Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Puhdistava detox mehulla

Stressaavien aikojen ja epäterveellisten ruokatapojen jälkeen voi olla mukavaa heittää hyvästit huonoille tavoille ja aloittaa puhtaalta pöydältä detoxin avulla. Voit suorittaa detoxin monin eri tavoin, mutta mehujen avulla tehty puhdistuskuuri on nostanut suosiotaan viime vuosina. Tässä artikkelissa opit todelliseksi mehudetoxin ammattilaiseksi.

Tuotteet mehu-detoxiin

 
Spirulina Kapselit
 
Hamppuproteiinijauhe
 
Chia-siemenet Luomu
 
Detox Greens
 
Super Greens
 
Detox-paketti 14 pv
 
Super Fruits -jauhe
 
Ravintolisäjauhe
 
Detox-kapselit ilta
 
Detox-kapselit Aamu
 
Detox Tee
 
Kuljetettava Blenderi
 
Suojakuori
 
Kansi Myblend
 
Metallipillit
 
Tehosekoitin 1,4 l
 
Blenderi, 2 L
 
Personal Cup Adapter
 
Luonnollinen Detox
 
Femme Detox
 
Detoxkuuri Paketti
 
Detox Uute
 
Detox-laastarit
 
Selluliittihierontaharja
 
Detox Kuuri

Mitä mehudetox tarkoittaa?

Detox tarkoittaa itse asiassa myrkkyjen poistamista ja juuri sitä detoxilla pyritäänkin tekemään. Kehoa on puhdistettu erilaisilla kuureilla jo hyvin pitkän aikaa, monenlaisilla eri keinoilla. Perinteisesti detoxilla tarkoitettiin paastoa, mutta nykyään on olemassa modernimpia detox-muotoja, joiden joukossa mehulla tehtävä detox on nostanut suosiotaan. Myös suolen huuhtelu ja maksan puhdistus ovat olleet nousussa viime vuosina ja markkinoille on tullut yhä enemmän tuotteita kehon kuona-aineiden poistamiseksi.

Mehustaminen voidaan nähdä vaihtoehtona raakaruokadetoxille, joka on niin ikään suosittu monen kehoaan puhdistavan keskuudessa. Raakaruokadetox tarkoittaa, että syödään ainoastaan raakoja ruokia, eli hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä ja siemeniä, joita ei lämmitetä yli 42 asteisiksi. Mehudetox voidaan nähdä yhtenä raakaruuan muotona, mehudetoxin aikana nautitaan pelkästään erilaisia mehuja. Tässä ei siis syödä kiinteää ruokaa, mikä on suurin ero perinteisen raakaruoan ja mehudetoxin välillä.

Mehudetox voi kestää 1-60 päivää. Yleisintä on kuitenkin, että mehudetox kestää seitsemän päivää. 60 päivän kuurin läpikäyvät ihmiset ovat usein runsaasti ylipainoisia ja näin pitkä detox on aina tehtävä lääkärin kanssa neuvotellen. Pidempiä mehupaastoja käytetään usein myös laihdutusmetodeina, mutta jos mehudetoxia käytetään kehon puhdistamiseen, kyse on lyhyemmästä ajasta. Aloittelija voi valita yksi-, kolme-, viisi- tai korkeintaan seitsemän päivän detoxin. Tämän kuurin aikana juodaan yhteensä noin kolme litraa mehua päivässä, jaettuna viiteen tai kuuteen annokseen.

Millaisia terveyshyötyjä mehudetox tarjoaa?

Detox-dieetit on suunniteltu eliminoimaan myrkkyjä kehossa ja edistämään terveyttä. Tarve kehon puhdistukseen perustuu siihen, että jotkin kemikaalit voivat kertyä elimistöön. Kehomme on hyvin taitava poistamaan myrkkyjä ja sillä on erityisiä järjestelmiä eri tyyppisten haitallisten aineiden puhdistamiseen. Joillakin aineilla ja nykyaikaisemmilla kemikaaleilla ei ole tällaisia järjestelmiä, joten ne näyttäisivät kertyvän helpommin kehoihimme (1). Esimerkkejä tällaisista aineista ovat pysyvät orgaaniset yhdisteet, tai POP-yhdisteet, kuten niitä usein kutsutaan, sekä tietyt raskasmetallit.

Kuinka paljon POP-yhdisteitä ja raskasmetalleja me saamme, ei ole vielä tutkittu. POP-yhdisteiden jäämiä löytyy usein lihasta, maitotuotteista ja kalasta, mutta on epäselvää, onko tasot niin korkeita, että ne voisivat vaikuttaa kielteisesti terveyteemme. Ruoka-aineissa olevien arseenin, alumiinin, kadmiumin ja elohopean tasot ovat kuitenkin niin matalia, että näiden metallien poistaminen detoxilla tuntuu tarpeettomalta (1).

Monien tavoitteena detoxilla on puhdistaa keho kemiallisista lisäaineista, joita nykyisin on valtavasti eri elintarvikkeissa. Monet näkevät myös detoxin hyvänä keinona aloittaa terveellisempi elämäntapa. Detoxin tavoitteena on päästä eroon transrasvoista, luonnottomista lisäaineista, sokerista, torjunta-ainejäämistä, väriaineista ja säilöntäaineista. Koska detoxin aikana syödään ainoastaan luonnollisia ainesosia hedelmistä ja vihanneksista, monet tuntevat olevansa virkeämpiä, energisempiä ja yleisesti ottaen raikkaampia detoxin jälkeen.

Monet kokevat myös, että detoxilla on positiivisia vaikutuksia uneen ja mielialaan samalla kun iho muuttuu puhtaammaksi ja sileämmäksi. Lisäksi on tavallista, että vatsa toimii paremmin ja ongelmia, kuten vatsakipuja, ilmavaivoja ja turvotusta ilmenee vähemmän. Lisäksi monet kokevat olevansa henkisesti virkeämpiä, ajatusten olevan selkeämpiä ja muistin paranevan, samalla kun yleinen hyvinvointi lisääntyy.

Valitettavasti on hyvin vähän tutkimuksia, joissa on tutkittu detoxien terveysvaikutuksia, ja vielä vähemmän tutkimuksia on tehty mehudetoxien vaikutuksista. Suoritetuissa tutkimuksissa on usein käytetty vähemmän todistettuja menetelmiä, ja lisäksi monet tutkimukset ovat rajoittuneita osallistujien vähyyden tai puutteellisen tilastotiedon suhteen. Osa tutkimuksista on kuitenkin osoittanut, että detox-dieettien yleisesti edistävän maksan puhdistumista ja orgaanisten yhdisteiden poistamista (1). Muutoin on vaikea löytää tieteellistä näyttöä detoxien puhdistavasta vaikutuksesta. Olemassa olevat terveysvaikutukset perustuvat suuren, detoxia kokeilleen ihmismäärän henkilökohtaisiin kokemuksiin, ja mikäli haluaa nähdä, millaisia vaikutuksia detoxilla voi itseensä olla, paras tapa on tietysti kokeilla itse. Detoxin ensimmäisinä päivinä ei ole epätavallista, että vatsa turpoaa, ilmenee ummetusta tai ripulia, tuntee olonsa väsyneeksi tai mieliala vaihtelee ja finnejä ilmaantuu. Nämä oireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja detoxin päätyttyä monet kokevat, että tällaiset ongelmat ovat hävinneet kokonaan.

Huom! Detoxia tulee tehdä vain, jos olet täysin terve. Jos käytät lääkkeitä, sinulla on diabetes tai muita terveysongelmia, sinun tulee neuvotella lääkärin kanssa ennen detoxia. Älä tee detoxia, jos olet raskaana tai imetät.

Kuinka mehupaasto toteutetaan?

Jos haluat ottaa mehudetoxin vakavasti, kannattaa hankkia mehupuristin mehustamista varten ennen mehu-detoxin aloittamista. Mehupuristimen avulla on mahdollista tehdä mehua, mitä ei voi tehdä teho-/sauvasekoittimella/blenderillä. Mehupuristimella poistetaan hedelmäliha, mikä ei ole mahdollista teho-/sauvasekoitinta käytettäessä. Sekoitin kuitenkin toimii erinomaisesti smoothieiden valmistukseen, mutta ei siis mehun tekoon. On kuitenkin hyvä idea käyttää myös esim tehosekoitinta, erityisesti jos tunnet olevasi erittäin nälkäinen ja haluat tehdä ruokaisampaa mehua, jossa on hieman hedelmälihaa mukana.

Vihermehu, sitruunanpuolikkaita, pinaatinlehtiä ja mausteita pöydällä.

Valmistautuessa mehupaastoon on hyvä aloittaa muutama päivä etukäteen vähentämällä kahvin, tee, sokerin ja eläintuotteiden kulutusta. Tämä auttaa myöhemmin detoxin varsinaisessa aloituksessa. Ennen mehupaaston aloittamista voi olla myös hyvä kerätä etukäteen erilaisia mehureseptejä. Näin pystyt valmistautumaan ja suunnittelemaan ostoksesi sekä tarvittavien hedelmien ja vihannesten määrän ennen detoxin ja mehustamisen aloittamista.

On suositeltavaa aloittaa mehupaasto viikonloppuna, sillä mehupaaston alussa voit helposti tuntea olosi väsyneeksi, nälkäiseksi sekä altistua mielialanvaihteluille. Detoxin ensimmäisinä päivinä voit kotona rauhassa tunnustella kehosi reaktioita paaston aloittamiseen. Tällöin saat myös rutiinia ja tuntumaa siihen, miten ja milloin haluat nauttia mehut ja mikä toimii juuri sinulle parhaiten.

Mehun ravintosisältö on korkeimmillaan mehun ollessa tuore. Tämän vuoksi on tärkeää juoda mehu mahdollisimmman pian mehustamisen jälkeen. Voit ottaa mehun mukaan työpaikalle pullossa, mutta vältä mehun pitämistä jääkaapissa kauemmin kuin muutaman tunnin ennen sen nauttimista.

Monet ovat huolissaan riittävän ravinnonsaannin varmistamisesta mehupaaston aikana. Hedelmät ja vihannekset sisältävät paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Mehustaessa tai soseuttaessa ne hajoavat, jolloin ne on helpommin kehon hyödynnettävissä vihannestan ja hedelmien normaalisti syömiseen ja pureskeluun verrattuna.Suurin kysymysmerkki on kuitenkin, kuinka saada tarpeeksi proteiinia mehupaaston aikana. Monet ajattelevat, että vain eläinperäiset tuotteet kuten kala, liha, kananmunat ja kana sisältävät proteiinia. Tosiasiassa myös monet kasvit sisältävät runsaasti proteiinia, mutta eivät kaikkia tarvittavia aminohappoja. Tämä voidaan ratkaista yhdistämällä eri kasviperäisiä aineksia, sillä eri kasveista sisältävät eri aminohappoja. Näin varmistetaan kaikkien aminohappojen riittävä saanti.

Mehupaasto on eräänlainen dieetti, joka kestää vain muutaman päivän. On epätodennäköistä, että terveelle ihmiselle kehittyy proteiinivaje tänä lyhyenä aikana. Hedelmien ja vihannesten lisäksi voit lisätä mehuun erilaisia siemeniä proteiinipitoisuuden kasvattamiseksi. Voit esimerkiksi sekoittaa vegaanista herne- tai riisiproteiinia, chiansiemeniä, pellavansiemeniä, hampunsiemeniä tai sinivihreää sprirulina-levää. Mikäli proteiininsaanti huolettaa sinua, on parasta keskustella asiasta lääkärin kanssa ennen mehudetoxin aloittamista.

Mehupaaston alussa voi olla hyödyllistä käyttää enemmän hedelmiä mehua valmistettaessa. Näin saat hieman makeamman makusta mehua, mikä voi olla kivaa alussa. Vähitellen voit siirtyä vihreämpiin vihannesmehuihin ja lopulta tavoitella mahdollisimman monen vihreän mehun sisällyttämistä detox-kuuriisi. Mehu on hyvä juoda hitaasti ja melkein pureskellen. Mahdollisten torjunta-aineiden ja muiden myrkkyjen jäämien välttämiseksi, kannattaa mehustukseen valita niin paljon luomutuotteita kuin mahdollista. Kuten aiemmin mainittu, mehua tulisi juoda noin kolme litraa päivässä, viidessä tai kuudessa osassa. Normaaleista ruokailuajoista on hyvä koittaa pitää kiinni, jotta kehosi saa ravintoa samoina aikoina kuin mihin se on tottunut.

Detoxin aikana on vaikea treenata normaalisti. Kovan treenin sijaan kannattaa keskittyä kävelyyn ja rauhallisempiin treenimuotoihin, kuten joogaan ja pilatekseen, sekä hyötyliikuntaan. Detoxin jälkeen voit palata takaisin normaaleihin treenirutiineihin.

Huom! Lue lisää puhdistavasta detox-kuurista täältä>>>

Lähteet

[1] Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015:28;675-86.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei