Löydä hengityksesi
Hengitys on automaattinen prosessi, jota meidän ei tarvitse miettiä, kun kaikki toimii kuten pitää. Mutta on ollut tiedossa tuhansia vuosia, että hengitys vaikuttaa hyvinvointiimme. Ota kontrolli hengityksestäsi.
- Mitä kehossa tapahtuu, kun hengitämme?
- Hengityksen merkitys hyvinvoinnille
- Miten hengitys vaikuttaa uneen
- Tietoinen hengittäminen
- Hengitä uusi vuosi sisään - Hengitysharjoitus!
Oikeanlainen hengittäminen voi vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiimme.
Hengittäminen on synnynnäinen automaattinen refleksi, emmekä yleensä edes ajattele hengittävämme. Siitä huolimatta, tavalla, jolla hengitämme, voi olla suuri vaikutus siihen, miten voimme. Tietoisuus hengityksen merkityksestä on ollut olemassa tuhansia vuosia ja se on suuri osa käytäntöjä, kuten joogassa ja mindfulnessia. Joogaperinteessä hengitystä kuvataan joskus kehon ja sielun välisenä linkkinä. Se voi rauhoittaa ja tasapainottaa meitä ja ankkuroitua meidät nykyhetkeen.
Mitä kehossamme tapahtuu kun hengitämme?
Keskimääräisessä hengenvedossa keuhkoihin virtaa noin puoli litraa ilmaa. Rintakehä laajenee, kun paine laskee ja happi pääsee keuhkorakkuloihin. Tämän jälkeen se siirtyy verenkiertoon ja kuljetetaan kehon eri osiin. Uloshengityksen aikana elimistöstä poistuu haitallista hiilidioksidia, joka on vahingollista, jos se pysyy kehossa liian kauan. Happi on välttämätön kaikkien kehon solujen normaalille toiminnalle, eikä aivojen toiminta selviä ilman happea muutamaa minuuttia kauempaa. Vaikka hengitystä säätelee aivojen hengityskeskus erilaisten refleksien avulla, on kuitenkin mahdollista itse vaikuttaa hengitykseensä.
Hengityksen merkitys hyvinvoinnille
Kun keho lepää, hengitämme noin kaksitoista kertaa minuutissa. Jos rasitat itseäsi, hengität nopeammin koska keho tarvitsee enemmän happea jaksamiseen. Stressin ja ahdistuksen aikana saattaa käydä niin, että hengitys muuttuu nopeaksi ja pinnalliseksi. Tämä tarkoittaa, että hengitämme ylös rintakehään asti käyttämättä koko hengityselimistöä, mikä voi johtaa huonompaan hapen määrään veressä. Veren vähäinen hapen määrä voi aiheuttaa useita negatiivisia seurauksia ja johtaa muun muassa siihen, että soluilla on vaikea päästä eroon toksiineista ja muista haitallisista aineista, mikä voi vaikuttaa haitallisesti hermostoon. Se voi myös vaikuttaa suorituskykyyn ja voimme kokea energian puutetta.
Tuotevinkit
Kuinka hengitys vaikuttaa uneen
Samalla tavalla kuin stressi voi nopeuttaa hengitystä, pinnallinen hengitys itsessään voi signaloida stressiä keholle. Tämä voi tehdä vaikeammaksi rauhoittua illalla ja johtaa häiriintyneeseen yöuneen. Hengitäesmme sen sijaan rauhallisesti ja rytmiikkaan, kerromme kehollemme, että emme ole vaarassa. Rauhallinen hengitys voi pidemmän päälle johtaa vahvempaan immuunijärjestelmään, vähemmän stressiin ja parempaan unenlaatuun. Rauhallisen hengityksen saavuttaminen stressaavissa tilanteissa saattaa vaatia, että kiinnitämme siihen erityistä huomiota. Saattaa riittää, että pysähdyt muutaman kerran päivässä ja huomaat, miten hengität. - Hallitse unta hallitsemalla hengitystäsi.
Tietoinen hengitys
Kaikki voivat oppia hengittämään oikein, usein tarvitaan vain sitä, että huomaamme, miten hengitämme, jotta voimme muuttaa sitä. Rauhallisen ja harmonisen hengityksen omaaminen voi tuoda monia etuja. Se voi vaikuttaa verenpaineeseen, vatsaan, immuunipuolustukseen ja keskittymiskykyyn. Se voi vähentää stressihormonien määrää kehossa ja johtaa rentoutuneempaan leukaan, selkään ja niskaan. Tietoisessa hengityksessä sympaattinen hermosto aktivoituu, mikä viestii aivoille, että kaikki on kunnossa. Kokeile alla olevaa harjoitusta ja näe, sopiiko se sinulle. Ja miltä harjoituksen jälkeen tuntuu kehossa- ja olossasi.
Jo muutaman minuutin tietoinen hengitys päivässä voi johtaa muutokseen.
Hengitä sisään hengitysharjoitus - rauhoita hermostosi
Vuorohengitys, jota kutsutaan myös nimellä Nadi Shodhana, on jooginen hengitysharjoitus. Se koostuu sanoista Nadi, joka tarkoittaa “kanavaa” tai “virtausta” ja shodana, joka tarkoittaa “puhdistusta”. Harjoitus perustuu hengittämiseen sisään ja ulos joka toisesta sieraimesta näin rauhoittaen hermostoa.
Tee näin:
- Istu mukavasti ja pyri pitämään selkäsi suorana, jotta ilma pääsee virtaamaan esteettä
- Sulje toinen sierain nimettömälläsi ja hengitä sisään
- Pidä hengitystäsi
- Vapauta nimetön ja sulje toinen sierain peukalolla ja hengitä ulos
- Pidä hengitystäsi
Toista muutaman minuutin ajan ja huomioi muutos. Toivottavasti hengityksesi on muuttunut harmonisemmaksi!
Viitteet:
- Näin toimivat hengitystiet ja keuhkot - 1177
- Hengityksen itseohjautuvuus ensisijaisena hoitona ahdistukseen - PubMed (nih.gov)
- Yhteys hengitystavan, hapen vähenemisen ja ylähengitysteiden muodon välillä - PubMed (nih.gov)
Lue myös seuraavat artikkelit:
Näe kaikki Inspiraatioartikkelimme: Täältä