Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Suojaa ihoasi auringolta

Monet tietävät, että auringon säteily on haitallista suurina annoksina, mutta siitä huolimatta pahanlaatuisen melanooman tapausten määrä lisääntyy. Sen vuoksi käymmekin läpi tässä artikkelissa, miten suojaudut parhaiten auringolta ja mitä kannattaa ottaa huomioon.

Tyttö levittää aurinkovoidetta käsivarteensa

Suojaa iho auringolta aurinkosuojalla

Onhan se ihanaa tuntea auringon lämmittävät säteet ja nauttia kauniista kesäsäästä, mutta kuten tiedämme, auringon säteily voi olla haitallista, jos altistumme sille liikaa. Syöpäjärjestön mukaan pahanlaatuinen melanooma, eräs ihosyövän muoto, on yksi nopeimmin lisääntyvistä syövistä, mikä liittyy suurelta osin muuttuneisiin ja lisääntyneisiin auringonottotottumuksiimme. Syöpäyhdistyksen mukaan myös pahanlaatuisten melanoomatapausten määrä on kaksinkertaistunut vuosituhannen vaihteesta, mikä on huolestuttava kehitys.

Suomessa otetaan aurinkoa ja kärsitään auringonpolttamista enemmän kuin monissa muissa maissa, ja vaikka liiallisen auringonoton riskeistä ollaankin hyvin tietoisia, niitä ei silti aina oteta vakavasti. Monissa tapauksissa ihomuutokset havaitaan varhain, minkä ansiosta 80–85 % kaikista pahanlaatuisista melanoomatapauksista paranee. Paras ja helpoin tapa välttää tämän syöpämuodon syntyminen on suojata iho huolellisesti aina ulkona liikkuessa.

Aurinkosuojat

 
Aurinkovoide SPF 30
 
SPF50 Kids
 
SPF50 Face & Body
 
Balm SPF50+ Face
 
SPF50+ Baby
 
Family Sun Spray
 
Sun Spray
 
Sun Lotion
 
Face Sun Cream
 
Huulirasva SPF30
 
Sun Stick-Sport SPF50
 
Sävyttävä Kasvovoide
 
Sävytetty Aurinkovoide
 
Aloe Anti-Age SPF15
 
Aloe Anti-Age SPF30

Mitä UV-säteily on?

Aurinko säteilee kolmenlaista säteilyä: UVA-, UVB- ja UVC-säteilyä. Säteilyjen erilaiset merkinnät kuvaavat lyhyesti sitä, kuinka paljon energiaa säteilyssä on. UVA:ssa on vähiten energiaa, UVB on keskivahva energialtaan ja UVC on hyvin energiapitoinen. Ilmakehän otsonikerros kuitenkin suodattaa UVC-säteilyn auringon valosta ennen kuin se saavuttaa maan pinnan. UVA-säteily muodostaa suurimman osan auringon säteilystä ja on säteilytyyppi, joka tunkeutuu syvimmälle ihoon. Tämä säteily saa myös ihon pigmentin tummenemaan ja ihon paksuuntumaan. UVA-säteily pysyy vakiona koko päivän.

UVB-säteily puolestaan aiheuttaa ihon palamista, jos vietämme aikaa ulkona liian pitkään, ja tämä säteilytyyppi voi aiheuttaa DNA-vaurioita ja mahdollisesti ihosyöpää. UVB-säteilyllä on merkittävämpi vaikutus DNA:han kuin UVA-säteilyllä. Kuitenkin UVB on välttämätön ihomme D-vitamiinin muodostumiselle. Kesäpäivänä riittää, että vietämme ulkona 15 minuuttia kädet ja kasvot näkyvillä päivittäisen D-vitamiinintarpeemme täyttämiseksi. Tarina siitä, että sinun tarvitsee viettää koko päivä auringossa riittävän D-vitamiinimäärän saamiseksi, on siis myytti, mutta päivittäisen vitamiinitarpeen tyydyttäminen on tietysti tärkeää. Toisin kuin UVA-säteily, UVB-säteily vaihtelee päivän aikana. Säteily on voimakkainta keskipäivällä.

Beetakaroteenin vaikutus ihossa

Jos haluat kauniin rusketuksen, voit kokeilla myös beetakaroteenia, joka on niin sanottu A-vitamiinin provitamiini eli esiaste. Beetakaroteeni varastoituu ihon alle, jossa se voidaan tarvittaessa muuttaa aktiiviseksi A-vitamiiniksi. Joidenkin uskomusten mukaan beetakaroteeni voi ihon alle varastoituaan suojata jonkin verran auringon säteilyltä. Tätä ei kuitenkaan ole täysin todistettu, joten sinun tulee aina käyttää aurinkovoidetta, vaikka käyttäisitkin beetakaroteenia. Kun beetakaroteeni varastoituu ihon alle, se auttaa antamaan iholle kauniin päivetyksen, minkä ansiosta beetakaroteeni voi auttaa ruskettumaan.

Beetakaroteenit

 
Beetakaroteeni 100
 
Beetakaroteeni Plus
 
Beetakaroteeni 50

Paras tapa suojautua auringolta

Monet tietävät, että aurinkovoide auttaa suojaamaan ihoa auringon haitallisilta säteiltä, mutta siitä huolimatta monet käyttävät aurinkovoidetta aivan liian vähän saadakseen siitä parhaan mahdollisen vaikutuksen. Hyvä tapa on jakaa vartalo eri alueisiin esimerkiksi seuraavasti: pää ja kaula, rinta, käsivarret, yläselkä, alaselkä, vatsa, reiden etuosat ja takaosat (mukaan lukien jalkaterät). Jotta tietäisit, kuinka paljon aurinkovoidetta tarvitset, voit puristaa voidetta paksun viivan, joka kulkee keskisormen kärjestä ranteeseen. Tämä määrä aurinkovoidetta tarvitaan jokaiselle edellä mainitulle alueelle. Vasta levitettyäsi nämä määrät aurinkovoidetta saat suojan, jonka voiteen on tarkoituskin antaa. Monet käyttävät sitä kuitenkin paljon vähemmän, koska he kokevat, ettei se imeydy kunnolla suurempina määrinä. Tosiasiassa voiteen ei ole tarkoitettukaan imeytyvän ihoon täysin. Kun iholle jää valkoinen kalvo, tiedät käyttäneesi sitä riittävän määrän.

Aurinkosuojakerroin tulee valita ihotyypin mukaan. Korkeamman suojakertoimen käyttö ei ole koskaan pahasta, mutta liian alhaisen suojakertoimen käyttö on erittäin haitallista. Alla olevasta taulukosta näet ihotyypin ja auringon voimakkuuden perusteella kuinka vahvaa suojaa tarvitset. Muista aina käyttää aurinkovoidetta, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä. Aurinkosuojavoiteesi tulee myös olla vedenkestävä parhaan suojan takaamiseksi.

IhotyyppiOminaisuudetHerkkyys
Ihotyyppi 1Punaiset hiukset, erittäin vaalea iho.Erittäin korkea herkkyys, iho punoittaa aina ja ruskettuu harvoin.
Ihotyyppi 2Vaalea iho ja vaaleat tai keskivaaleat hiukset.Korkea herkkyys, iho punoittaa usein ja joskus ruskettuu.
Ihotyyppi 3Vaalea iho ja ruskeat hiukset.Keskikorkea herkkyys, iho punoittaa joskus, mutta ruskettuu usein.
Ihotyyppi 4Vaaleanruskea tai oliivinvärinen iho ja tummanruskeat tai mustat hiukset.Alhaisempi herkkyys, iho punoittaa harvoin ja ruskettuu aina.
Ihotyyppi 5Ruskea iho ja tummat tai mustat hiukset.Matala herkkyys, iho ei koskaan punoita ja ruskettuu aina.
Ihotyyppi 6Tumma iho ja mustat hiukset.Alhaisin herkkyys, iho ei koskaan punoita ja ruskettuu aina.

Vähentääksesi auringossa palamisen riskiä on hyvä pysyä sisällä tai varjossa klo 11–15 välisenä aikana, kun aurinko on voimakkaimmillaan. Voit suojata ihoa helposti myös vaatteilla. Ohuet housut, pitkähihainen paita ja aurinkohattu tai lippalakki ovat erinomaisia ??suojavarusteita. Muista vain voidella aurinkovoiteella suojaamattomat kehon osat, kuten jalat ja kädet. Silmien suojaamiseksi voi olla hyvä käyttää aurinkolaseja, jotka suojaavat UVA- ja UVB-säteiltä. Jos olet epävarma auringon voimakkuudesta, katso varjoa. Jos varjo on sinua lyhyempi, se tarkoittaa, että aurinko on korkealla ja siksi voimakas, mikä tarkoittaa, että sinun tulee olla erittäin varovainen ulkona liikkuessasi.

Jos hikoilet tai uit, on tärkeää levittää lisää aurinkovoidetta, jotta suoja säilyy. Tämä pätee, vaikka aurinkovoiteesi olisi vedenkestävä.

Joillakin lääkkeillä on vaikutus ihon herkkyyteen auringolle. Tämä koskee muun muassa erilaisia aknelääkkeitä, ehkäisypillereitä ja antibiootteja. Jos käytät jotain näistä lääkkeistä, on hyvä kysyä lääkäriltäsi, tulisiko sinun olla erityisen varovainen auringossa.

Myös kemiallinen kuorinta ja erilaiset laserhoidot voivat tehdä ihosta erittäin herkän auringonsäteilylle, ja on aina hyvä kysyä asiasta ihotautilääkäriltä tai lääkäriltäsi varmuuden saamiseksi. Ihosyövän riskin vähentämiseksi myös solariumissa käyntiä tulee välttää.

Lapsilla on erittäin herkkä iho, ja heidän ihosolunsa eivät kykene muodostamaan suojaavia pigmenttejä. Tästä syystä lasten ei tulisi koskaan ottaa aurinkoa, ja alle vuoden ikäisiä lapsia ei koskaan tule altistaa suoralle auringonvalolle. Lasten tulisi aina käyttää vähintään suojakerrointa SPF 50 parhaan mahdollisen aurinkosuojan saamiseksi.

Mitä tehdä, jos kaikesta huolimatta sattuu palamaan auringossa? Koska auringonpolttama on eräänlainen palovamma, jäähdytys on paras tapa lievittää vahinkoa tai ainakin kipua. Voit jäähdyttää ihoa vedellä, viilentävällä voiteella tai balsamilla. Jogurtin levittäminen palaneelle alueelle voi myös antaa viilentävän vaikutuksen. Kivuliaissa tapauksissa voit käyttää myös kortisonivoidetta, jota on saatavana apteekeista. Aurinkoaltistuksen välttäminen muutaman päivän ajan on luonnollisesti myös välttämätöntä.

Jotkut uskovat, että aloe veralla voi olla positiivisia vaikutuksia palaneeseen ihoon, koska se voi auttaa vähentämään polttavaa tunnetta ja kirvelyä. Monet ovat kuitenkin allergisia aloe veralle, joten on tärkeää varmistua, ettei ole sille allerginen ennen tuotteen käyttöä palaneelle ihoalueelle. Monet after sun -tuotteet sisältävät aloe veraa ja voivat siksi tuntua miellyttävän viilentävältä iholla.

Erilaiset suodattimet aurinkosuojavoiteissa

Aurinkovoiteiden viidakossa erilaisine suodattimineen ja suojakertoimineen voi olla vaikeaa tietää niiden ero, ja mitä valita. Yleisimmät markkinoilla olevat suodattimet ovat kemiallinen suodatin ja fysikaalinen suodatin. Näiden ero piilee siinä, miten ne suodattavat UV-säteilyä iholta. Fysikaaliset suodattimet, kuten titaanidioksidi, ovat pieniä hiukkasia, jotka heijastavat säteilyn pois iholta kuin peili. Kemiallinen suodatin puolestaan absorboi säteilyn, eli molekyylit imevät UV-säteilyn muuttavat sen vaarattomaksi säteilyksi. Joskus aurinkovoide sisältää molempien suodattimien yhdistelmän, joka tarjoaa tehokkaimman mahdollisen suojan UV-säteilyä vastaan.

Jos sinulla on syntymämerkkejä, jotka muuttavat väriä, muotoa, kasvavat, kutisevat tai vuotavat verta, tulee sinun kääntyä lääkärin puoleen, jotta ne voidaan tutkia. Tämä pätee myös, jos sinulla on haavoja, jotka eivät parane useisiin viikkoihin.

After Sun & Aloe Vera

 
After Sun Fluid
 
Aloe Vera-geeli
 
Huulivoide SPF 15
 
Aloe Vera Ihovoide

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei