Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Tutustu leväöljyyn, kasvipohjaiseen omega-3-lähteeseen

Opi lisää leväöljystä, joka on kasvipohjainen lähde omega-3-rasvahapoille. Koska leväöljy sisältää runsaasti DHA:ta ja EPA:ta, se on hyvä vaihtoehto vegaaneille ja niille, jotka haluavat välttää kalaöljyä. Tässä artikkelissa käymme läpi leväöljyn hyödyt ja haitat perinteisiin omega-3-lähteisiin verrattuna.

Healthwell Leväöljy Omega-3 kiven päällä, veden edessä. Kivi on peittynyt levillä.Leväöljyä saadaan mikrolevistä.

Mitä on leväöljy?

Leväöljy saadaan mikrolevistä ja se on täysin kasvipohjainen lisäravinne. Se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja DHA:ta ja EPA:ta, jotka ovat tärkeitä terveydellemme. Yhä useamman etsiessä kestäviä ja luonnollisia ravintolisiä, leväöljystä on tullut suosittu vaihtoehto perinteisille omega-3-lähteille. Koska kalat saavat omega-3:a syömällä mikroleviä, leväöljyä voidaan pitää näiden rasvahappojen alkuperäisenä lähteenä. Valitsemalla leväöljyn saat omega-3:a ilman, että sinun tarvitsee syödä kalaa.

Miksi omega-3 on tärkeää?

Omega-3 on ihmisille välttämätön aine, mikä tarkoittaa, että emme voi tuottaa sitä itse, vaan meidän on saatava se ruoasta (1). Omega-3:a ja sen rasvahappoja on tutkittu kattavasti, ja ne ovat osoittautuneet hyödyllisiksi terveydelle. Kaksi yleisintä omega-3-rasvahappoa ovat DHA ja EPA, kaksi pitkäketjuista monityydyttymätöntä rasvahappoa, joilla on erilaisia rooleja kehossa. DHA on tärkeä aivojen ja näkökyvyn toiminnan kannalta sekä auttaa pitämään verirasvat normaalilla tasolla. Yhdessä EPA:n kanssa DHA voi myös auttaa pitämään verenpaineen normaalina ja tukea sydämen toimintaa.

Vegaanien ja kasvissyöjien voi olla vaikeaa saada riittävästi näitä aineita ruoasta. Raskaana olevia ja imettäviä naisia suositellaan varmistamaan omega-3:n, erityisesti DHA:n, saanti sikiön aivojen kehityksen vuoksi. Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee syömään kalaa useita kertoja viikossa omega-3:n saannin varmistamiseksi (2).

Tässä muutamia omega-3-rasvahappojen tarjoamia etuja:

  • Sydän- ja verisuoniterveys: omega-3 edistää sydämen normaalia toimintaa. Omega-3:n ja erilaisten sydänongelmien vähentyneen riskin välistä yhteyttä on tutkittu myös paljon (3, 4).
  • Aivoterveys: omega-3-rasvahappo DHA edistää aivojen normaalia terveyttä. Tutkimukset ovat osoittaneet, kuinka säännöllinen omega-3-rasvahappojen kulutus on yhdistetty parantuneeseen kognitiiviseen toimintaan ja vähentyneeseen masennusriskiin (5) sekä tiettyihin kognitiivisiin tiloihin (5, 6).
  • Tulehdusta vähentävä: tutkimuksilla on pyritty myös selvittämään, onko omega-3-rasvahapoilla tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia (5), ja saadut tulokset ovat olleet hyviä. Lisää tutkimuksia tarvitaan kuitenkin tulosten vahvistamiseksi.

Vinkki! Lue lisää Omega-3:sta artikkelistamme Tämän takia omega-3 on sinulle hyväksi.

Leväöljy: vegaaninen vaihtoehto kalaöljylle

Leväöljy, tai algomega, on ympäristöystävällinen ja kestävä omega-3-vaihtoehto. Koska leväöljy ei vaadi kalastusta, se ei edistä ylikalastusta eikä vaikuta meriekosysteemeihin samalla tavalla kuin jotkin kalapohjaiset omega-3-lisäravinteet voivat tehdä. Niille, jotka kuitenkin suosivat kalapohjaisia tuotteita, on saatavilla vaihtoehtoja "Friend of the Sea" -merkinnällä, mikä takaa tuotteen olevanperäisin kestävästä kalakannasta eikä edistä ylikalastusta.

Toinen leväöljyn etu on sen alhaiset ympäristömyrkkyjen pitoisuudet, koska levät kasvatetaan tarkasti valvotuissa olosuhteissa. Tämä tekee leväöljystä hyvän valinnan niille, jotka etsivät omega-3-lisäravinnetta, jolla on minimaalinen ympäristövaikutus.

Tarjolla on myös muita kasvipohjaisia omega-3-rasvahappojen lähteitä, kuten siemeniä, esimerkiksi pellavansiemenet ja chia-siemenet. Nämä siemenet sisältävät kuitenkin pääasiassa alfalinoleenihappoa (ALA), jonka keho muuttaa DHA:ksi ja EPA:ksi rajoitetusti. Tällöin levät ovat erinomainen kasvipohjainen omega-3-lähde, koska ne sisältävät EPA:ta ja DHA:ta, samoja rasvahappoja, joita saa rasvaisesta kalasta.

Kalaöljy, leväöljy tai krilliöljy: Mikä omega-3-lisäravinne sopii sinulle parhaiten?

Krilliöljy, kalaöljy ja leväöljy ovat suosittuja omega-3-rasvahappojen lähteitä, mutta niillä on erilaisia etuja ja haittoja. Mikä lisäravinne sopii sinulle parhaiten, riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä ja ravinnontarpeista.

Kalaöljy on suosittu omega-3-lähde, joka sisältää runsaasti EPA:ta ja DHA:ta. Joissakin kalaöljyissä voi olla kevyt kalan maku, joka voi tuntua epämiellyttävältä. Kalaöljy tarjoaa korkean annoksen tärkeitä rasvahappoja ja voi olla oikea vaihtoehto sinulle, joka haluat saada suurimman määrän omega-3:a per kapseli. Etsi "Friend of the Sea" -merkintä kestävästi pyydetyistä merituotteista, jotka eivät vaikuta negatiivisesti meriin.

Krilliöljy on tunnettu hyvästä imeytymiskyvystään ja sisältää antioksidantti astaksantiinia. Sillä on usein miedompi maku kuin kalaöljyllä. Krilliöljy on erinomainen valinta sinulle, joka etsit omega-3-lisäravinnetta, jolla on korkea biologinen hyötyosuus ja ylimääräisiä antioksidatiivisia ominaisuuksia. Etsi "Friend of the Sea" -merkintä kestävästi pyydetyistä merituotteista, jotka eivät vaikuta negatiivisesti meriin.

Leväöljy on kasviperäinen vaihtoehto, joka sopii sinulle, joka vältät kalaa tai suosit kasvipohjaisia lähteitä. Se ei sisällä raskasmetalleja ja sen tuotanto on kestävää, mikä rasittaa meriekosysteemejä vähemmän, vaikka EPA:n ja DHA:n pitoisuus voi olla hieman alhaisempi.

Tuotevinkit

 
Leväöljy Omega-3
 
Omega-3 Kalaöljy
 
Islantilainen Omega-3
 
Omega-3 Leväöljy
 
Antarctic Krilliöljy
 
Krilliöljy Omega-3

Viitteet:

1. Fu Y, Wang Y, Gao H, Li D, Jiang R, Ge L, Tong C, Xu K. Associations among Dietary Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids, the Gut Microbiota, and Intestinal Immunity. Mediators Inflamm. 2021 Jan 2;2021:8879227. (Viitattu 2024-08-30)

2. Livsmedelsverket. 2024. Fleromättat fett, omega-3, omega-6. (Viitattu 2024-09-02)

3. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association. Nutrition Committee. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. 2002 Nov 19;106(21):2747-57. (Viitattu 2024-08-30)

4. Safi U Khan, Ahmad N Lone. 2021. Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis. (Viitattu 2024-08-28)

5. Grosso G, Galvano F, Marventano S, Malaguarnera M, Bucolo C, Drago F, Caraci F. Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:313570. (Viitattu 2024-09-02)

6. Kiecolt-Glaser JK, Belury MA, Andridge R, Malarkey WB, Glaser R. Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain Behav Immun. 2011 Nov;25(8):1725-34. (Viitattu 2024-09-02)

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei