Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Ovatko taatelit terveellisiä?

Taateli on pieni ja herkullinen hedelmä, joka on viime vuosina noussut suosioon makean makunsa ansiosta. Taateleita voi käyttää leivonnassa, luonnonmakeisissa tai syödä sellaisenaan, maustettuna tai ilman. Mutta taatelien yleistyessä on herännyt toinen keskustelu: kuinka terveellisiä ne oikeastaan ovat? Selvitimme asian!

Henkilö pitelee kulhollista taateleita.Taateleista on viime vuosina tullut suosittu välipala.

Mitä taatelit ovat?

Taatelit saadaan taatelipalmusta, jota kasvaa luonnostaan useilla lämpimillä alueilla, kuten Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa, Australiassa ja Etelä-Aasiassa. Taatelipalmu viihtyy lämpimässä ilmastossa, ja se voi kasvaa jopa 30 metriä korkeaksi. Hyvien taatelien saamiseksi palmu tarvitsee runsaasti vettä ja lämpöä, mutta parhaimmillaan yksi palmu voi tuottaa satoja kiloja taaateleita.

Taatelit ovat historiallisesti olleet tärkeitä esimerkiksi Egyptissä, Irakissa ja Saudi-Arabiassa niiden korkean ravintoarvon ja kysynnän vuoksi, myös kaupankäynnissä. Erityisesti kuivilla ja aavikkoalueilla taateleilla on ollut merkitystä, sillä toisin kuin monet muut kasvit, taatelipalmu voi tuottaa hedelmää myös kuivakausina, mikä mahdollistaa laajamittaisen kaupankäynnin ilmastosta riippumatta.

Taatelit syödään usein kuivattuina, jolloin niiden makea maku korostuu sen sokeripitoisuuden ansiosta. Tämä antaa taateleille intensiivisen ja makean maun, joka soveltuu erinomaisesti sokerin korvikkeeksi esimerkiksi leivonnassa. Taatelit ovat myös saavuttaneet suurta suosiota syötävinä välipaloina, joita voi nauttia joko sellaisenaan tai maustettuna esimerkiksi pähkinävoilla tai suklaalla.

Onko taateleiden syöminen terveellistä?

Taatelit ovat hyvä luonnollisen energian lähde, täynnä ravinteita kuten kuituja, vitamiineja ja mineraaleja. Niissä on luonnollisia sokeriyhdisteitä, jotka antavat nopeaa energiaa, samalla kun niiden kuidut tukevat ruoansulatusta ja lisäävät kylläisyyden tunnetta. Ne sisältävät runsaasti antioksidantteja, kuten fenoleja ja karotenoideja, jotka auttavat suojaamaan kehon soluja haitallisilta vapailta radikaaleilta (1). Taatelit sisältävät lisäksi 17 erilaista aminohappoa, ja niiden siemenet sisältävät useita eri rasvahappoja, kuten oleiinihappoa (omega-9) ja linolihappoa (omega-6) (2).

Taatelit sisältävät lisäksi hyvin runsaasti vitamiineja, erityisesti tiamiinia (B1), riboflaviinia (B2), niasiinia, askorbiinihappoa (C) ja foolihappoa. Niissä on myös paljon karotenoideja, kuten luteiinia ja beetakaroteenia (A-vitamiini), erityisesti kypsissä hedelmissä. Taatelit sisältävät myös runsaasti tärkeitä mineraaleja, kuten fosforia, kaliumia, natriumia, sinkkiä, mangaania, magnesiumia, kuparia, rautaa, fluoria ja seleeniä (2). Täysin kypsät kuivatut taatelit sisältävät 4,4–6,5 % ravintokuitua, joista kolme neljäsosaa on liukenemattomia kuituja. Sekä liukoiset että liukenemattomat kuidut ovat hyväksi ruoansulatuskanavalle.

Monet kuitenkin välttelevät taateleita niiden korkean sokeripitoisuuden vuoksi. Taatelit sisältävät luonnostaan ??fruktoosia, jota kutsutaan myös hedelmäsokeriksi tai levuloosiksi, joka on monosakkaridi. Verrattuna glukoosiin, yleisimpään monosakkaridiin, elimistö pystyy imemään fruktoosia ilman insuliinia (3). Fruktoosi ei myöskään edistä kehon insuliinin vapauttamista (3). Fruktoosi metaboloituu nopeammin kuin glukoosi, ja se voi myös muuttua nopeammin triglyserideiksi, joita elimistö voi käyttää energialähteenä (3).

Taatelien ravintosisältö

Alla on esitelty taatelien ravintoarvot Elintarvikeviraston mukaan. Katso, kuinka paljon ravinteita 100 grammaa kuivattuja taateleita (noin 5–6 suurta taatelia) sisältää ja kuinka suuri osa siitä kattaa päivittäisen tarpeen eri ravintoaineille.

Ravintoaine (yksikkö)Kuivatut taatelit, 100 grammaaDRI% DRI:stä
Energia (kcal)321200016
Energia (kJ)1345840016
Rasva, yhteensä (g)0,6700,9
Proteiini (g)2,4504,8
Hiilihydraatit, käytettävissä (g)71,926027,7
Sokerit, yhteensä (g)589064,4
Kuidut (g)7,5--
Suola, NaCl (g)060

Taatelien GI-arvo

Yksi tapa mitata elintarvikkeiden vaikutusta kehoon on GI-taulukko (glykeeminen indeksi -taulukko), joka osoittaa, kuinka nopeasti eri elintarvikkeet nostavat verensokeria. GI-arvo mitataan asteikolla 0–100. Ruoka, jolla on matala GI (0–55), antaa tasaista energiaa ja pitää sinut kylläisenä pidempään, mikä on hyväksi painonhallinnalle ja verensokeritasapainolle. Keskitasoinen GI (56–69) nostaa verensokeria kohtalaisesti. Ruoka, jolla on korkea GI (70–100), antaa nopeaa energiaa, mutta voi johtaa verensokerin laskuun, nälkään ja energiavajeeseen.

Taateleiden GI-indeksi näyttää olevan noin 54, mutta eri taatelilajikkeet antavat erilaisia GI-arvoja. Arvoon vaikuttaa myös se, ovatko taatelit tuoreita vai kuivattuja, koska kuivattujen taateleiden sokeripitoisuus on tiivistetympi. Vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa Saudi-Arabiasta peräisin olevien tuoreiden taateleiden arvot olivat välillä 42,8–74,6 (4), mikä antoi laajan vaihteluvälin, mutta keskiarvon 58,7. Muita elintarvikkeita, jotka vaikuttavat verensokeriin suunnilleen samassa määrin, ovat basmatiriisi, jonka GI-indeksi on noin 58, ja hunaja, jonka GI-indeksi on noin 61 (5).

Verensokeriin ei vaikuta pelkästään yksittäiset ruoat, vaan eri elintarvikkeiden koostumus yhdessä. Taateleiden vaikutus verensokeritasoihin riippuu siis siitä, mitä syöt niiden kanssa. Taateleiden täyttäminen pähkinävoilla, jolla on usein alempi GI-indeksi, vaikuttaa verensokeriin vähemmän kuin taateleiden täyttäminen esimerkiksi tummalla suklaalla. Terveen ihmisen ei kuitenkaan yleensä tarvitse huolehtia verensokeritasostaan.

Ovatko maustetut taatelit terveellisiä?

Maustetuista taateleista on viime aikoina tullut erittäin suosittuja, ja niitä markkinoidaan usein terveellisempänä vaihtoehtona karkeille. Taateleiden maustaminen voi vaihdella suklaapalloista happamiin cola-paloihin, mikä tekee niistä houkuttelevia. Niiden terveellisyys kuitenkin riippuu siitä, miten ne valmistetaan ja mitä ne sisältävät. Taatelit itsessään ovat luonnollinen energian, kuidun ja ravintoaineiden, kuten kaliumin, lähde, mutta maustetut versiot voivat sisältää lisättyjä ainesosia, kuten sokeria, öljyjä tai keinotekoisia makuaineita, mikä myös vaikuttaa niiden ravintoarvoon. Jotta voit selvittää, ovatko kaipaamasi taatelit parempi vaihtoehto kuin tavalliset karamellit, on aina hyvä idea käydä läpi ainesosaluettelo ja verrata niitä suosikkikarkkiisi.

On myös tärkeää muistaa, että taatelit ovat luonnostaan ??makeita, ja ne sisältävät paljon sokeria ja kaloreita, aivan kuten tavallinen karkki. Siksi niitä tulee syödä kohtuudella, varsinkin jos yrität seurata sokerin saantiasi. Samalla taateleita voidaan pitää karkkia parempana valintana, sillä ne tarjoavat makeuden lisäksi myös kehon tarvitsemia kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Taatelit raskauden aikana

Ruokavaliosuositukset eivät kiellä taateleiden syömistä raskauden aikana – päinvastoin, se voidaan nähdä jopa hyödyllisenä. Taateleita on tutkittu synnytysterveyteen, ja tulokset ovat olleet lupaavia (6, 7, 8). Tutkimuksissa selvitettiin, kuinka taateleiden syöminen vaikutti kehoon raskauden eri vaiheissa. Tulokset osoittivat, että taateleilla voi olla positiivisia vaikutuksia useisiin synnytyksen vaiheisiin ja vauvan hyvinvointiin (6). Aiheesta tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia tulosten vahvistamiseksi.

Monet ovat varmasti kuulleet kotikonstin, että taatelit voivat käynnistää synnytyksen. Useat tutkimukset ovat tutkineet taateleiden mahdollista vaikutusta synnytyksen kulkuun ja tulokset ovat olleet hyviä. Vuoden 2011 tutkimus havaitsi, että taateleiden nauttiminen raskauden viimeisten neljän viikon aikana johti useampiin spontaaneihin synnytyksiin ja vähemmän tarvetta synnytyksen käynnistämiselle oksitosiinilla (7). Toisen vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan interventioryhmässä oli merkittävästi enemmän spontaanisti alkaneita synnytyksiä verrattuna kontrolliryhmään, 94,5 % (8).

Milloin raskaana olevan kannattaa alkaa syödä taateleita?

Yleinen suositus raskaana oleville, jotka haluavat helpottaa synnytystä ja vähentää yliaikaisuuden riskiä, on syödä 6–8 taatelia päivässä. Aloita taateleiden syöminen noin kolme viikkoa ennen laskettua aikaa. Jos pidät taateleista, se voi olla todella kokeilemisen arvoista!

Taatelit ja verisuoniterveys

Taateleiden ja verisuoniterveyden mahdollisia yhteyksiä on tutkittu lupaavin tuloksin (9), mutta tästä tarvitaan lisää tutkimuksia tulosten vahvistamiseksi. Taateleissa olevilla polyfenoleilla on osoitettu olevan mahdollisesti positiivisia vaikutuksia verisuoniin (9). Lisäksi antosyaniinit ja feruliinihappo, joita myös esiintyy taateleissa, voivat vähentää valkosolujen kiinnittymistä verisuoniin, mikä voi hidastaa ateroskleroosin kehittymistä (9).

Tutustu taatelituotteisiimme

 
Taatelikahvi
 
True Dates
 
Aurinkokuivatut Taatelit

LÄHTEET:

  1. Al-Shwyeh HA. Date Palm (Phoenix dactylifera L.) Fruit as Potential Antioxidant and Antimicrobial Agents. J Pharm Bioallied Sci. 2019 Jan-Mar;11(1):1-11. (Viitattu 2025-01-23)
  2. El Hadrami A., Al-Khayri J. M. (2012). Socioeconomic and traditional importance of date palm. Emir. J. Food Agric. 24, 371.(Viitattu 2025-01-23)
  3. Livsmedelsverket 2025. Socker. (Viitattu 2025-01-23)
  4. AlGeffari MA, Almogbel ES, Alhomaidan HT, El-Mergawi R, Barrimah IA. Glycemic indices, glycemic load and glycemic response for seventeen varieties of dates grown in Saudi Arabia. Ann Saudi Med. 2016 Nov-Dec;36(6):397-403. (Viitattu 2025-01-23)
  5. Sydney University Glycemic Index Research Service (SUGiRS) Viitattu 2025-01-23)
  6. Ahmed IE, Mirghani HO, Mesaik MA, Ibrahim YM, Amin TQ. Effects of date fruit consumption on labour and vaginal delivery in Tabuk, KSA. J Taibah Univ Med Sci. 2018 Nov 27;13(6):557-563. (Viitattu 2025-01-23)
  7. Al-Kuran, O., Al-Mehaisen, L., Bawadi, H., Beitawi, S., & Amarin, Z. (2011). The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery. Journal of Obstetrics and Gynaecology, 31(1), 29–31. (Viitattu 2025-01-30)
  8. Kordi, M., Meybodi, F. A., Tara, F. R., Fakari, F., Nemati, M., & Shakeri, M. (2017). Effect of dates in late pregnancy on the duration of labor in nulliparous women. Iranian journal of nursing and midwifery research, 22(5), 383-387. (Viitattu 2025-01-30)
  9. Al-Dashti YA, Holt RR, Keen CL, Hackman RM. Date Palm Fruit (Phoenix dactylifera): Effects on Vascular Health and Future Research Directions. Int J Mol Sci. 2021 Apr 28;22(9):4665. (Viitattu 2025-01-23)
Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei