Pysy terveenä
Flunssat, influenssat ja muut sairaudet leviävät helposti ihmisten välillä, mutta voit kuitenkin tehdä yllättävän paljon suojellaksesi itseäsi sekä viruksilta että bakteereilta.
- Näin vältät infektiot
- Mikä on virus?
- Mikä on bakteeri?
- Miten virukset ja bakteerit leviävät?
Näin vältät infektiot
Monet yleisimmistä sairauksistamme johtuvat viruksesta tai bakteerista, joita on tuhansia eri lajikkeita. Jo yhdellä yleisellä flunssaviruksella on satoja eri lajikkeita, mikä tekee immuunijärjestelmämme tehtävän erittäin vaikeaksi. Kuitenkin on olemassa useita asioita, joita voit tehdä itse minimoidaksesi tartunnan riskin.
1. Vahvista immuunijärjestelmää
Immuunijärjestelmäsi on tärkein suojasi monia erityyppisiä viruksia ja bakteereja vastaan, ja voit tehdä paljon itse vahvistaaksesi immuunijärjestelmääsi. Paranna puollustuskykyäsi vitamiineilla, jotka sisältävät hivenaineita, jotka ovat tärkeitä immuunijärjestelmän solujen kannalta. Yksi puhutuimpia vitamiineja, joka toimii myös antioksidanttina, on C- vitamiini, mutta myös D-vitamiini ja sinkki toimivat antioksidantteina. Lisäksi on tärkeää huolehtia suoliston terveydestä, esim. maitohappobakteerien avulla, koska suuri osa immuunijärjestelmästä perustuu sinne. Muista syödä monipuolisesti, nukkua kunnolla ja juoda vettä!
Tuotevinkkejä
Auttavatko kasvomaskit suojaamaan viruksilta?
Ei, kasvomaskit pelkästään yksin harvoin auttaa estämään viruksen leviämisen. Päinvastoin, jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka käyttävät kasvomaskeja, saattavat olla suuremmassa vaarassa sairastua koskettaessaan kasvojaan laittaessaan ja ottaessaan pois maskin tai säätäessään niitä. Kädet ovat usein bakteerien ja virusten kantajia, ja ne leviävät siitä kasvojen limakalvoille. Huomaa! Kuitenkin kasvomaskit voivat rajoittaa sitä, kuinka paljon jo tartunnan saaneet levittävät tartuntaa ympärilleen, koska virukset nappaavat usein kiinni monista pisaroista, jotka leviävät yskiessämme tai aivastaessamme.
2. noudata hyvää hygieniaa
Muista pestä kätesi huolellisesti ja usein, varsinkin wc:n käytön jälkeen, ennen aterioita ja jos olet ollut monen ihmisen ympäröimänä. Käytä saippuaa ja lämmintä vettä ja jatka mielellään käsidesin käyttöä myös kösien pesun välissä. Käsidesi auttaa kuitenkin vain bakteereja ja tiettyjä viruksia vastaan, joten jos mahdollista, on aina parasta käyttää saippuaa, ja pestä kädet huolellisesti lämpimällä vedellä ja saippualla. Voit myös pitää etäisyyttä yskiviin tai aivastaviin ihmisiin ja välttää suuria väkijoukkoja influenssakausina. Vältä myös kasvojen koskettamista, varsinkin jos et ole pessyt käsiäsi sitä ennen. Sairastuneiden tulisi yskiä ja aivastaa kyynärvarteensa tartunnan leviämisen vähentämiseksi.
Vinkki! Ole huolellinen käsien pesussa. Älä unohda käyttää saippuaa sormien välissä, peukalon ulkopuolella ja kynsinauhojen ympärillä. Saippuoi käsiäsi vähintään 20 sekuntia ja huuhtele kädet sitten lämpimällä vedellä.
Tuotevinkkejä
3. Puhdista tartuntaa levittävät pinnat
Koska jotkut bakteerit ja virukset voivat elää pöydillä, oven- ja kaappien kahvoissa ja painikkeissa pitkään, on hyvä ajatus puhdistaa nämä pinnat, varsinkin kotona. Desinfioi pinnat esimerkiksi kolloidista hopeaa käyttäen, jolla on bakteerien vastaisia ominaisuuksia. Hyvä vinkki on sekoittaa vesi- ja kolloidisilveriliuos suihkepullossa tehokasta puhdistusta varten. Kolloidista hopeaa voidaan käyttää myös veden puhdistamiseen. Voit myös käyttää pesuainetta, kloriinia tai saippuaa puhdistaaksesi talon jonkun perheenjäsenen sairastuttua. Muista puhdistaa kaikki usein kosketettavat pinnat -lamppujen kytkimet, wc:n huuhtelupainike ja oven lukko ovat helposti unohdettavissa.
Vinkki! Tietokoneemme, tabletit ja älypuhelimet keräävät suuria määriä bakteereja, joten puhdista nämäkin mielellään. Käytä liinaa runsaalla vedellä ja yleispesuaineella kostutettuna, puristettuna nahkeaksi - tämä toimii loistavasti.
Mikä on virus?
Virus on mikro-organismi, joka ei voi lisääntyä tai levitä itsessään. Sen sijaan viruksen on päästävä eläviin soluihin, esimerkiksi ihmiseen, ja lisääntyä siellä. Lopputulos, kun virus juurtuu kehoon, on infektio, esimerkiksi flunssa, influenssa tai norovirus. Joitakin viruksia vastaan on mahdollista rokottautua, ja joihinkin on helpottavia lääkkeitä, mutta niitä ei voida hoitaa antibiooteilla.
Mikä on bakteeri?
Bakteeri on suurempi kuin virus ja se on yksisoluinen organismi. Se voi lisääntyä ja levitä itsessään ja se voi myös selvitä ja jakaa solujaan elävien solujen ulkopuolella, esimerkiksi ovenkahvojen kautta. Bakteerit aiheuttavat kuten viruksetkin, infektioita kehossa, mutta niitä voidaan hoitaa tehokkaasti antibiooteilla (kuten penisilliinilla). Monet infektiot paranevat myös täysin ilman lääkitystä. Jotkut bakteerien aiheuttamat sairaudet ovat muun muassa: salmonella, streptokokit ja klamydia. Huom! Erikoisia hyviä bakteerimuotoja löytyy myös luonnollisesti kehosta, esimerkiksi vatsasta, suolistosta ja suusta, missä ne suojaavat ulkoisia bakteereja vastaan pyrkimästä kehoon.