Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Tämän vuoksi kaikki puhuvat macasta

Macajuuri kasvaa Perussa ja se sisältää runsaasti ravintoaineita. Juoman sekaan sekoitettua puhdasta macajauhetta käytetään nykyään energisoivana ravintolisänä. Mutta mihin maca oikeastaan on hyväksi?

Macajauhetta käytetään usein tuotteissa, jotka edistävät hormoniterveyttä.

Mitä maca on?

Macaa kutsutaan joskus myös "Amazonin ginsengiksi" ja kuten ginsengiä, sitä on kauan käytetty perinteisessä lääketieteessä virkistystarkoituksessa. Macajuuri on peräisin Perun Andeilta, missä se kasvaa korkealla ja selviytyy ankarissa olosuhteissa. Ulkonäöltään macajuuri muistuttaa pientä lanttua, mutta sen maku on enemmän piparjuurimainen. Energisoivien ominaisuuksiensa lisäksi maca on suosittu naisten terveydessä erityisesti sen mahdollisen vaikutuksen vuoksi vaihdevuosioireisiin ja hedelmällisyyteen. Macaa kehutaan myös sen halukkuutta lisäävistä ominaisuuksista ja mahdollisesta vaikutuksesta mielialaan.

Mihin maca on hyväksi?

Maca on ravinteikas voimanlähde, joka sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita kuten muun muassa C- ja E-vitamiinia, rautaa, seleeniä, kaliumia ja sinkkiä. Se sisältää myös runsaasti kuituja, aminohappoja ja mikroravinteita kuten lipidejä, karotenoideja, polyfenoleja ja alkaloideja, jotka kaikki edistävät macan terveyttä tukevia ominaisuuksia. Maca on niin kutsuttu adaptogeeni, mikä tarkoittaa, että sen uskotaan auttavan kehoa käsittelemään rasituksia. Adaptogeenien uskotaan esimerkiksi vähentävän uupumuksen tunnetta stressin aikana ja parantavan keskittymistä vaativissa tilanteissa. Muita tunnettuja adaptogeenejä ovat ruusujuuri, ashwagandha, reishi ja schisandra.

Kuinka macajauhetta käytetään?

Yleisin tapa nauttia macaa on jauheena, mutta sitä löytyy myös kapseleina. Macajauhe voidaan sekoittaa haluttuun juomaan tai smoothieen lisäenergian saamiseksi. Macajauhe on energisoiva ravintolisä, joten se sopii erinomaisesti aamun aloitukseen tai ennen treeniä.

Vinkki! Kokeile viilentävää macasmoothieta reseptimme avulla!

Maca ja hedelmällisyys

Macaa käytetään usein tuotteissa, jotka edistävät naisten terveyttä ja hormonitasapainoa. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että sillä voi olla positiivisia vaikutuksia muun muassa energiaan, mielialaan ja hedelmällisyyteen sekä naisilla että miehillä (1).

Maca ja vaihdevuodet

Naiset ovat käyttäneet macaa satojen vuosien ajan, ja sen vaikutuksia vaihdevuosien aikana on tutkittu (2). Yhdessä katsauksessa tutkijat tarkastelivat neljää erilaista satunnaistettua tutkimusta, joissa oli tutkittu macan vaikutuksia eri muodoissa terveillä vaihdevuosivaiheessa olevilla naisilla. Kaikissa tutkimuksissa käytettiin lumeryhmää tulosten vertailuun. Kaikki tutkimukset osoittivat, että macalla oli suotuisia vaikutuksia vaihdevuosioireisiin. Toteutetut tutkimukset ovat kuitenkin pieniä, ja suurempia tutkimuksia tarvitaan macajauheen vaikutuksen varmistamiseksi vaihdevuosien aikana (3). Macan vaikutuksen tarkkaa mekanismia vaihdevuosien aikana ilmeneviin oireisiin ei vielä tiedetä.

Vinkki! Sekoita teelusikallinen macajauhetta 3 dl hedelmämehuun saadaksesi nopeaa energiaa!

Maca lisäämään halukkuutta

Macaa on tutkittu myös sen mahdollisesta vaikutuksesta naisten seksuaaliseen halukkuuteen vaihdevuosien aikana, ja sen on todettu vähentävän ahdistusta ja lisäävän halukkuutta (4). Miesten keskuudessa tehty tutkimus osoitti, että koehenkilöiden koettu seksuaalinen halukkuus lisääntyi, vaikka testosteronitasoissa tai masennustasoissa ei havaittu muutoksia (5).

Tuotevinkkejä

 
Maca-jauhe, Luomu
 
Maca-jauhe
 
Punainen Maca-jauhe
 
Maca Powder
 
Maca ja L-arginiini

Lähteet:

  1. Gustavo F Gonzales, Carla Gonzales, Cynthia Gonzales-Castañeda. 2009. Lepidium meyenii (Maca): a plant from the highlands of Peru--from tradition to science. (Viitattu 6.11.2024)
  2. H O Meissner, A Mscisz, H Reich-Bilinska, P Mrozikiewicz, T Bobkiewicz-Kozlowska, B Kedzia, A Lowicka, I Barchia. 2006. Hormone-Balancing Effect of Pre-Gelatinized Organic Maca (Lepidium peruvianum Chacon): (III) Clinical responses of early-postmenopausal women to Maca in double blind, randomized, Placebo-controlled, crossover configuration, outpatient study. (Viitattu 6.11.2024)
  3. Alisa Johnson, Lynae Roberts, Gary Elkins. 2019. Complementary and Alternative Medicine for Menopause. (Viitattu 6.11.2024)
  4. Nicole A Brooks, Gisela Wilcox, Karen Z Walker, John F Ashton, Marc B Cox, Lily Stojanovska. 2008. Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content. (Viitattu 6.11.2024)
  5. G F Gonzales, A Córdova, K Vega, A Chung, A Villena, C Góñez, S Castillo. 2002. Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. (Viitattu 6.11.2024)

```

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei