Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Naisten hormonitasapaino x Vera Grönroos

Hormonaalinen epätasapaino naisilla on valitettavan yleistä ja voi aiheuttaa sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita, kuten mielialan vaihtelua, unihäiriöitä, painonnousua ja aknea. Mitä hormonitasapaino tarkoittaa, mikä vaikuttaa siihen ja mitä voimme tehdä hormonitasapainon korjaamiseksi ja ylläpitämiseksi? Upea terveyslähettiläämme Vera Grönroos kertoo meille!

Vera kertoo, että hormonitasapaino voi vaikuttaa yleiseen hyvinvointiimme ja terveydentilaan monin tavoin. Esimerkiksi kuukautiskivut, univaikeudet ja muutokset hiusten sekä kynsien hyvinvoinnissa ja laadussa voivat juontaa juurensa hormonitasapainon tilasta.

Kehossamme erittyy luonnostaan eri määrä hormoneja eri kuukauden kierron vaiheessa sekä elämän varrella. Monet tekijät, kuten stressi, raskaus ja imetys vaikuttavat hormonien eritykseen, mutta myös kuukautiskierron vaiheissa on variaatiota.

Vera itse kiinnittää huomiota hormonitasapainonsa vaalimiseen rytmittämällä elämäänsä niin, että hän muistaa syödä ravitsevasti, pyrkii nukkumaan niin hyvin kuin se vain vauvan kanssa on mahdollista ja hengittelee, kun stressipiikki meinaa nostaa päätään.

Vera muistuttaa, että mikäli keho ja mieli ovat jatkuvasti suorittavassa valmiustilassa, hormonitoiminta kohdistuu erittämään kortisolia, eli stressihormonia. Tämä vie muilta kehon toiminnoilta mahdollisuuksia toimia optimaalisesti. Hän itse on löytänyt tapoja elää luonnon syklejä kuunnellen, pysähtyen ihmettelemään kukasta nautiskelevaa kimalaista, taikka tikan nakutusta korkealla männyn latvassa. Nämä pienet mikrotauot antavat hetken levon sisäiselle systeemillemme.

Naiskeholla on omat syklinsä ja rytminsä. Vera on huomannut olevansa tuotteliaampi ovulaation aikaan ja vastaavasti sisäänpäin kääntyneempi kuukautisten lähestyessä. Ovulaation aikaan hänen olonsa on ulospäinsuuntautuva ja itsevarma, kun taas kuukautisten aikaan koti on hänelle turvasatama. Veran mielestä meidän naisten olisikin mahdollisuuksien mukaan hyvä yrittää rytmittää kalenterimme kuukautiskierron mukaisesti. Tämä voisi olla yksi stressikuormaa vähentävä ja hormonitoiminnalle eduksi oleva järjestely.

Vera ei käytä alkoholia eikä tupakkatuotteita. Hän on myös opetellut juomaan jotakin nesteyttävää, sekä syömään proteiinirikkaasti ennen aamukahvin juontia. Tästä hänen hormonitoimintansa onkin tykännyt! Hän nauttii iltaisin Healthwellin Ashwagandha Premium -kapselin. Tämä pitkään ayurvedassa käytetty, intialaisen lääketieteen yksi tärkeimmistä yrteistä voi helpottaa henkistä jaksamista adaptogeenina.

Uni on hyvinvoivan hormonitoiminnan kulmakivi. Vera ei urheile rankasti illalla ja hän pyrkii lukemaan kirjaa puhelimen selaamisen sijaan. Iltapalaksi hän nauttii jotakin banaanista, kaurasta ja esimerkiksi kamomillateestä. Viileä huoneilma ja hämärä huone takaavat hänelle hyvät yöunet.

Tasapainoinen hormonitoiminta on yhtä kuin terve keho ja mieli / Vera

Ravitsemuksessaan Veraa pitää huolen siitä, että hän syö runsaasti rasvoja. Oliiviöljy, omega3-rasvahapot sekä siemenet ja pähkinät kuuluvat hänen päivittäiseen ruokavalioonsa, unohtamatta tavallista voita. Hän ottaa iltaisin pari voimakasta Healthwell Omega-3 -kapselia ja näin hyvät rasvahapot hellivät hänen hormonitoimintaansa. Proteiinia Vera pyrkii syömään joka aterialla riittävästi, mutta hän muistaa tässäkin kohtuuden, sillä liiallinen proteiininsaantikaan ei ole eduksi. Vera käyttää päivittäin naisille suunnattua monivitamiinia, vuoden ympäri. Healthwellin valikoimasta löydät monivitamiinin naisille sekä monivitamiinin raskaana oleville ja imettäville.

Lisäksi Vera pitää yhteiskunnallisesti tärkeänä, että me kaikki tiedostamme, että hormonitoiminta on erilainen henkilöillä, joilla on kuukautiset verrattuna henkilöihin, joilla ei ole kuukautisia. Päivät ovat erilaisia, viikot ovat erilaisia ja näin sen kuuluu ollakin. Hän kertoo kierrostaan sekä kuukautisistaan arkisesti lapsilleen ja työympäristössään. Vera toivookin, että vielä jonakin päivänä eläisimme kulttuurissa, jossa olisi ymmärrys erilaisia kehoja ja kehontoimintoja kohtaan. Hän muistuttaa, että emme ole samasta muotista ja lääketiede sekä yhteiskunta saavatkin ottaa harppauksia tulevina vuosina, jotta ymmärrys tätä kohtaan lisääntyisi. Kuukautiset ovat ihan normaali asia. Vera summaa, että hormonitoiminnan muutokset ja kuukautiskierto ovat parhaimmillaan opas terveyteemme, kun tutkimme näitä muutoksia ja teemme viilauksia hormonitoimintamme ja tämän myötä myös terveytemme eduksi, sillä tasapainoinen hormonitoiminta on yhtä kuin terve keho ja mieli.


Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei