Tee oma saippua
Oman saippuan valmistaminen kotona on tullut yhä suositummaksi, eikä sen tarvitse olla ollenkaan vaikeaa. Valmistamalla oman saippuan, voit olla varma, että se on ympäristöystävällinen ja sisältää aineita, jotka ovat hyviä iholle. Täältä löydät reseptin oman saippuan tekoon ja voit myös lukea lisää siitä, mitä aineita tulisi välttää kaupasta ostetussa saippuassa.
Kotitekoiset saippuat ovat ystävällisempiä sekä sinulle että ympäristölle. Lisäksi oman saippuan tekeminen on sekä helppoa että hauskaa!
Tietoa saippuasta
Ensimmäiset saippuareseptit on löydetty 4000 vuotta vanhoista Mesopotamian saviruukuista. Rooman valtakunnan aikana saippuaa käytettiin erilaisten vaivojen hoitoon. Kun Rooman valtakunta sitten tuhoutui, saippuanvalmistuksen taito unohdettiin ja sairauksien määrä lisääntyi. Lähi-idässä aloitettiin noin 500 jKr. saippuan valmistus, joka on edelleen pohjana saippuoille, joita käytämme tänään. Nämä saippuat koostuivat usein kasviöljyistä, tuhkasta ja yrteistä.
Miksi käytämme saippuaa?
Käsien peseminen saippualla on osoittautunut myös parhaaksi tavaksi päästä eroon käsissä olevista bakteereista. Varmistaaksesi, että kädet ovat todella puhtaat, sinun tulisi huolellisesti saippuoida kädet, sekä päältä, kämmenpinnasta että sormien välistä. Sinun tulisi myös saippuoida vähintään 15-20 sekunnin ajan - vinkki on hyräillä laulua, jolla on sama pituus joka kerta kun peset kätesi ajankulun seuraamiseksi. On myös tärkeää huolehtia siitä, että kädet kuivuvat kunnolla pesun jälkeen, sillä bakteerit viihtyvät kosteassa.
Kuinka saippuaa valmistetaan?
Nykyään on olemassa kolme päätyyppiä saippuan valmistuksessa. Teollisuus tuottaa suurimman osan. Lisäksi on valmistajia, jotka perinteisesti tekevät oliiviöljysaippuaa, sekä pieniä paikallisia saippuanvalmistajia, jotka valmistavat saippuaa käsin.
Saippuan valmistus tapahtuu kemiallisen prosessin kautta rasvan ja lipeän välillä. Tätä reaktiota kutsutaan saippuoitumiseksi ja prosessin aikana glyseriini vapautuu. Glyceriini on pehmentävä aine, mutta teollisessa saippuanvalmistuksessa tämä rasvahappo poistetaan ja sitä käytetään muuhun. Tämä tarkoittaa, että teollisesti valmistettu saippua ei ole lainkaan mietoa ja kosteuttavaa, vaan päinvastoin kuivattavaa.
Teollinen saippuan valmistus.
Käsintehty saippua voi olla sekä kylmäprosessi- että kuuma-prosessimenetelmällä tehty. Molemmissa prosesseissa rasva ja öljy sekoitetaan lipeän kanssa energisella sekoittamisella. Sitten saippua kaadetaan muotteihin, missä se saa jähmettyä ennen leikkaamista. Kylmäprosessisaippuan annetaan kypsyä muutaman viikon ajan, jotta saostus olisi valmis. Kuuma-prosessisaippua keitetään miedolla lämmöllä useita tunteja ennen kaatamista muotteihin. Se on sitten valmis käytettäväksi suoraan. Käsintehty saippua on usein pehmeämpi kuin teollinen saippua ja tuntuu hieman rasvaiselta kosketettaessa. Tämä johtuu korkeasta glyseriinipitoisuudesta ja siitä, että se on usein ylirasvattu, mikä samalla tekee siitä kosteuttavan.
Vaarallisia aineita saippuassa
Teollisesti valmistetussa saippuassa on usein joukko erilaisia lisäaineita, jotka voivat kuivattaa ihoa ja aiheuttaa allergioita. Lisäksi saippuassa on usein aineita, jotka ovat myrkyllisiä vesieliöille. Tietämällä, mitkä aineet ovat hyvä välttää, on helpompi löytää saippua, joka on ystävällinen sekä ihollesi että ympäristölle.
SLES/SLS: SLS (Sodium Lauryl Sulfate) ja SLES (Sodium Laureth Sulfate) ovat molemmat sulfaatteja. Sulfaatteja käytetään usein saippuassa, suihkugeelissä ja muissa puhdistusaineissa, koska ne luovat vaahtoa. Valitettavasti sulfaatit ovat myös voimakkaasti ihoa kuivattavia ja voivat siksi ärsyttää ihoa, hiuspohjaa ja silmiä.
PEG: PEG (Polyetyleeniglykoli) on synteettinen emulgointiaine. Ainetta käytetään parantamaan saippuan säilyvyyttä ja sitä käytetään myös rasva-aineena nestemäisessä saippuassa. Aine on allergeeninen ja ärsyttää silmiä.
Triclosan: Triclosan on bakteeritappaja, joka toimii myös säilöntäaineena saippuoissa. Tämä aine on erittäin myrkyllinen vesistöissä eläville organismeille. Triclosania ei myöskään voida poistaa vesilaitoksissa, joten se päätyy meriimme, jokiimme ja järvillemme.
DEA, TEA, MEA ja ETA: DEA (di-etaanoli-amiini), TEA (trietaanoliamiini), MEA (monoetaanoliamiini) ja ETA (etanoli-amiini) ovat synteettisiä kemikaaleja, joita käytetään emulgointiin, puhdistukseen tai pH-regulointiin saippuoissa ja shampoissa. Yhdessä muiden ainesosien kanssa ne saattavat reagoida ja muodostaa nitrosamiineja, jotka ovat karsinogeenisia.
Varmistaaksesi, että vältät myrkyllisiä aineita sisältävän saippuan, valitse ympäristömerkitty saippua, käsintehty saippua tai tee oma saippuasi.
Kiinteän saippuan resepti
Tässä on pari yksinkertaista reseptiä kotitekoiseen kiinteään saippuaan. Tätä menetelmää kutsutaan myös sulata ja kaada. Eteeristen öljyjen avulla voit sitten vaihdella tuoksua ja tehoa loputtomasti omien mieltymystesi mukaan. Nämä reseptit on tehty käyttämällä eteeristä sitruunaöljyä, joka on sekä virkistävä että bakteereja tappava, sekä laventeliöljyä, joka on rauhoittava ja relaxing. Eteerisellä öljyllä on kyky välittää sekä tunne että tuoksu. Valitsemalla suosikkisi eteeristen öljyjen joukosta, voit luoda saippuoita kaikkiin tilanteisiin!
Sitruunasaippua
Sitruuna on mainio saippuoiden ainesosa. Se piristää aistejasi samalla kun sillä on antibakteerisia ominaisuuksia!
Sitruunasaippuan resepti |
• 500 g PURE Saippuamassaa |
• 30 tippaa eteeristä sitruunaöljyä (ja hieman raastettua sitruunankuorta) |
• Mahdollisesti 2-3 tippaa saippuaväriä (ehdotuksena keltainen) |
• Saippuamuotteja, muffinssimuotteja tai uunivuoka, joka on vuorattu leivinpaperilla |
Näin se tehdään:
1. Leikkaa saippuamassa pienemmiksi paloiksi ja sulata se kulhossa vesihauteessa.
2. Anna saippuamassan sulaa varovasti ilman kiehumista. Sekoita varovasti samalla kun poistat kuplia.
3. Poista massa liedeltä ja anna sen jäähtyä hieman. Lisää eteerinen öljy ja sitruunankuori/laventelin lehti.
4. Kaada massa saippuamuotteihin, mieluiten silikoniin, ja anna jähmettyä yön yli.
5. Kun saippua on jähmettynyt, poista se varovasti muotista. Kääri se leivinpaperiin.
Vinkki! Koristele pakkaus oman maun mukaan. Käytä saippuaa itse tai anna se kauniina lahjana!
Laventelisaippua
Eteerinen laventeliöljy antaa saippualle rentouttavan ja rauhoittavan tuoksun.
Laventelisaippuan resepti |
• 500 g PURE Saippuamassaa |
• 2-4 tl kuivattua laventelia |
• 20-30 tippaa eteeristä laventeliöljyä |
• Mahdollinen saippuaväri (ehdotus: lila, sekoittamalla punainen ja sininen) |
• Saippuamuotit, muffinssimuotit tai uunivuoka leivinpaperilla |
Näin teet:
1. Sulata saippuamassa kulhossa vesihauteessa. Anna saippuamassan sulaa varovasti kiehumatta. Sekoita kevyesti samalla kun poistat kuplia.
2. Poista massa liedeltä ja anna jäähtyä hieman. Sekoita sitten sisään eteeristä sitruunaöljyä ja mahdollisesti raastettua sitruunankuorta.
3. Kaada massa silikonimuotteihin.
4. Anna massan jähmettyä yön yli.
5. Kun saippua on jähmettynyt, poista se varovasti muotista. Kääri se leivinpaperiin.
Vinkki! Valitsemalla erilaisia kylmäpuristettuja öljyjä ja eteerisiä öljyjä voit varioida saippuoitasi loputtomasti.
Tarvikkeet kiinteälle saippualle
Resepti nestesaippualle
Nestesaippuan valmistaminen on sekä helppoa että hauskaa!
Helpoin nestemäinen saippua tehdään kiinteästä luomu saippuasta. Valitse vain suosikkisaippuasi ja sekoita se veteen ja eteeriseen öljyyn - ja kas vain! - sinulla on kotitekoinen nestemäinen saippua!
Tarvitset: |
• 30 grammaa ekologista kovaa saippuaa |
• 2 dl kuumaa vettä, keitetty ja hieman jäähtynyt sormenlämpöiseksi |
• Lisää 3 tippaa eteeristä öljyä, esimerkiksi eukalyptusöljy on virkistävää iholla |
• Tyhjiä pumppupulloja |
Näin teet:
1. Raasta saippua raastimella ja sekoita se lämpimään veteen.
2. Sekoita ja anna seistä seuraavaan päivään, sekoita sitten tasaiseksi klumpuilta ja lisää muutama tippa eteeristä öljyä. Laimenna tarvittaessa vedellä, jos se on liian paksua.
3. Kaada saippua saippuapumppuihin ja pulloihin säilytystä varten myöhempää täyttöä varten.
Raasta kova saippua ja sekoita lämpimään veteen. Sekoita.
Vinkki! Jotta nestemäinen saippua kestäisi pidempään, on hyvä, että vesi keitetään ensin.
Vinkki! Löydä Tarvikkeita Täältä, sekä Eteeriset Öljyt Täältä