Treenin positiiviset vaikutukset
Liikunta on monin eri tavoin hyväksi terveydellemme. Säännöllinen liikunta ja voimaharjoittelu hyödyttävät sekä sydäntämme että painoamme, vahvistaen niveliämme, immuunijärjestelmäämme, ja ne myös edistävää hyvää unen laatua ja parantaa mielialaa!
- Kuntoharjoittelun terveysvaikutukset
- Voimaharjoittelun terveysvaikutukset
Kuntoharjoittelun terveysvaikutukset
Fyysinen aktiivisuus pitää kehon vahvana ja terveenä.
Kuntoharjoittelun tunnetuin vaikutus on sen positiivinen vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen. Kun sykkeemme nousee, sydämemme joutuu tekemään enemmän töitä toimittaessaan happirikasta verta kehoon nopeammalla tahdilla, koska hapenkulutus kasvaa. Tätä voidaan pitää voimaharjoitteluna sydämelle, sillä sydän on lihas, jota voidaan treenata vahvemaksi. Vahva sydän voi helpommin ja vähemmällä vaivalla pumpata verta koko kehoon, mikä vähentää vastusta valtimoissa. Tämä edistää verenpaineen laskua, mikä on positiivista sydän- ja verisuoniterveydelle. Suositus on, että treenisession tulisi kestää vähintään 30 minuuttia, jotta sydämen vahvistava vaikutus toteutuu. Kuntoharjoittelu ei ainoastaan vahvista sydäntä, vaan se voi myös parantaa solujen hapenottoa, mikä voi auttaa kehoa käsittelemään paremmin veren rasva-aineita.
- Auttaa vahvistamaan sydäntä.
- Hyvä keino painonpudotuksessa.
- Auttaa sinua nukkumaan paremmin.
Kuntoharjoittelu
Lisäksi kuntoharjoittelu lisää insuliiniherkkyyttä, jolloin insuliinia tarvitaan vähemmän saavuttamaan haluttu vaikutus. Kuntoharjoittelulla voi siis olla merkitystä tyypin 2 diabeteksen riskin vähentämisessä, joka johtuu siitä, että keho ei reagoi asianmukaisesti insuliinivasteisiin.
Matalan intensiteetin kuntoharjoittelu voi myös auttaa sinua, jos yrität laihtua, sillä se edesauttaa rasvan muuttumista kehon polttoaineeksi korkean intensiteetin harjoitteluun verrattuna. Jos harjoittelet liian intensiivisesti, keho käyttää pääosin nopeaa energiaa nopeiden hiilihydraattien muodossa, mikä johtaa vähäisempään rasvanpolttoon. Pitkät kävelylenkit ja pyöräily voivat olla hyödyllisiä niille, jotka haluavat laihtua.
Aivot saattavat myös reagoida positiivisesti fyysiseen aktiivisuuteen, ja muun muassa liikunta saa aikaan mielihyvähormonien, kuten dopamiinin ja serotoniinin, vapautumista. Dopamiini on oikea "hyvän olon" hormoni, jolla on merkitystä motoriikassa, tunnetiloissa ja mielialassa. Serotoniini on signaaliaine, joka vaikuttaa muun muassa unen laatuun, ruokahaluun ja mielialaan. Siksi monet ihmiset treenaavatkin laskeakseen stressitasoaan, tunteakseen itsensä onnellisemmiksi ja nukkuakseen paremmin.
Tutkimukset viittaavat myös siihen, että kuntoharjoittelu voi vähentää osteoporoosin (luukadon) riskiä, koska se voi lisätä luuntiheyttä. Jos tavoitteenasi on juuri tämä, sinun kannattaa harkita voimaharjoittelua, koska se näyttäisi olevan tehokkain tapa parantaa luiden tiheyttä ja lujuutta.
Voimaharjoittelun terveysvaikutukset
Voimaharjoittelu voi edistää positiivisesti luuston terveyttä.
Voimaharjoittelu ei ainoastaan lisää lihasmassaa ja voimaa, vaan sen uskotaan myös lisäävän luuntiheyttä. Tämä voi johtua siitä, että ylimääräinen paino saa todennäköisesti luusolut siirtymään niihin alueisiin, joissa niitä eniten tarvitaan, ja voi siten edistää luunmuodostusta. Yksi luusolujen tehtävistä on tukea kollageenin muodostusta, joka on erittäin tärkeä ainesosa kehomme kudosten vakauden ja voiman kannalta. Kollageeni on myös tärkeää nivelillemme, koska se muodostaa osan rustosta.
Lihakset voivat olla hyödyllisiä monin eri tavoin, esimerkiksi ne voivat auttaa vähentämään vammojen riskiä, koska ne tukevat kehoa. Voimaharjoittelu voi myös auttaa vahvistamaan lihaksia heikoissa nivelissä, jotka saattavat aiheuttaa kipua. Lisäksi lihasmassa on hyväksi ryhdille, mikä on tärkeää monien selkä- ja lihasongelmien ehkäisemiseksi.
- Voi edistää positiivisesti luuston terveyttä.
- Lihakset auttavat vähentämään vammojen riskiä.
- Lihakset lisäävät kehon energiankulutusta.
Voimaharjoittelu
Lisäksi lihakset voivat vaikuttaa painoon. Lihakset kuluttavat paljon energiaa, joten suurempi lihasmassa voi olla tärkeä sinulle, joka haluat laihtua, tai joka haluat säilyttää nykyisen painosi.
Lisäksi voimaharjoittelu voi tuoda mukanaan monia kuntoliikunnan terveyshyötyjä, ja sillä voi mm. olla merkitystä unelle, mielihyvän tunteelle ja motoriikalle. On myös tutkimuksia, joiden mukaan fyysinen aktiivisuus voi edistää immuunijärjestelmän toimintaa. Tätä ei ole vielä tieteellisesti todistettu, mutta teoriana on, että se edistää immuunisoluaktiivisuutta, joka voi auttaa torjumaan bakteereja.