Valitse sinulle sopiva suola
Nykyään on olemassa useita erilaisia suolatyyppejä, joista valita. Perinteinen ruokasuola on jo pitkään ollut suosittu ruokapöytien lisänä, mutta perinteinen ruokasuola ei ole pelkästään kaikki mitä suolien maailmasta tarjota. Erilaisista suolatyypeistä on paljon opittavaa, jos haluat tehdä tarkkoja, terveellisiä valintoja suolan käytön suhteen. Oletko joskus tuntenut olosi erityisen suolannälkäiseksi ja miettinyt, mistä se johtuu? Jatka lukemista!
Tarvitsemme suolaa, mutta mikä niistä on sinulle paras? Lähtökohtana ovat omat tarpeesi.
Tarvitsemmeko kaikki suolaa? Oikea määrä, yksilölliset tarpeesi huomioiden
Suola on kiistanalainen aihe, ja tarvitsemme suolaa oikeassa määrässä, jotta voimme ylläpitää hyvää terveyttä. Monet saavat suolaa enemmän kuin on suositeltu, mutta on olemassa parempia vaihtoehtoja toisiin verrattuna.
Miksi tarvitsemme suolaa?
Suola on suurin natriumin lähde, kun verrataan muihin elintarvikkeisiin. Natrium itsessään on tärkeä happo-emästasapainolle ja kehon vesi- ja suolatasapainolle, ja sitä tarvitaan myös hermojen normaaliin toimintaan sekä glukoosin ja tiettyjen aminohappojen imeytymiseen. (1)
Toisaalta liiallinen suolan saanti ei ole terveydelle hyväksi. Liiallisen suolankulutuksen aiheuttamat terveyshaitat liittyvät sydän- ja verisuonitauteihin sekä aivohalvauksiin, johtuen usein korkeasta verenpaineesta. (2) EFSA on päätellyt, että kohonneiden natrium-tasojen ja verenpaineen nousun välillä on selvä yhteys perustuen 32 satunnaistetun ja kontrolloidun tutkimuksen tuloksiin. Saamme natriumia myös muista lähteistä kuin suolasta. Jos haluaa tietää natriumin saannistaan, on hyvä lukea suolapakkauksen natriumpitoisuus. (3)
Mikä on natrium? Välttämätön alkuaine ja mineraali oikeassa määrin
Vaikka runsas suolan saanti ei olekaan suositeltavaa, kun puhutaan natriumista jonka saat, on se kuitenkin tärkeä alkuaine ja mineraali, jota on luonnostaan kehossa. Yhdessä kalsiumin ja kaliumin kanssa se auttaa ylläpitämään solujen normaalia toimintaa sekä säätelemään kehon nesteitä. Liian pieni natriummäärä kehossa, niin kutsuttu hyponatremia, voi johtua useista syistä ? usein liiallisesta nesteensaannista, joka on laimentanut natriumia kehossa ja voi aiheuttaa ripulia, oksentelua tai liiallista hikoilua. Alhainen natriumin saanti on myös yhdistetty tiettyihin munuaissairauksiin ja tiettyjen vettä poistavien lääkkeiden käyttöön, joita käytetään hoitona joissakin sairauksissa. Oletko epävarma natriumin tarpeestasi? Vinkkinä on katsoa suositeltua päivittäistä saantia, mutta huolenaiheissa on aina parasta ottaa yhteyttä lääkäriin. Tällä hetkellä Pohjoismaiset ravintosuositukset suosittelevat 2-2,4 gramman määrää natriumia päivässä enimmäismääränä. (4)
Mitä ovat mineraalisuolat? Sinulle, joka haluat natriumia vähemmän ja laajemman kattauksen eri mineraaleja
On niin sanottuja mineraalisuoloja, jotka sopivat niille, jotka haluavat saada vähemmän natriumia ja samalla tärkeitä mineraaleja kuten esimerkiksi magnesiumia. Kansan suussa puhutaan usein muun muassa merisuolasta ja Himalajan suolasta mineraalisuoloina koska ne ovat luonnostaan esiintyviä suoloja, jotka sisältävät mineraaleja ja hivenaineita. Teknisesti ottaen myös tavallinen ruokasuola luokitellaan mineraalisuolaksi, koska se on kemiallinen yhdiste natriumin ja kloorin välillä. Toisaalta kannattaa muistaa, että ruokasuola on yleensä vähemmän rikastettu muiden mineraalien kanssa kuin jalostamattomat vaihtoehdot kuten esimerkiksi Himalajan ja merisuola.
Kuinka paljon suolaa minun pitäisi syödä päivässä?
Nykyään suositus on, ettei saisi nauttia enempää kuin teelusikallinen, eli 6 grammaa, suolaa päivässä. (1) Korkean verenpaineen tapauksessa suositellaan yleensä pienempää annosta neuvottele aina lääkärin kanssa, jos olet epävarma siitä, mikä on juuri sinulle oikein. Saamme suolaa myös liha- ja leikkeletuotteista, leivästä, juustosta ja valmisruoasta. (3) On olemassa myös vaihtoehtoja niille, jotka haluavat saada lisää mineraaleja, joissa on joko vähemmän tai enemmän natriumia. Me kaikki tarvitsemme suolaa toimiaksemme ja suoriutuaksemme mahdollisimman hyvin. Käytä sitä kohtuudella, lähtökohtana omat tarpeesi, mutta älä pelkää saada kehoosi tätä tärkeää ainetta.
Jodi suolassa
Jodi on tarpeellinen kropan aineenvaihdunnalle. Suola on yksi lähde, josta löytyy jodia, ja saat sitä myös eläinperäisistä tuotteista. Jotkut suolat voivat olla jodilla rikastettuja, ja silloin jodimäärän pitäisi näkyä suolan pakkauksessa. Toisaalta esimerkiksi merisuolassa on luontaisesti korkea jodipitoisuus. Riittävän jodin saanti on erityisen tärkeää raskauden ja imetyksen aikana. Jodin puutosriskissä ovat ensisijaisesti vegaanit (koska he eivät saa eläinperäisiä tuotteita) sekä ne, jotka eivät saa riittävästi jodia tai käytä jodioitua suolaa. Jodin puutos on historiallinen ongelma useissa maissa ja on sitä edelleen. Jodin vajaus voi johtaa kilpirauhasen suurenemiseen, jota kutsutaan struumaksi. Saadaksesi riittävästi jodia, tarvitset vain 3 grammaa jodioitua suolaa. Toisaalta koko jodintarpeesi ei tarvitse tulla suolasta, löydät ainetta myös esimerkiksi kalasta, äyriäisistä ja maitotuotteista. (3, 5)
Mikromuovit suolassa
Suolasta ja mikromuoveista
Suolasta on havaittu mikromuoveja. Mikromuovit koostuvat hyvin pienistä hiukkasista, fragmenteista, kuiduista ja muovi- sekä kumipelleteistä. Tällä hetkellä ei tiedetä, miten muovit vaikuttavat meihin ja ympäristöön yhtään terveysriskiä ei ole vahvistettu. Tarvitaan lisää tietoa, jotta nähtäisiin, miten plastit vaikuttavat ja mitkä ovat seuraukset. Mitä tiedetään on, että suuremmat hiukkaset ovat parempia koska suurempia mikropartikkeleita ei oteta vastaan suolistossa, ja siksi ne eivät kulkeudu kehoon. Pienemmät hiukkaset taas imeytyvät helpommin kehoon mitä pienemmät hiukkaset, sitä suurempi riski. (6)