Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Paholaisen kynsi - muinainen lääkekasvi

Paholaisen kynsi eli harpagojuuri on kasvi, jota on käytetty perinteisessä lääketieteessä sen väitettyjen kipua lievittävien ja tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksien vuoksi. Vaikka tieteelliset todisteet tästä ovat yhä rajallisia, se on suosittu ravintolisä eläimille, jotka kärsivät nivel- ja lihaskivuista.

Mikä on paholaisen kynsi?

Paholaisen kynsi (Harpagophytum procumbens), joka tunnetaan myös nimellä Harpago, on kotoisin Afrikasta ja kuuluu seesamikasvien perheeseen. Kasvi viihtyy lämpimässä ilmastossa hiekkaisella maaperällä, missä se kasvaa maan alla ja voi kasvaa jopa 1,5 metrin pituiseksi. Nimi "paholaisen kynsi" tulee todennäköisesti kasvin hedelmän ulkonäöstä, sillä sitä ympäröivät kynsiä muistuttavat pienet kaarevat piikit. Kynsien avulla kasvi tarttuu eläimiin ja levittää siten siemeniään. Sillä on kellomaiset kukat ja keltaiset siemenet, sekä vaaleanpunainen, punainen tai violetti kruunu. Kasvin mukulat ja juuret kerätään, kuivataan ja jauhetaan jauheeksi, josta valmistetaan uutetta. Paholaisen kynnellä ei ole erityistä tuoksua, mutta sillä on hieman karvas maku.

Mitä paholaisen kynsi sisältää?

Paholaisen kynsi sisältää iridoidiglykosideja, kuten harpagosidia, harpagoidea ja procumbidia, jotka ovat yleisiä aineita luontaistuotteissa. Koko juuristo sisältää näitä aineita, mutta niiden suurin pitoisuus on juurissa ja mukuloissa. Terveyden näkökulmasta kasvista tekee kiintoisan nimenomaan harpagosidi, sillä juuri tällä aineella katsotaan olevan merkittävin terapeuttinen vaikutus.

Voivatko ihmiset käyttää paholaisen kynsiä?

Paholaisen kynsi on vanha lääkekasvi, jota on pitkään käytetty luontaishoitona muun muassa nivel- ja lihaskipujen, kuukautiskipujen ja kuumeen hoidossa, ja sen on sanottu olevan kipua lievittävää, turvotusta alentavaa ja tulehduksia estävää (1, 2). Kalaharin aavikon alkuperäisväestö on käyttänyt paholaisen kynsiä lääketieteellisiin tarkoituksiin vuosisatojen ajan. Perinteisesti kasvin juuria kuivattiin ja murskattiin käytettäväksi ruoansulatusvaivojen ja kivun hoidossa. Paholaisen kynsiä käytettiin myös ihovaurioihin, haavoihin ja muihin vastaaviin vaivoihin levittämällä sitä hoidettavalle alueelle.

Paholaisen kynsi eläimille

Paholaisen kynsiä voidaan käyttää myös eläimille, muun muassa vanhemmille hevosille jäykkyyden vähentämiseksi ja liikkuvuuden edistämiseksi. Paholaisen kynsiä voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevästi.

Tutkimukset paholaisen kynnestä

Paholaisen kynsiä koskevat tutkimukset eroavat toisistaan sekä toteutustavaltaan että tarkoitukseltaan. Jotkut tutkimukset ovat satunnaistettuja, toiset taas lumekontrolloituja ja jotkut vertailevia. Myöskään tutkimuksista, joissa kasvin vaikutuksia verrataan lumelääkkeeseen, ei ole näyttöä, mikä tekee sen mahdollisesta vaikutuksesta epävarmaa.

Eräässä satunnaistetussa tutkimuksessa (3) tutkittiin paholaisen kynsien vaikutusta potilaisiin, jotka kärsivät kroonisesta selkäkivusta. Tulokset osoittivat, että potilaat, jotka saivat paholaisen kynttä, kokivat merkittävää kivun vähenemistä ja liikkuvuuden parantumista verrattuna lumeryhmään. Myös sivuvaikutuksia havaittiin hyvin vähän.

Paholaisen kynttä on saatavilla eläimille tarkoitettuna ravintolisänä. Sitä saa myös voiteena, jonka on tarkoitus vähentää tulehdusta ja lievittää kipua nivelissä ja lihaksissa. Ihmisille paholaisen kynsi on sen sijaan lääkeaineluokiteltu aine.

Paholaisen kynsi -lisäravinteet

 
Paholaisenkynsi Uute

Viitteet

  1. Thomas Brendler, 2021. From Bush Medicine to Modern Phytopharmaceutical: A Bibliographic Review of Devil’s Claw (Harpagophytum spp.)(Haettu 2024-03-11)
  2. Sarah Brien, George T. Lewith, ja Gerry McGregor, 2007. Devil's Claw (Harpagophytum procumbens) as a Treatment for Osteoarthritis: A Review of Efficacy and Safety. (Haettu 2024-03-11)
  3. Mary Warnock, Douglas McBean, Andreas Suter, Jen Tan, Patricia Whittaker, 2007. Effectiveness and safety of Devil's Claw tablets in patients with general rheumatic disorders. (Haettu 2024-03-12)
Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei