Onko suklaa todellakin terveellistä?
Voimme kaikki varmasti allekirjoittaa väitteen, että suklaa kuuluu elämän nautintoihin. Mutta onko suklaa niin terveellistä kuin haluamme uskoa? Käymme läpi totuuksia ja myyttejä suklaasta ja sen mahdollisista terveyshyödyistä.
- Mitä suklaa on?
- Onko suklaa terveellistä?
- Valitse oikea suklaa
- Suklaan kalorit
Mitä suklaa on?
Suklaa on yleisnimi elintarvikkeille, jotka perustuvat kaakaopapuihin. Pavut ovat peräisin kaakaopuun, Theobroma cacaon, hedelmistä, jotka kasvavat suoraan puun rungosta. Nimi tarkoittaa "jumalten ruokaa" ja kaakaomassaa on käytetty tuhansia vuosia. Nykyisen suklaan valmistamiseksi pavut fermentoidaan, jolloin aromit kehittyvät. Tämän jälkeen pavut kuivataan ja paahdetaan, ja kuoret erotetaan. Pavut jauhetaan sitten kaakaomassaksi suurissa myllyissä, ennen kuin kaakaomassa erotetaan kaakaojauheesta. Lopullisen suklaan valmistamiseksi kaakaomassaa, kaakaovoita ja sokeria sekoitetaan keskenään. Mitä korkeampi kaakaopitoisuus, sitä vähemmän sokeria - mutta myös enemmän rasvaa. EU säätelee, mitä saa kutsua suklaaksi.
Tumma suklaa - Tummaksi suklaaksi saa kutsua suklaata, joka sisältää vähintään 35 % kaakaomassaa, mukaan lukien vähintään 18 % kaakaovoita ja vähintään 14 % rasvatonta kaakaojauhetta EU:n yhteisten sääntöjen mukaan.
Maitosuklaa - Lisäämällä maitoa suklaaseen saadaan maitosuklaata. Maitosuklaan tulee sisältää vähintään 25 % kaakaota.
Valkoinen suklaa - Valkoinen suklaa ei sisällä lainkaan kaakaomassaa, vaan ainoastaan sokeria, kaakaovoita ja maitojauhetta. Koska kaakaomassa on melko mautonta, valkoinen suklaa maustetaan usein vaniljalla.
Tiesitkö, että tarvitaan 300-600 papua, jotta saadaan 1 kilo suklaata?
Onko suklaa terveellistä?
Suklaan terveellisyys perustuu itse kaakaoon. Kaakao on pohjimmiltaan rikas useiden kiinnostavien ravintoaineiden suhteen. Se on muun muassa kuidun, vitamiinien ja mineraalien, kuten magnesiumin, sinkin ja raudan lähde. Kuidun määrä suklaassa ei kuitenkaan ole vertailukelpoinen esimerkiksi viljojen, hedelmien ja vihannesten kuidupitoisuuden kanssa ja tarjoaa vain pienen lisän kokonaiseen kuitumäärään. Suklaa sisältää myös muita hyödyllisiä aineita. Suklaa sisältää esimerkiksi teaniinia eli aminohappoa, joka rauhoittaa ja voi parantaa keskittymiskykyämme.
Kaakao sisältää antioksidantteja flavonoidien muodossa. Kaakao sisältää sekä katekiineja että antosyaaneja. Flavonoidit ovat aineita, jotka suojaavat kehoa hapettumisstressiltä ja kaakaon antioksidanttiset ominaisuudet voivat olla yli kaksi kertaa vahvempia kuin vihreän teen. Valitettavasti osa näistä ominaisuuksista menetetään suklaan valmistuksessa. Tästä huolimatta on olemassa tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet, että vähintään 85 % kaakaota sisältävällä tummalla suklaalla voi olla myönteinen vaikutus mielialaamme (3).
Kaakao sisältää myös teobromiinia ja kofeiinia, jotka piristävät ja tekevät meidät vireämmiksi (2).
Viimeiseksi, suklaan on osoitettu voivan parantaa mielialaa ja halukkuuttamme. Kaakao sisältää tryptofaania, aminohappoa, joka on serotoniini-nimisen välittäjäaineen rakennusaine. Kun serotoniini vapautuu kehossamme, se viestii aivoille, että voimme hyvin. Tummalla suklaalla, joka sisältää vähintään 85 % kaakaota, on tutkimusten mukaan mahdollista vaikutusta mielialaan (3).
Muista juhlia suklaan päivää 11. marraskuuta! Kokeile herkullista reseptiämme Suussasulavat suklaapalat.
Valitse oikea suklaa
Suosimasi suklaa voi tietysti osittain riippua makutottumuksistasi, mutta ehkä etsit suklaata, jossa on enemmän ravintoaineita ja vähemmän sokeria? Koska kaakao sisältää pohjimmiltaan runsaasti ravintoaineita, kaakaopavun matka puusta valmiiksi suklaapatukaksi määrää, kuinka paljon ravintoaineita siinä on jäljellä. Tällöin voit kiinnittää huomiota seuraaviin tekijöihin, kun etsit ravintorikasta suklaata:
Valmistusprosessi on ensimmäinen huomioon otettava seikka. Suklaata valmistettaessa se käy läpi lämpöprosessin. Tämä lämpöprosessi, joka kohoaa noin 70 asteeseen, tuhoaa lämmölle herkkiä ravintoaineita, jotka silloin katoavat kaakaosta (4). Raakasuklaa on ainoa suklaalaji, joka ei käy läpi tätä lämmitysprosessia ja sen valmistuslämpötila ei ylitä noin 40 astetta, mikä säilyttää ravintoaineet paremmin. Näillä aineilla on kuitenkin karvas maku, minkä vuoksi ne halutaan poistaa vaaleamman suklaan valmistuksessa. Raakasuklaan maussa huomaat pääasiassa karvauden ja kovuuden eron. Raa'assa kaakaossa on kolme kertaa enemmän antioksidantteja kuin tavallisessa tummassa suklaassa.
Kaakaopitoisuus on toinen huomioon otettava tekijä. Yleisesti voit ajatella, että mitä tummempi suklaa on, sitä ravintorikkaampaa se on, sekä suuremman kaakaopitoisuuden että pienemmän sokeripitoisuuden vuoksi. Kaupoissa myytävä tumma suklaa sisältää yleensä vähintään 55 % kaakaota ja voi olla jopa 100 %. Maitosuklaa sisältää usein noin 30 % kaakaota, ja siinä on enemmän kaakaovoita, sokeria ja maitojauhetta. Koska valkoinen suklaa ei sisällä kaakaomassaa, vaan ainoastaan kaakaovoita, se sisältää usein paljon sokeria.
Reilu kauppa voi olla huomioitava suklaata valittaessa, sillä kaakaon tuotantoa häiritsevät huonot työolosuhteet, orjatyö ja joissain tapauksissa jopa lapsityö (6). Luomu- ja reilun kaupan ostaminen voi olla askel kohti parempaa suklaateollisuutta.
Vinkki! Jos haluat kokeilla palan tummempaa suklaata tai jopa raakasuklaata, mutta katkera maku häiritsee, kokeile antaa suklaan sulaa kielelläsi sen pureskelun sijaan. Tällä tavalla aromit tulevat paremmin esiin.
Suklaan kalorit
Vaalea ja tumma suklaa eroavat siis sekä maultaan että ravintosisällöltään, mutta kaloripitoisuuden suhteen erot eivät itse asiassa ole kovin suuria. Monien mielestä tumman suklaan määrää on kuitenkin helpompi pitää pienempänä kuin vaaleaa suklaata, koska se sisältää vähemmän sokeria ja on täyteläisempi maultaan. Huolimatta siitä, että kaloripitoisuus grammaa kohden ei juurikaan vaihtele lajikkeiden välillä, johtopäätös on tietysti se, että saat vähemmän kaloreita, jos pidät saannin pienenä.
Muista! Suklaa on vaarallista sekä koirille että kissoille pieninäkin määrinä, koska ne eivät pysty hajottamaan teobromiinia. Mitä tummempi suklaa, sitä suurempi myrkytysriski. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos lemmikkisi on niellyt suklaata (6).
Tuotevinkit
LÄHTEET:
- Elizabeth Mostofsky, Martin Berg Johansen, Anne Tjønneland, Harpreet S Chahal, Murray A Mittleman, Kim Overvad. 2017. Chocolate intake and risk of clinically apparent atrial fibrillation: the Danish Diet, Cancer, and Health Study. (Haettu: 2024-09-18)
- Livsmedelsverket. Koffein. 2023. (Haettu: 2024-09-18)
- Ji-Hee Shin, Chong-Su Kim, Jiah Cha, Sojeong Kim, Seokoh Lee, Suyeon Chae, Woo Young Chun, Dong-Mi Shin. 2022.Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: arandomized controlled trial. (Haettu: 2024-09-18)
- Maria Teresa Montagna,Giusy Diella,Francesco Triggiano,Giusy Rita Caponio,Osvalda De Giglio,Giuseppina Caggiano,Agostino Di Ciaula, Piero Portincasa. 2019. Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. (Haettu: 2024-09-18)
- Medveten konsumtion. Kakao och choklad. 2021. (Haettu: 2024-09-18)
- Giftinformationscentralen. Choklad - husdjur. (Haettu: 2024-09-18)