Voikukasta on moneksi
Voikukka on monille nurmikoille ei-toivottu vieras, mutta sen heittämisen sijaan kompostiin, voit käyttää sitä ruoanlaitossasi. Voikukalla on nimittäin monia terveyshyötyjä ja se on myös suosittu ravintolisä.
- Voikukka - terveellinen rikkaruoho
- Miksi voikukka on hyödyllinen
- Näin käytät voikukkaa
Voikukka - terveellinen rikkaruoho
Voikukka on ehkä yleisin rikkaruoho Suomen puutarhoissa ja monet nyrpistävät nenäänsä, kun nämä keltaiset kukat ilmestyvät nurmikolle. Monet eivät kuitenkaan tiedä, että tätä kasvia (yrttiä) voidaan syödä ja että se on täynnä terveellisiä aineita. Voikukka kuuluu mykerökukkaisiin kasveihin ja on monivuotinen kasvi, joka esiintyy monilla alueilla Euroopassa. Useat luontaistuotteet sisältävät voikukan lehtiä ja juuria. Lisäksi voikukista valmistettu viini on yleistä.
Miksi voikukka on hyödyllinen
Voikukka on monin tavoin hyödyllinen keholle. Se sisältää muun muassa luonnollisesti A, B ja C-vitamiinit ja kivennäisaineet, kaliumit, raudan ja sinkin. Voikukasta löydät myös karvasaineita. Tutkimukset ovat osoittaneet, että voikukan juuri voi vaikuttaa ruoansulatukseen stimuloimalla kuonatuotteiden erittymistä munuaisten ja maksan kautta (1). Ne stimuloivat myös sapen tuotantoa, joka on välttämätöntä rasvan hajoamiselle kehossa. Voikukan juuriuute otetaan usein kuurina kehon puhdistamiseksi. Voikukan juuri sisältää myös noin 25 % hiilihydraatteja, joten se on myös hyvä tämän ravintoaineen lähde.
Viime vuosina myös voikukan lehdet ovat saaneet huomiota erityisominaisuuksiensa vuoksi. Tutkimuksia on tehty siitä, miten voikukan lehtiuute voi vaikuttaa immuunijärjestelmään alttiina aikoina (2). Tutkimukset ovat osoittaneet, että voikukan lehdet sisältävät mielenkiintoisia aineita, jotka mahdollisesti voivat estää ei-toivotut proteiinit kehossa. Jotkut käyttävät nykyään voikukan lehtiä puhdistuskuurina. Myös lehdet sisältävät runsaasti C-vitamiinia, jota tarvitaan immuunijärjestelmäämme ja toimii antioksidanttina kehossa. Antioksidantit auttavat suojaamaan kehon soluja vapailta radikaaleilta, jotka muuten hyökkäisivät soluja vastaan ja saavat niiden rasvapitoiset solukalvot hapettumaan.
Näin käytät voikukkaa
Tuore voikukka voidaan hyödyntää monin tavoin ruoanlaitossa ja leivonnassa. Voikukan juurta voidaan kuoria ja keittää 15 minuuttia, minkä jälkeen sitä voidaan nauttia hiilihydraattien lähteenä. Voikukan lehdet voidaan käyttää salaatin seassa. Koska lehdet voivat olla jonkin verran katkeran makuisia, on suositeltavaa kerätä ne keväällä, kun ne ovat vielä pieniä ja vähemmän katkeran makuisia. Keväällä myös lehtien C-vitamiinipitoisuus on korkeimmillaan. Kukka on makean makuinen ja sitä voidaan käyttää voikukkasiirapin valmistamiseen tai kuivaamiseen yrttiteeksi. Alla on erittäin helppo ja maukas yrttitee resepti.
Jos et halua käyttää tuoreita voikukkia, voit ostaa ravintolisiä, jotka sisältävät voikukan uutetta. Nämä sisältävät suuren määrän voikukkauutetta ja ovat helppo ja kätevä tapa hyödyntää voikukan terveellisiä ominaisuuksia.
Valmista oma voikukkateesi
Omien voikukkateiden valmistaminen on erittäin yksinkertaista. Anna kukkien kuivua lakanalla tai kankaalla viiden päivän ajan. Kiehauta sen jälkeen vettä ja lisää kuivatut voikukat (noin teelusikallinen voikukkia on sopiva määrä) ja anna niiden hautua noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon pieni nokare hunajaa ravintoaineiden lisäämiseksi. - Nauti voikukkateestä!
Voikukka lisäravinteena:
Viitteet:
1. Bokelman M, Jean. 2022. Dandelion (Taraxacum officinale): Leaf and Root.
2. Hoai Thi Thu Tran, Nguyen Phan Khoi Le, Michael Gigl, 2021. Common dandelion (Taraxacum officinale) efficiently blocks the interaction between ACE2 cell surface receptor and SARS-CoV-2 spike protein D614, mutants D614G, N501Y, K417N and E484K in vitro