Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Lähettiläät | Treeni | DIY- ja Kauneudenhoito | Reseptit

Voikukasta on moneksi

Voikukka on monille nurmikoille ei-toivottu vieras, mutta sen kompostiin heittämisen sijaan voit käyttää sitä ruoanlaitossasi. Voikukalla on nimittäin monia terveyshyötyjä ja se on myös suosittu ravintolisä.

Voikukka – terveellinen rikkaruoho

Voikukka on ehkä yleisin rikkaruoho Suomen puutarhoissa ja monet nyrpistävät nenäänsä, kun nämä keltaiset kukat ilmestyvät nurmikolle. Monet eivät kuitenkaan tiedä, että tätä kasvia (yrttiä) voidaan syödä ja että se on täynnä terveellisiä aineita. Voikukka kuuluu mykerökukkaisiin kasveihin ja on monivuotinen kasvi, jota esiintyy monilla alueilla Euroopassa. Useat luontaistuotteet sisältävät voikukan lehtiä ja juuria. Lisäksi voikukista valmistettu viini on yleistä.

Miksi voikukka on hyödyllinen

Voikukka on monin tavoin hyödyllinen keholle. Se sisältää muun muassa A-, B- ja C-vitamiineja ja kivennäisaineita kaliumia, rautaa ja sinkkiä. Voikukasta saa myös karvasaineita. Tutkimukset ovat osoittaneet, että voikukan juuri voi vaikuttaa ruoansulatukseen stimuloimalla kuonatuotteiden erittymistä munuaisten ja maksan kautta (1). Ne stimuloivat myös sapen tuotantoa, joka on välttämätöntä rasvan hajoamiselle kehossa. Voikukan juuriuute otetaan usein kuurina kehon puhdistamiseksi. Voikukan juuri sisältää myös noin 25 % hiilihydraatteja, joten se on myös hyvä hiilihydraattien lähde.

Viime vuosina myös voikukan lehdet ovat saaneet huomiota erityisominaisuuksiensa vuoksi. Tutkimuksia on tehty siitä, miten voikukan lehtiuute voi vaikuttaa immuunijärjestelmään alttiina aikoina (2). Tutkimukset ovat osoittaneet, että voikukan lehdet sisältävät mielenkiintoisia aineita, jotka mahdollisesti voivat estää ei-toivotut proteiinit kehossa. Jotkut käyttävät nykyään voikukan lehtiä puhdistuskuurina. Myös lehdet sisältävät runsaasti C-vitamiinia, jota tarvitaan immuunijärjestelmäämme ja se toimii antioksidanttina kehossa. Antioksidantit auttavat suojaamaan kehon soluja vapailta radikaaleilta, jotka muuten hyökkäisivät soluja vastaan ja saavat niiden rasvapitoiset solukalvot hapettumaan.

Näin käytät voikukkaa

Tuore voikukka voidaan hyödyntää monin tavoin ruoanlaitossa ja leivonnassa. Voikukan juurta voidaan kuoria ja keittää 15 minuuttia, minkä jälkeen sitä voidaan nauttia hiilihydraattien lähteenä. Voikukan lehdet voidaan käyttää salaatin seassa. Koska lehdet voivat olla jonkin verran katkeranmakuisia, on suositeltavaa kerätä ne keväällä, kun ne ovat vielä pieniä ja vähemmän katkeranmakuisia. Keväällä myös lehtien C-vitamiinipitoisuus on korkeimmillaan. Kukka on makean makuinen ja sitä voidaan käyttää voikukkasiirapin valmistamiseen tai kuivaamiseen yrttiteeksi. Alla on erittäin helppo ja maukas yrttitee resepti.

Jos et halua käyttää tuoreita voikukkia, voit ostaa ravintolisiä, jotka sisältävät voikukan uutetta. Nämä sisältävät suuren määrän voikukkauutetta ja ovat helppo ja kätevä tapa hyödyntää voikukan terveellisiä ominaisuuksia.

Valmista oma voikukkateesi

Oman voikukkateen valmistaminen on erittäin yksinkertaista. Anna kukkien kuivua lakanalla tai kankaalla viiden päivän ajan. Kiehauta sen jälkeen vettä ja lisää kuivatut voikukat (noin teelusikallinen voikukkia on sopiva määrä) ja anna niiden hautua noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon pieni nokare hunajaa ravintoaineiden lisäämiseksi. Nauti voikukkateestä!

Voikukka lisäravinteena:

 
Voikukanlehtiuute
 
Voikukanjuuriuute
 
Maksantoiminta+

Viitteet:

1. Bokelman M, Jean. 2022. Dandelion (Taraxacum officinale): Leaf and Root.
2. Hoai Thi Thu Tran, Nguyen Phan Khoi Le, Michael Gigl, 2021. Common dandelion (Taraxacum officinale) efficiently blocks the interaction between ACE2 cell surface receptor and SARS-CoV-2 spike protein D614, mutants D614G, N501Y, K417N and E484K in vitro

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei