Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Vinkit pirteämpään syksyyn

Energian tason lasku syksyn pimenevien päivien myötä on tuttua useimmille. Älä kuitenkaan anna syyspimeyden viedä energiaa arjestasi! Annamme sinulle parhaat vinkkimme pirteämpää ja energisempää syksyä varten.

Nainen istuu talonsa ulkopuolella portailla syksyisessä ympäristössä.Ota syksyn värit vastaan ja anna itsellesi parhaat edellytykset energiselle ja positiiviselle syksylle.


Buustaa vitamiineilla ja mineraaleilla

Keho tarvitsee hyviä ravintoaineita toimiakseen optimaalisesti, ja monipuolinen ja vaihteleva ruokavalio on tärkeä, jotta saat kaikki päivittäiset vitamiinit ja mineraalit. Ravintoaineiden puutos voi ilmetä väsymyksenä ja energian puutteena. Syö päivittäin hedelmiä ja vihanneksia, sillä ei ole salaisuus, että värikkäät ruoat sisältävät usein paljon vitamiineja ja mineraaleja. Suositeltu päivittäinen määrä hedelmiä ja vihanneksia aikuisille on 500 grammaa päivässä.

D-vitamiinin puute on yleinen syy siihen, miksi tunnemme itsemme väsyneeksi ja voimattomaksi syksyn ja talven aikana. D-vitamiinia muodostuu kehossa muun muassa auringonvalon kautta, ja kun syyspimeys laskeutuu, aurinkotunnit ovat niukkoja, minkä vuoksi D-vitamiinin puute on yleistä. Aurinkoa lukuun ottamatta saamme D-vitamiinia kalaruuista, kuten lohesta ja makrillista, D-vitamiinilla rikastetuista maitotuotteista ja lihasta, mutta ruoan kautta saatu määrä on pieni verrattuna aurinkoon. Siksi voi olla hyvä ottaa D-vitamiinilisää pimeämpänä vuodenaikana päivittäisen tarpeen turvaamiseksi. Lue lisää D-vitamiinista.

Pidä itsesi virkeänä kunnollisella unella ja palautumisella

Uni on tärkein palautumislähteemme ja olennainen osa hyvinvointiamme. Hyvin nukuttu yö parantaa kykyämme selvitä stressistä ja muista rasituksista, minkä lisäksi se vahvistaa immuunijärjestelmäämme. Aikuinen tarvitsee kuudesta yhdeksään tuntia unta vuorokaudessa, mutta tämä voi tietysti vaihdella henkilöstä toiseen. Kuinka virkeäksi tuntee itsensä yön jälkeen riippuu enemmän unen laadusta kuin sen pituudesta. Palautuminen on yhtä tärkeää virkeänä pysymisen kannalta syyspimeydestä selviämiseksi, ja magnesiumlisä voi olla siinä avuksi. Magnesium voi edistää parempaa unta ja siten nopeampaa palautumista. Voit myös kokeilla tehdä Sleepy Girl -Mocktailia, kirsikkajuomaa, jota nautitaan ennen nukkumaanmenoa. Se sisältää magnesiumia ja luonnollista melatoniinia, jotka rauhoittavat kehoa ja mieltä.

Vinkki virkeänä pysymiseen päivän aikana voi olla lyhyet 20-30 minuutin päiväunet, jos siihen on mahdollisuus. Yli 30 minuutin unet voivat viedä meidät syvään uneen, mikä voi tehdä meidät väsyneemmiksi herättyämme.

Liiku ja treenaa energistä syksyä varten

Kylmän ja pimeän tullessa sohva usein houkuttaa enemmän kuin päivittäinen liikunta, mikä voi helposti johtaa noidankehään. Liikunta ja harjoittelu tekevät meidät huomattavasti virkeämmiksi verrattuna siihen, ettemme liikkuisi. Jo pelkkä arkiaktiivisuus voi tehdä suuren eron koetussa energiatasossa. Käy kävelyllä, pyöräile, tai valitse portaat hissin sijaan. Lisäksi säännöllinen treenaaminen parantaa unta, mikä vuorostaan voi tehdä sinut virkeämmäksi

Raikasta ilmaa ja päivänvaloa

Ei ole ihme, että usein tuntee olonsa väsyneeksi syksyllä ja talvella, kun pimeys tekee meidät väsyneiksi. Syynä on päivänvalon puute, joka saa aivot tuottamaan enemmän melatoniinia, ns. unihormonia, mikä tekee meidät väsyneiksi myös päivällä, koska keho ei pysty erottamaan yötä ja päivää toisistaan. Yksi tapa herätä päivän mittaan ja ladata keho uudella energialla on ottaa lyhyt tauko ulkona. 20 minuutin kävely lounastauolla riittää, jotta aivot saavat uutta happea, samalla kun päivänvalo tekee meidät virkeämmiksi. Voit myös meditoida tai tehdä jooga-harjoituksen ulkona, jolloin luonnon voima vahvistaa koko kokemusta ja tekee siitä jotain aivan erityistä.

Buustaa hedelmillä ja kasviksilla

Valitse puhdasta ja ravitsevaa ruokaa kaikissa väreissä! Lisää hedelmiä ja vihanneksia joka päivä monipuolisen ruokavalion saavuttamiseksi, johon et koskaan kyllästy. Voit esimerkiksi valmistaa tuoreen salaatin tai vaikkapa paistaa, raastaa, grillata tai jopa leipoa vihanneksia luodaksesi uusia makuja. Smoothiet ja vastapuristettu mehu ovat myös erinomaisia tapoja saada kaikki hyödyt hedelmistä ja vihanneksista helposti.

Vinkki! Kokeile tätä reseptiä: Energiapatukat Super Fruitsilla. Kotitekoiset patukat täynnä ravitsevia ainesosia!

Joillakin vihanneksilla, hedelmillä ja marjoilla on lyhyempi säilyvyys, joten hyödynnä tilaisuus nauttia niistä niiden satokauden aikana. Silloin niiden maku on parhaimmillaan ja ne ovat edullisempi ja ympäristöystävällisempi valinta.

Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa

Ennen kuin menet nukkumaan, kirjoita ylös kolme asiaa, joista olet kiitollinen. Se voi olla ihmisiä elämässäsi, jotain positiivista, joka tapahtui päivän aikana tai jotain muuta, joka tuo sinulle iloa. Säännöllinen kirjoittaminen asioista, mistä olet kiitollinen, auttaa sinua tiedostamaan elämän myönteisiä asioita. Tutkimuksissa(1) on havaittu, että kiitollisuus ja hyvä terveys liittyvät toisiinsa.

Pidä taukoja näytöistä

Sammuta puhelin ja irrota se käsistäsi kokonaan muutaman kerran päivässä. Salli itsesi olla tekemättä mitään! Anna sekä silmillesi että aivoillesi tauko laittamalla puhelin pois ja sammuttamalla tietokone. Kannusta perhettä tai ystäviä tekemään samoin ja viettämään iltaa ilman teknologiaa. Kokeile sen sijaan ruudutonta viihdettä, kuten lautapelejä, ulkopelejä tai kirjan lukemista - helppo tapa tuntea olevasi läsnä ja virkeämpi syksyn aikana.

Näiden yksinkertaisten mutta tehokkaiden vinkkien avulla voit muuttaa syksyn energian ja hyvinvoinnin täyteiseksi ajaksi. Kun hoidat kehoasi ja mieltäsi kaikella ruokavaliosta ja liikunnasta nukkumiseen ja palautumiseen, pääset omaksumaan kaikki syksyn värit ja luot itsellesi parhaat olosuhteet olla energinen ja positiivinen koko syyskauden!

Lisää vinkkejä terveempään syksyyn:

  • Vietä aikaa ystävien ja perheen kanssa
  • Kokeile uusia, hauskoja aktiviteetteja
  • Kokeile uutta liikuntamuotoa
  • Valmista uusia, jännittäviä ruokia

LÄHTEET:

  1. Brenda H O'Connell, Deirdre O'Shea, Stephen Gallagher. 2017. Feeling Thanks and Saying Thanks: A Randomized Controlled Trial Examining If and How Socially Oriented Gratitude Journals Work. (Haettu: 2024-09-12)

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei