Saavuta sisäinen harmonia akupainannalla
Akupainannalla on monien väitteiden mukaan useita mahdollisia terveyshyötyjä, esimerkiksi sen sanotaan voivan edistää kehon paranemiskykyä, vähentää kipuja sekä parantaa yleistä hyvinvointia. Oletko utelias kuulemaan lisää? Lue artikkelimme ja lisää tietämystäsi tästä ikivanhasta hoitomenetelmästä!
Sanotaan, että akupainanta auttaa pahoinvointiin, päänsärkyyn ja ahdistukseen.
Mitä on akupainanta?
Akupainanta on perinteinen kiinalainen lääketekniikka, jossa painetaan tiettyjä kehon kohtia, niin kutsuttuja akupisteitä. Tavoitteena on stimuloida kehon itsensä parantavaa kykyä, lievittää kipuja ja parantaa kehon yleistä hyvinvointia. Akupisteet sijaitsevat meridiaaneilla, eli energiakanavilla, joiden uskotaan säätelevän kehon energian virtausta, se on tunnettu myös nimellä "qi" tai "chi". Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan qi on elämänvoima kaikessa elävässä ja sitä voidaan kuvata myös elämänsisältönä kaikessa elävässä. Meillä on syntymästä lähtien tietty määrä qitä, jota ei voi lisätä. Siksi meidän on koko elämämme ajan hoidettava sisintämme, esimerkiksi akupainannan avulla.
Kehossa on tuhansia akupisteitä, mutta tunnetuimpia ovat:
- LI4 (Hegu): Sijaitsee peukalon ja etusormen välissä, ja sen sanotaan auttavan kivunlievityksessä ja päänsäryssä.
- ST36 (Zusanli): Sijaitsee jalassa, ja sen sanotaan parantavan ruoansulatusta ja vahvistavan immuunijärjestelmää.
- PC6 (Neiguan): Sijaitsee kyynärvarressa, perinteisesti käytetty pahoinvoinnin lievittämiseen.
Erot akupainannan ja akupunktion välillä
Akupunktiossa käytetään akupainannasta poiketen neuloja, jotka lävistävät ihon painaessaan akupisteitä ja stimuloidessaan energian virtausta. Akupainannassa taas käytetään käsiä, kyynärpäitä tai muita välineitä painamaan akupisteitä. Tavallisia akupainantavälineitä ovat piikkimatot ja piikkityynyt. Monet Gua Sha -työkalut voidaan myös käyttää akupainantaan.
Akupainannan hyödyt
Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet akupainannan mahdollisia hyötyjä sekä fyysisiin että psyykkisiin ongelmiin. Akupainantaa on tutkittu ja saatu mielenkiintoisia tuloksia esimerkiksi seuraavilla alueilla:
Unettomuus: Akupainannan mahdollisia hyötyjä unettomuuteen ja unen laatuun on tutkittu, ja tulokset osoittavat, että akupainanta voi parantaa unen laatua (1).
Stressi ja ahdistus: Akupainannan mahdollisia hyötyjä stressin ja ahdistuksen hoidossa on tutkittu. Eräs tutkimus tutki, voiko akupainanta vähentää potilaiden ahdistustasoja ennen leikkausta tai hoitoa, ja tulokset osoittivat mielenkiintoisia lopputuloksia, joissa akupainanta laski ahdistustasoja (2).
Kivunlievitys: Akupainantaa on tutkittu vaihtoehtoisena hoitomenetelmänä eri kipujen, kuten selkäkivun, kuukautiskipujen ja päänsäryn lievittämiseen (3,4). Eräs tutkimus tutki akupainannan vaikutusta synnytyksen jälkeisiin selkäkipuihin ja saavutti mielenkiintoisia tuloksia, joissa akupainanta tehokkaasti laski naisten kiputasoa (4).
Pahoinvointi ja oksentelu: Akupainannan mahdollisuuksia vähentää pahoinvointia ja oksentelua raskauden aikana on tutkittu. Eräs erityistutkimus tutki, kuinka akupainanta PC6-akupisteeseen voi auttaa naisia, joilla on vakavin raskauspahoinvoinnin muoto, hyperemesis gravidarum. Tulokset olivat erittäin hyviä ja elämänlaatu parani osallistujilla (5).
Lisää tutkimusta ja enemmän tutkimuksia kuitenkin tarvitaan, jotta voidaan tarkasti selvittää, miten akupainanta toimii ja milloin se voi olla tehokas hoitomenetelmä. Akupainantaa ei tule käyttää vakavien terveysongelmien kohdalla perinteisen lääketieteen hoidon korvikkeena.
Kokeile helppoa akupainantaa kotona
Voit kokeilla helppoja akupainantaharjoituksia kotona, yleisiin ongelmiin kuten päänsärkyyn ja pahoinvointiin. On tärkeää muistaa, että akupainantaa tulee suorittaa aina varoen.
Akupainanta päänsärkyyn
Akupiste LI4 (Hegu) sijaitsee kädessä, peukalon ja etusormen välissä. Sanotaan, että LI4 voi hoitaa päänsärkyä ja muuta kehon kipua. Vältä akupainannan suorittamista tähän kohtaan, jos olet raskaana tai jos ihon lähellä tai akupisteessä on haava tai ärsytystä.
Akupisteen LI4 löytäminen:
Pidä kättäsi sormet levällään ja niitä ylöspäin osoittaen, kämmenselkä sinuun päin. Aseta toisen käden peukalo peukalon ja etusormen väliseen tilaan. Tämä on LI4-painanta piste. Jos sinulla on vaikeuksia löytää se, purista peukalo ja etusormi yhteen. Tämä luo pienen kohouman lihakseen näiden sormien välillä. Painantapiste on kohouman korkeimmassa kohdassa. Kun olet löytänyt painantapisteen, voit rentouttaa kätesi ja pitää sen mukavassa asennossa.
Hiero LI4:a varovasti tasaisella paineella ja pyörivin liikkein, käyttäen toisen käden peukaloa.
Akupainanta pahoinvointiin
Akupainantaa käytetään yleisesti pahoinvoinnin kuten matkapahoinvoinnin ja meripahoinvoinnin hoitoon rannekkeiden avulla, jotka painavat ranteen akupainantapistettä. Akupiste PC6:n (Neiguan) sanotaan voivan lievittää pahoinvointia.
Akupisteen PC6 löytäminen:
PC6 sijaitsee ranteen sisäpuolella. Aseta käsi kämmen ylöspäin. Aseta toisen käden kolme keskisormea ranteen alkuun. PC6 sijaitsee etusormen alla, kahden jänteen välissä.
Käytä pyöriviä liikkeitä ja hiero akupistettä PC6 varovasti tasaisella paineella, mieluiten käyttäen toisen käden peukaloa.
Viitteet:
- Arab Z, Shariati AR, Asayesh H, Vakili MA, Bahrami-Taghanaki H, Azizi H. A sham-controlled trial of acupressure on the quality of sleep and life in haemodialysis patients. Acupunct Med. 2016 Feb;34(1):2-6. (Haettu 2024-06-25)
- Au DW, Tsang HW, Ling PP, Leung CH, Ip PK, Cheung WM. Effects of acupressure on anxiety: a systematic review and meta-analysis. Acupunct Med. 2015 Oct;33(5):353-9. (Haettu 2024-06-25)
- Chen YW, Wang HH. The effectiveness of acupressure on relieving pain: a systematic review. Pain Manag Nurs. 2014 Jun;15(2):539-50.(Haettu 2024-06-25)
- Cheng HY, Carol S, Wu B, Cheng YF. Effect of acupressure on postpartum low back pain, salivary cortisol, physical limitations, and depression: a randomized controlled pilot study. J Tradit Chin Med. 2020 Feb;40(1):128-136. (Haettu 2024-06-25)
- Mohd Nafiah NA, Chieng WK, Zainuddin AA, Chew KT, Kalok A, Abu MA, Ng BK, Mohamed Ismail NA, Nur Azurah AG. Effektin of Acupressure at P6 on Nausea and Vomiting in Women with Hyperemesis Gravidarum: A Randomized Controlled Trial. Int J Environ Res Public Health. 2022 Sep 1;19(17):10886. (Haettu 2024-06-25)