Ravinteikas ja monipuolinen "ihmepuu" moringa
Moringa, usein kutsuttu "ihmepuuksi", on ravinteikas puulaji, jolla on monia terveydelle hyödyllisiä käyttötarkoituksia. Moringa on erityisen tunnettu ravinteikkaista ominaisuuksistaan ja monipuolisesta käytöstä ruoassa ja ravintolisänä, mutta moringaa voi käyttää myös luonnollisiin hius- ja ihonhoitoresepteihin tai kotisi kasveille. Opi lisää tämän ihmepuun eduista ja alkuperästä!
Mikä on moringa?
Moringa, myös nimeltään piparjuuripuu (Moringa oleifera), on nopeasti kasvava puulaji, jonka alkuperä on Intiassa. Nykyään moringaa viljellään trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla ympäri maailmaa, mukaan lukien osissa Aasiaa, Afrikkaa sekä Keski- ja Etelä-Amerikkaa. Moringa on erittäin suosittu terveyden kannalta ja sitä kutsutaan kansankielellä "ihmepuuksi". Moringan suosio on kasvanut sen ravinteikkaan sisällön ansiosta, sisältäen vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja, flavonoideja ja proteiineja sekä monia käyttötarkoituksia. Lähes kaikkia puun osia - lehtiä, kukkia, siemeniä ja juuria - voidaan käyttää eri yhteyksissä, mutta suosituimpia ovat lehdet, joko tuoreina tai kuivattuina.
Mihin moringa on hyvä?
Moringa on erityisesti arvostettu korkean ravinnepitoisuutensa vuoksi. Lehdet sisältävät runsaasti vitamiineja, mukaan lukien C-vitamiinia, A-vitamiinia ja B-vitamiinia, sekä mineraaleja kuten kaliumia, kalsiumia ja rautaa. Lisäksi moringalehdet ovat proteiinin lähde ja sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot. Näiden ravinteiden lisäksi moringa sisältää myös runsaasti antioksidantteja, jotka voivat suojata soluja vapailta radikaaleilta.
Moringa on lisäksi osoittautunut sisältävän erilaisia bioaktiivisia yhdisteitä, mikä tarkoittaa, että sillä voi olla useita käyttötarkoituksia. Näihin yhdisteisiin kuuluu flavonoideja, jotka toimivat antioksidantteina puissa ja kasveissa suojaten kasvisoluja vapailta radikaaleilta, jotka voivat suurina määrinä olla haitallisia.
Mihin moringaa käytetään?
Moringaa voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin, sillä koko puun osista voi olla hyötyä. Moringaa käytetään kaikkeen ruoasta ja ravintolisistä kosmetiikkaan ja kasviesi ravitsemukseen.
Moringa ruoassa
Moringalehtiä voi syödä tuoreena salaateissa, keitoissa ja patoissa, tai kuivata ja jauhaa pulveriksi, jota voi helposti lisätä eri ruokalajeihin, juomiin, leipiin ja jogurtteihin. Moringan kukkia käytetään joskus salaateissa ja teessä, kun taas siemenpalkoja esiintyy usein eteläaasialaisissa ruoissa kuten curryissa ja keitoissa. Moringansiementen voi paahtaa ja syödä välipalana, ja siemenistä saatua öljyä, joka tunnetaan myös nimellä "benoilja", käytetään ruoanlaitossa kuten oliiviöljyä.
Vinkki! Valmista kuppi moringalattea. - Nauti iltaisin kofeiinitonta ja ravintorikasta moringaa!
Moringa ravintolisänä
Moringaa esiintyy ravintolisänä enimmäkseen jauheena, joka tehdään moringan lehdistä. Lehdet kuivataan ja jauhetaan pulveriksi, jota voi käyttää ruoanlaitossa, sekoittaa veteen tai käyttää kotitekoiseen iho- ja hiustenhoitoon. Moringajauhetta voi myös ostaa kapseleina, joita otetaan päivittäin saadakseen osansa sen ravinteikkaasta sisällöstä.
Moringa kosmetiikassa ja ihonhoidossa
Moringaöljyä voi käyttää monissa erilaisissa iho- ja hiustenhoitotuotteissa, kuten voiteissa, kreemeissä ja shampoissa. Moringasta saadut eteeriset öljyt käytetään parfyymien valmistuksessa ja myös aromaterapiassa tai ihonhoidossa. Moringaöljy ihonhoidossa antaa hehkua ja voi auttaa säätelemään talintuotantoa.
Vinkki! Tee ravitseva hius- ja kasvonaamio sekoittamalla vettä, Loelle Rhassoul-savipulveria ja 0,5-1 tl Healthwell Moringa EKO. Anna vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele sitten pois.
Moringa kasviravinteena
Moringan ravinteikas sisältö voi edistää myös kasvien terveyttä! Sekoita noin 1 tl moringapulveria 1 l vettä ja kastele kasvejasi sillä silloin tällöin.