Pidä vilustuminen loitolla!
Riski sairastua flunssaan tai talvitauteihin on suuri meille kaikille, erityisesti syksyllä ja talvella, mutta kuinka alttiita olemme, riippuu suurelta osin siitä, miten elämme. Täältä saat lisää tietoa siitä, miten voit yksinkertaisin keinoin ehkäistä flunssia ja talvitauteja sekä miten lievität niitä, jos kuitenkin sairastut.
- Miten vältän flunssan?
- Talvitaudit
- Miten lievitän flunssaoireita ja säilytän vahvan immuunijärjestelmän?
Vahva immuunijärjestelmä vähentää flunssien ja talvitautien riskiä.
Miten vältän flunssan?
Helpoin tapa välttää flunssat ja talvitaudit sekä lyhentää niiden kestoa on alusta alkaen vahva immuunijärjestelmä. Oikeiden vinkkien avulla voit parantaa immuunijärjestelmäsi toimivuutta.
Elämäntapasi ratkaisevat kuinka alttiita olet viruksille ja infektioille. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, jossa on runsaasti ravintoaineita sekä säännöllinen liikunta ovat perusta terveydelle. Myös perusteellinen rentoutuminen ja hyvä yöuni ovat merkittäviä tekijöitä hyvinvoinnissa, kuten myös käsienpesu ennen ruokailua ja ulkona käynnin jälkeen. Keho ja mieli tarvitsevat aikaa toipumiseen, ja mitä alttiimpi olet stressille, sitä todennäköisemmin sairastut tai vilustut.
Tuotevinkit
Talvitaudit
Tavallisia talvitauteja ovat flunssa, talvinen oksennustauti, kurkkukipu, mutta myös ärsytysyskä. Monet asiantuntijat uskovat, että virukset viihtyvät kylmässä ja leviävät helpommin. Toiset taas uskovat, että talvitaudit johtuvat siitä, että vietämme enemmän aikaa sisätiloissa ja olemme enemmän toistemme seurassa. On olemassa yksinkertaisia tapoja välttyä sairastumiselta talvella. Hyvä käsihygienia on tärkeää, sillä kädet ovat yleisiä taudinlevittäjiä. Pese kädet saippualla ja vedellä sekä käytä käsidesiä, joka tappaa virukset ja bakteerit. Säännöllinen liikunta ja ulkoilu raikkaassa ilmassa tukevat immuunijärjestelmää.
Probiootit ovat elintarvikkeita, jotka sisältävät eläviä bakteerikantoja. Meillä on luonnollisesti hyviä bakteereita suolistossamme, jotka auttavat vastustamaan haitallisia bakteereita, jotka tekevät meidät sairaiksi. Probiootteja esiintyy pääasiassa hapanmaitotuotteissa, kuten piimässä ja hapankaalissa, ja niitä on saatavilla myös ravintolisinä.
D-vitamiinia saamme pääasiassa auringonvalosta, mikä tarkoittaa, että pimeinä talvikuukausina saamme sitä usein liian vähän. Luontaisesti D-vitamiinia runsaasti sisältäviä elintarvikkeita ovat muun muassa rasvainen kala, liha, kananmunankeltuainen ja ruokarasvat. D-vitamiinilla on monia tehtäviä kehossa, mutta se kuuluu muun muassa immuunijärjestelmään. Liian vähäinen saanti voi lisätä flunssan riskiä. Lue lisää D-vitamiinista.
Huomioi! Ravinteikas ruokavalio on hyväksi sekä immuunijärjestelmälle että koko keholle.
Miten lievitän flunssaoireita ja säilytän vahvan immuunijärjestelmän?
Vaikka teemme parhaamme välttääksemme flunssaa ja talvitauteja, tulee silti tilanteita, jolloin myös me sairastumme. Flunssaan ja talvitauteihin ei ole parantavaa lääkettä, koska ne johtuvat viruksista, mutta tiettyjen elintarvikkeiden sanotaan voivan lievittää oireita.
C-vitamiini on yksi tunnetuimmista vitamiineista, ja opettelemme jo varhain, että tarvitsemme sitä pysyäksemme terveinä. C-vitamiinin toimivuudesta flunssaoireiden lievittäjänä ei ole pitäviä todisteita, mutta sillä on tärkeä rooli immuunijärjestelmän toiminnassa ja se toimii antioksidanttina. C-vitamiinia saa ruoasta muun muassa appelsiinista, paprikasta ja parsakaalista. Jos haluat kokeilla sitä lievittämään flunssaa, sopiva annostus on 1 gramma 2-3 kertaa päivässä muutaman päivän ajan.
Inkivääriä on pitkään käytetty mausteena, mutta myös terveysruokana. Inkivääri sisältää gingeroleja, jotka antavat sille lämmittävän vaikutuksen kehossa. Se on myös hyvä lähde useille vitamiineille ja kivennäisaineille, joita tarvitaan immuunijärjestelmän toimintaan. Se sisältää muun muassa C-vitamiinia, E-vitamiinia ja kuparia, jotka toimivat antioksidantteina, sekä B6-vitamiinia, joka ehkäisee väsymystä.
Valkosipuli on osoittautunut antibakteeriseksi ja sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten C-vitamiinia ja erilaisia rikkiyhdisteitä, jotka tukevat normaalia immuunijärjestelmää. Valkosipulikapselit ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät halua syödä suuria määriä valkosipulia sellaisenaan, ja yleensä kapselit eivät myöskään haise valkosipulilta.
Echinacea, tunnetaan myös punahattuna, on yleinen luonnonlääke flunssaoireiden lievittämiseen, kun sitä otetaan heti ennen flunssan puhkeamista. Useiden tutkimusten mukaan sillä voi saavuttaa positiivisia tuloksia, mutta yhtä moni väittää, että sillä ei ole vaikutusta. Parasta onkin kokeilla itse.
Kversetiini sisältää luonnollisia flavonoideja, joita on luonnostaan hedelmissä ja marjoissa, mutta niiden flavonoidipitoisuus laskee nopeasti, kun aloitat niiden kuorimisen tai leikkaamisen. Tähän lisäravinteeseen lisätään bromelaiinia ja C-vitamiinia parhaan vaikutuksen saavuttamiseksi. C-vitamiini toimii antioksidanttina ja edistää normaalia immuunijärjestelmää.