoiseksi, sitä kutsutaan kielteiseksi stressiksi. Tämä stressin muoto voi johtaa mielenterveyden häiriöihin ja uupumukseen. On tärkeää, että pystymme hallitsemaan stressiämme ja pitämään taukoja, jotta keho ja aivot voivat toipua. Tärkeimpiä asioita, joita voit tehdä hallitaksesi stressiäsi, on saada tarpeeksi unta, mieluiten kahdeksan tuntia joka yö. Lisäksi voit käyttää meditaatiota, joogaa tai muuta fyysistä harjoittelua stressinhallinnan välineenä.

Aivot korjautuvat nukkuessamme

Uni on erittäin tärkeää sekä kehomme että aivojemme palautumiselle ja niiden optimaalisen toiminnan kannalta. Nukkuessamme aivomme eivät vain käsittele päivän aikana kokemiamme ärsykkeitä, vaan myös lajittelevat muistomme päättäen, mitkä niistä ovat tärkeitä ja mitkä eivät. Voikin sanoa, että aivot tekevät perusteellisen siivouksen, jolloin ne poistavat jätetuotteet, joita emme tarvitse. Tämä vaikuttaa tunteisiimme, ja antaa meille myös mahdollisuuden ratkaista ongelmia paremmin kuin ilman unta. Liian vähäinen uni vaikuttaa meihin monin tavoin, kuten tekee meidät väsyneiksi ja hajamieliksi. Se voi myös vaikuttaa mielialaamme negatiivisesti.

Aivot palautuvat nukkuessamme.Uni on tärkeää aivojemme hyvinvoinnin kannalta.

Aivot muuttuvat ikääntyessämme

Ikääntyminen on luonnollista. Kun vanhenemme, kehomme muuttuu monin eri tavoin ja aivomme muuttuvat myös. Sekä aivomme että kehomme vanhenevat nopeammin, jos emme pidä niistä huolta. Muistimme heikkenee ja esimerkiksi uusien asioiden oppiminen vaikeutuu. Ikääntyminen on itse asiassa oksidatiivista stressiä, toisin sanoen jotain, mikä kuluttaa soluja. Mitä paremmin suojaat soluja oksidatiiviselta stressiltä, sitä paremmassa kunnossa sinä ja aivosi pysytte. Varmistamalla, että saat tarpeeksi unta, ravitsevaa ruokaa ja liikuntaa, voit suojella aivoja kulumiselta, hidastaa ikääntymisprosessia ja säilyttää kognitiiviset toiminnot parempina vielä vanhempanakin.

Aivot tarvitsevat ravitsevaa ruokaa
Aivot ovat erittäin energiaa vaativa elin, jopa 20 % energiankulutuksestamme menee aivojen toimintaan. Sillä, mitä laitamme suuhumme, on siis suuri rooli aivoissamme. Aivan kuten kehomme, myös aivomme tarvitsevat ravitsevaa ruokaa toimiakseen optimaalisesti. Esimerkkejä aivoille hyvistä elintarvikkeista ovat rasvainen kala, jossa on omega-3-rasvahappoja, pähkinät, mustikat, avokadot ja täysjyväviljatuotteet.

Liikunta vahvistaa aivoja
Tiedetään, että liikkuminen ja liikunta ovat hyödyllisiä fyysiselle terveydellemme, mutta vähintään yhtä tärkeää psyykkiselle hyvinvoinnillemme. Kun treenaamme, erittyy hormoneja, jotka vaikuttavat positiivisesti mielialaamme. Meistä tulee valppaampia, onnellisempia ja monet tutkimukset tukevat sitä, että masennuksen riskiä voidaan pienentää liikkumalla. Vähäinenkin liikunta on aina hyvästä. Eräiden tutkimusten mukaan jo kolmella 40 minuutin kävelyllä viikossa on suuria terveyshyötyjä aivoille.

Tuotevinkit

 
QURE Brain
 
BrainBoost
 
Ashwagandha Kapseleina
 
Ashwagandha Premium
 
Sitikoliini 250
 
Fosfatidyyliseriini

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei